Değerli Dostlarım Bugün 26.04.2024 Mübarek CUMA günüdür. Kendini herkesten üstün görmeye, aşırı beğenmeye ve üstün tutup, büyüklenmeye KİBİR denir.

     Her yıl binlerce kişi modern toplumun insanları yalnızlaştırması ile birlikte kibirli bir birey olmaktadır. Özellikle ailelerin çocuklarına bu kibir durumu hakkında yeterli bilgi ve eğitim vermemesi nedeni ile bireyler sorumluluk sahibi olmadan kibirli biri olur.Kibir temelde insanın her türlü olumsuz etkiye karşı kendinin üstün görmesi ile sonuçlanan bir tür aktivite olmaktadır. Kibir birçok insana oldukça zarar verebilmektedir. Bunun için insanlar kibrin tanımını iyi öğrenmeli karşısından sağlam önlemeler almalıdır. Kibir kıskançlık, cimrilik, açgözlülük, nankörlük ve bencillik gibi pek çok kötü duyguyu hatta Allah'a isyanı beraberinde getirir ki bu duyguların hakim olduğu kalpte Müslümanlık alameti olan sevgi, merhamet ve güven gibi duyguların gelişmesi mümkün değildir Kibrin Allah'a ve insanlara karşı iki türü vardır. En büyük kibir Allah'a karşı büyüklenme olmasına rağmen insanlara duyulan kibir de Allah'a karşı kibirlenmeye yol açtığı için aynı derecede sakıncalı görülmüştür, Kibir kalbin afetidir. Kişinin kalbinde ne kadar kibir varsa, aklında o kadar noksanlık vardır. Kibir insanı küfre kadar sürükleyebilir, her iyiliğe engeldir

     Kibirli insanlar, insanları hiçe sayar, olumlu özelliklerin sadece kendilerine ait olabileceğini düşünürler. Hata yapmaktan ve insanlar arasında küçük düşürülmekten korkarlar. Eleştiriyi kabul etmezler. İnsanlara tepeden bakar onların hatalarını sık sık dile getirirler.Kibir, kişinin büyüklük duygusunu yoğunlukla yaşamasıdır. Kibirli kişiler  Kendilerini özel, üstün ve seçilmiş görürler.Kibirli insanlar, kendi yeteneklerini, bilgilerini veya statülerini abartarak, diğer insanlara karşı özürsüz bir üstünlük hissi taşırlar. Kendini beğenmiş ve kibirli insanlar, genellikle sorgulama veya eleştiriye tahammül edemezler. Gerçeğe ve hatta nezaketli bir karşı görüşe bile öfkeyle tepki verirler. Onlar, fikirlerini kabul etmeyen ve riayet göstermeyenleri aşağılamaya ve sindirmeye çalışan zorbadırlar. Toplumların yıkılmasına, fertlerin de maddi ve manevi yönden yıpranmalarına sebep olan kötü ahlaklardan biri de; insanların kendisini büyük görerek, başkalarına karşı aşağılayıcı bir şekilde davranması anlamına gelen ''kibir''dir. Kimi zaman soyluluk, güzellik, fiziksel güç gibi yaratılıştan gelen birtakım özellikler; kimi zaman da Allah tarafından kendisine sonradan verilen zenginlik, makam, ilim ya da nüfuz gibi nimetler, kıskançlığa ve bencil tutkulara meyilli olarak yaratılan insanı kendini beğenmeye sevk eder. Önceleri kendini beğenen kişi, zamanla sahip olduğu güzel özelliklerle övünmeye, başkalarından farklı olduğunu düşünerek büyüklenmeye başlar. Çevresindekileri küçük görerek kendisinin "en üstün" olduğu hissine kapılır ve böylece kibir hastalığına yakalanır. 

   Kibirden kurtulmak için kişinin kendisine ve onu yaratana dair bilgi edinmesi ve daha sonra bu bilgiyi davranış düzeyine taşıması tavsiye edilir. Bu sayede insan yoktan yaratıldığını öğrenir ve kendi değerinin azalıp Rabbinin değerinin yüceldiğini görür. Kibirden kurtulmanın bir diğer yolu ise insanın nefsini terbiye edici çeşitli uygulamaları alışkanlık haline getirmekle kibrin karşısında duran tevazuun (alçakgönüllülük) insan doğasında yer etmesini sağlamaktır. CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim, Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel