Değerli Dostlarım Bugün 19.04.2024 Mübarek CUMA günüdür. İstek, dinleme ve yalnızca insana mahsus olan seçme özgürlüğüne İRADE denir. 

     Bireyin bir davranışı yapma veya yapmama konusunda aldığı bütün kararlar ve seçimler iradenin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. İrade, kişinin yaşamının çok büyük bir parçasıdır çünkü irade olmadan kişi toplum tarafından kabul gören ve sağlıklı algılanan birçok davranıştan uzak olur. İrade kişilerin amaca yönelik davranışlarını değişen durumlara göre uyarlamasını sağlayan bir özelliktir.  İrade sayesinde kişiler dürtü ve isteklerini kontrol edebilir, davranış ve kararlarının sorumluluğunu alır. İrade kişinin istenmeyen davranışlardan kaçınmasını sağlar. Kişinin davranışlarının süresini, sıklığını, yoğunluğunu ayarlaması ve farklı durumlara göre davranışlarını durdurması, başlatması veya ertelemesi gibi kabul gören davranışlar sergilemesi durumdur. İrade, kişinin yaşamının çok büyük bir parçasıdır. İrade kişilerin amaca yönelik davranışlarını değişen durumlara göre uyarlamasını sağlayan bir özelliktir.  İrade sayesinde kişiler dürtü ve isteklerini kontrol edebilir, davranış ve kararlarının sorumluluğunu alır. İrade kişinin istenmeyen davranışlardan kaçınmasını sağlar.

     İradesi üst düzeyde olan kişilerin hayatlarında daha başarılı oldukları bilinmektedir. Bu kişiler psikolojik sorunlarla daha az karşılaşırlar. Bu insanların diğerlerine göre daha: Özverili, Güvenilir, Sabırlı, Uyumlu
Detaylara dikkat eden, Uzlaşmacı, Stresle başa çıkmada güçlü oldukları bilinmektedir.
İradesi düşük bireylerde ise:, Şiddet
Kontrolsüz harcama, Başarısızlık korkusu
Bağımlılığa eğilimli olma Kaygılı olma
Risk alma, Düzensiz beslenme Dürtüsel davranma gibi davranışsal problemler görülmektedir. İradenin gelişim sürecinde ailenin hareketleri büyük önem taşımaktadır. Çocuklar yaşamın ilk evrelerinde çevrelerindeki bireyleri gözlemler ve davranışları rol model alırlar. Bu nedenle düşük iradeye sahip olan ailelerinin çocuklarında da düşük irade görülmektedir.  Gelecekle ilgili hedefler belirleyip o zaman boyunca belirlediği hedefler doğrultusunda adımlar atması iradeyi geliştirmek için önemlidir. İnsanın yaşamı boyunca hedefleri olması ve bu hedefe bağlı kalması iradeyi güçlendirmektedir. Küçük hedeflerle yola çıkmak başarısız olma riskini azaltacaktır. Kendini kontrol etme becerisi başarı için hayati bir önem taşıyor. İradeli insanlar hayatın her alanında daha popüler ve daha başarılı oluyorlar. İrade demek başarı demekken, iradesi az olmanın bağımlılıklara açık olmak, kilo sorunu yaşamak ve bir hedefi sonuna kadar götürmek de zorlanmak gibi durumlara sebep olduğu düşünülüyor. Ne yazık ki çoğu insan zaman zaman kolayca iradesine yenik düşebiliyor. 

     İnsan iradesini kullanarak tercihlerde bulunur ve bu tercihlerin sonucunu kendisi yaşar. İyi ya da kötü sonuçlara yol açsa da irade, insanların özgür olmasını ve kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayan bir durumdur. İrade, hayatta başarıya ulaşmak ve zorlukları aşmak için önemli bir faktördür. Kararlılıkla hedeflerimize ulaşmak için irademizi güçlü tutmalıyız. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel