Sevgili Okuyucularım;

Türkiye, Avrupa enerji kaynakları geçiş yolu bakımından, Ukrayna – Rusya savaşı sonrası zirveye oturdu diyebiliriz. Bu bakımdan Türkiye Masanın bir köşesinde, Enerji kaynağı açısından zengin Ortadoğu'da bir buluşma noktası haline dönüştü. Avrupa enerji ağına bağlı geniş bir gaz boru hattı altyapısına sahip olan Türkiye, AB'nin Rus gazına bağımlılığın sona ermesinde önemli bir rol oynayacağına inanılıyor.

Cumhur Başkanlığı danışmanlarından, İlnur Çevik; "Ukrayna'nın bu durumu Avrupa'da ciddi bir enerji sorunu yarattı. Doğu Akdeniz doğalgazının Türkiye'den Avrupa'ya akışı bir çözüm, Rus gazına alternatif olabilir.” diyor.

Doğu Akdeniz'de İsrail’in son zamanlarda zengin bir gaz rezervi keşfettiği biliniyor. Enerji işbirliği, İsrail cumhurbaşkanının geçen ay Ankara'ya yaptığı ziyarette de gündem konusu olmuştu. Türkiye, İsrail'e Avrupa gaz şebekesine katılan bir gaz boru hattının inşasını teklif ettiği söyleniyor.

Türkiye'nin Katar'daki eski büyükelçisi Mithat Rende; “Kolay bir iş değil ama Türkiye, İsrail ve Avrupa Birliği'nin çabaları göz önüne alındığında gerçekleştirilebilecek bir proje olduğu anlaşılıyor." "İsrail ve Orta Doğu, Türk gaz şebekesine veya Tanap'a katılmak üzere Avrupa'ya gaz göndermek için önemli bir iş birliği projesi yaratabilirler.” Diyor.

Bu kapsamda, Türk ve İsrail enerji bakanlarının Nisan ayı sonunda Kudüs'te bir araya gelmesi mümkün ola bilir.

Ancak Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin gerginliğini, iç politikalarında sıkıntılar yaratma özelliğini de korumaktadır. İsrail'in Türkiye'ye önemli bir anlaşmaya varmak için yeterince güvendiği konusunda şüpheleri olsa da. Gözlemler, Washington'un Türkiye-İsrail doğalgaz boru hattı inşa etme planını desteklenesi konunun boyutunu değiştire bilir. Ulusal Güvenlik Araştırmalar merkezlerinin birleştiği bir konu: "Batılı aktörlerin birlikte işbirliği yapması İsrail ve Türkiye'nin yaklaşımını teşvik etmek doğal olarak ABD'nin çıkarına olduğu göstergesini oluşturmaktadır.

Ama yine de İsrail gazının bir gün Türkiye'den geçeceği konusunda pek iyimser olmadıklar sesleri de gelmektedir.

Irak'ın yarı özerk Kürt bölgesi başkanının Türkiye ziyareti, Avrupa'ya gaz tedarikine bir başka alternatif ola bilir düşünceleri demevcuttur .

Türkiye'nin Kuzey özerk, Kürdistan'da ki Baş Konsolosu Aydın Selcen, "Irak Kürt gazına hazır ve bu bölgelerden Türk gaz şebekesine olan mesafe çok kısa. Şimdi zamanı geldiğine göre, siyasi irade yerinde ve bağlamak uygun konumda dır, neden olmasın?" diyor.

Bu arada; Geçen ay Arabistan'a atılan füzeler, İran'ın anlaşmaya karşı uyarısı olabilir mi düşüncesini gündeme taşımaktadır.

Irak Merkezi Yönetimi Bağdat’ın, bu gibi anlaşmaya onay vermesi gerekmektedir. Dolayısıyla Türkiye'nin de arzuladığı yeni rolü kazanması için yapılması gereken projelere adım atması gerekiyor.

Bu arada unutmadan, Azerbaycan alternatif enerji gaz akımında önemli köşeyi tutmaktadır. Azerbaycan’ın Proje ve taşımacılıkta attığı yeni adımların yolu Mayınlarla doludur.

Resmi rakamlara göre, Kasım 2020'den 14 Nisan 2022'ye kadar Azerbaycan'ın kurtarılmış bölgelerindeki topraklarından, toplam 81.128 mayın ve patlamamış askeri gereçler, (PHS) tespit edildi. Hasar gören mayın ve PHS, Rus kaleleri tarafından 54.868 Azerbaycan kalesinde ve 26.260 Ermeni yerleşim biriminde bulunmuştur. 10 Kasım-14

Nisan 2022 tarihleri arasında Azerbaycan'ın kurtarılmış bölgelerinde 8.372,9 hektarlık araziyi temizlenmiş. 30.572 mayın ve patlamamış askeri teçhizat (PHS) tespit edilmiştir.

Resmi rakamlara göre, 10 Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderleri tarafından imzalanan ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında 30 yıldır devam eden çatışmada muharebe operasyonlarının askıya alınmasına ilişkin bir açıklamanın ardından bu bölgelerdeki (bir mayın tarlasında) 98 askeri personel ve 45 sivil yaralandığı bilinmektedir. Resmi istatistiklere göre, Azerbaycan'da toplam 2.439 kişi savaşın tehlikeli patlayıcı kalıntılarından etkilenmiş, bunlardan 383'ü ölmüş ve 2.058'i yaralanmıştır.

Neden bu Mayın’ları gündeme taşıdığımı anlatayım! Enerji taşımacılığı boru hattı sistemi ve Karayolu taşımacılığı Azerbaycan Toprakları üzerinden, Türkiye hattı kullanılarak, Avrupa üzerine geçişleri değerlendirildiğinde Azerbaycan’ın Kurtarılmış toprakları geleceğin vazgeçilemez ana hattını oluşturacaktır.

İlham ALİYEV’in Barış dolu siyaseti, Savaşsız, enerji kaynak akımının Dünyadaki vaz geçilemez anahtarı konumundadır. Ya kapalı kilitler açılacaktır, yada bu Stratejilerden vaz geçilecektir.

Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel