Öne Çıkanlar Barınağa Akın Ettiler Başakşehir akhisar Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 50 yıllık eşini çekiçle öldürdü

 Tarihi Cami Tinercilerin Mekanı Oldu

Şehzadeler kenti Manisa’da, günümüze ulaşan Osmanlı eserlerinden biri olan tarihi Lala Paşa Camisinin bahçesi tinercilerin mekanı haline geldi. Yüzyıllardır ayakta duran caminin yıkık duvarlarından caminin bahçesine giren tinercilerin uygunsuz hal ve hareketleri mahalle halkının ve cami cemaatinin tepkisini çekiyor. 
1569 yılında Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Lala Paşa Camisi ve çevresi ilgi bekliyor. Minaresinde yaban otları çıkan, doğu çevre duvarı yıkık olan caminin revaklarını sonradan yerleştirilen demir çubuklar ayakta tutuyor. Pencere camlarının çoğunun tahrip edildiği caminin hem bakımsızlığı hem de tinercilerin cami bahçesini mesken tutması mahalleliyi rahatsız ediyor. Manisa’nın merkez ilçelerinden Yunus Emre’nin Mutlu mahallesindeki tarihi camiye olan ilgisizlikten yakınan mahalle sakinleri yetkililerin bu sorunu çözmesini bekliyor.

TÜRK-İSLAM ESERLERİNE SAHİP ÇIKALIM
Mahalle Muhtarı Hasan Hüseyin Hastürkoğlu, caminin özellikle minarelerinde kendiliğinden yetişen bitkilerin tarihi binaya büyük zarar verdiğini belirterek, “Bu bitkiler taşları kaldırıyor. Türk-İslam eserlerine sahip çıkamıyoruz. Buradan kim sorumlu? Anıtlar Kurulu. Anıtlar Kurulu burayı yapacaktı ama hâlâ yapmadı. Hayırseverler yapalım diyor ona da izin vermiyorlar. Anıtlar Kurulu, tarihi eserlere ve camiye sahip çıksın.” dedi.

CAMİ BAHÇESİNDE UYGUNSUZ HAREKETLER
Caminin 1569 yılında Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığını belirten mahalle sakini Ramazan Özmen, “Cami çok eski bir yapı olduğu için yıkılmak üzere. Caminin revaklarını sonradan monte edilen demirler ayakta tutuyor. Bu caminin elden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Tarihi caminin çevre duvarlarının bir bölümünün yıkık olması nedeniyle tinercilerin ve gençlerin bahçede uygunsuz hallerde bulunmalarına olanak sağladığını kaydeden Özmen, “Mutlu mahallesi sakiniyim. Medeniyetimiz de kültürümüz de burası. Caminin bir duvarı yıkık. Tinerciler geliyor. Polis ekiplerine haber verdiğimiz zaman polis ekipleri önden geldiği zaman bu yıkık duvardan kaçıyor. Caminin arka tarafında uygunsuz hareketler yapıyorlar. Buraların elden geçirilmesi gerekiyor. Tarihimize yakışmayacak bir halde” şeklinde konuştu.

KIZLI ERKEKLİ UZANIYORLAR
Bir başka mahalle sakini Şeref Erdoğan da, cami duvarının yıkık olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Tinerciler buraya geliyor, kızlar erkekler oturakların üzerinde uzanıyor, uygunsuz hareketlerde bulunuyor. Bu hareketler camide yakışmaz. Müslüman bir ülkeyiz. Emniyet, belediye, valilik veya Anıtlar Kurulu hangisi sahip çıkacaksa bu soruna sahip çıksın.” 
Caminin tuvaletlerinin de sürekli tahrip edilerek çeşmenin kırıldığını anlatan mahalle sakinleri tarihi caminin ve çevresinin artık bir düzene sokulmasını ve olumsuz tabloların yaşanmamasını istedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel