Öne Çıkanlar Barınağa Akın Ettiler 50 yıllık eşini çekiçle öldürdü İl Milli Eğitim Müdürü Başakşehir akhisar

Saruhanlı’da ’Çocuk İzlem Merkezi’ anlatıldı

Çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla Manisa Halk Sağlığı bünyesinde kurulan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) hakkında Manisa’nın Saruhanlı ilçesindeki öğretmenler ve sağlık görevlilerine bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Saruhanbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirilen bilgilendirme seminere konuşmacı olarak Doktor Sema Yavuz katıldı. Çocuk istismarını tanımlayarak sözlerine başlayan Yavuz, "0-18 yaş arasındaki dönem çocukluk dönemi olarak tanımlanır. Bu dönem içerisinde çocuğun bakmakla yükümlü kimseler ve diğer yetişkinler tarafından fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelişimlerini engelleyen ya da beden veya ruh sağlığına zarar veren, kaza sonucu olmayan durumlarla karşı karşıya bırakılması çocuk istismarıdır. Cinsel istismar ise; çocuğu tam olarak anlayamadığı, onay vermesinin mümkün olmayacağı gelişimsel olarak hazır olmadığı toplumun yasalarına, sosyal normlarına aykırı olacak şekilde bir cinsel etkinliğe dahil edilmesidir. ÇİM’in amacının cinsel istismar olgularının adli süreçte yönetimi sırasında, bu kurumlara hizmet etmek ve bunu yaparken kurumları çocuğun ayağına getirerek, kurumların tüm gereksinimlerini karşılarken, çocuğu da sisteme içinde ikinci örselenmeden korumaktır. ÇİM bir hastane çatısı altında çocuk dostu bir ortamda, bütün adli ve tıbbi işlemlerin tek merkezde, tek seferde yapılmasına imkan verecek koşullardadır. Türkiye’de sadece 30 ilde bulunan bu merkez Manisa’da 1 Nisan 2014’te açıldı ve çalışmalarına devam ediyor” şeklinde konuştu.

Çocuk izlem merkezini, cinsel istismara uğrayan çocukların, yaşadıkları olayı tekrar tekrar anlatmasını önleyerek, adli sistem içinde yeniden örselenmelerini asgariye indirmek için kurulan merkez olarak tanımlayan Yavuz, “Bu tür cinsel istismar durumlarında adli süreçlerin uzun sürmesi ve her defasında çocuğun ifadesinin alınması çocuğa yaşamış olduğu o travmayı tekrar tekrar hatırlatarak ruhsal durumunun bozulmasına neden oluyor. Ama Manisa’da açılan Çocuk İzlem Merkezi ile bu durum ortadan kalktı. Çünkü merkezimizde oluşturulan görüşme odasında uzman arkadaşlarımız tarafından çocuktan bilgiler alınıyor ve gizli kamera ve ses kayıt cihazları ile konuşma kayıt altına alınıyor. Bu uygulama sayesinde çocuğa yaşamış olduğu istismar uzman arkadaşlarımız tarafından bir defa soruluyor. ÇİM bir devlet çatısı altında, çocuk dostu bir ortamda, bütün adli ve tıbbi işlemlerin tek merkezde ve tek seferde yapılmasına imkan veren koşullara sahip bir merkezdir”

Anahtar Kelimeler:
çim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel