Sevgili Okuyucularım;

        Bu yazım ile yeni bir köşede, Hür Işık Gazetemizdeki “SES DUVARI” Köşe yazıma ilaveten, “DUVARDAKİ SES” Köşe yazılarımla sizlerle olarak, güzel bir okuyucu topluluğu ile düşünce ve yorumlarımı paylaşmaya çalışacağım.

  Saygı ve sevgilerimle diyerek;

      ABD niteliksel gelişimi belirleyen bilgi ve teknolojideki beyin ve insan göçünü az gelişmiş ülkelerden temin ederek, Doların gücü ile  bu güne kadar hep bünyesinde toplayarak bilim ve gelişimini sağladı.

    ABD sermayesi de her biri bir önceki aşamaya nazaran diyalektik bir gelişme göstererek, Piyasa kapitalizmi, emperyalizm ve çok uluslu sermaye süreçlerinden geçti. ABD geliştirdiği askeri sanayiyi diğer sektörlerin önüne taşıyarak, Dolar satışından sonra en çok kendisinin yarattığı Savaş alanlarına bu silahların eski modelleri olan stok mallarını satarak kazanç sağlamı ile Doların Rezervini güçlendirdi. Az gelişmiş ülkeleri çöküşe iterken, güçlü doları satın aldırarak, finansal sistemini ve ekonomisini bu ülkeler üzerinde egemen ve etkili kıldı.

  Bu durumdan faydalanan ülkelerin dünyayı çok uluslu tröstler arasında ABD’e Senaryoları ile paylaştığı, Yerkürenin en büyük kapitalist güçler arasında bölüşümünün tamamlanmakta olduğu bir sürece taşıdığı görülmektedir.

   Ülkeler arayışlarındaki bocalamalarında Pragmatizm ile belirli konularda kendilerine müttefik gördükleri ve kaygan ortaklığa dayalı koalisyonlar kurdukları bir durum oluşturdular. Konum değerlendirmelerinde, küçük ortaklar kendileri için daha büyük bir rol oynamaya çalıştıkları için güçlerini ekonomik ve siyasal olarak önemli ölçüde kaybettiler.

    ABD Ekonomisi artık kendinden güçsüz ülkelere ve Terör örgütlerine yaptığı savaş harcamaları ile dağıttığı silah masraflarını dahi kaldıramaz hale geldi.

     Başkan B.Obama yönetiminin dış siyaseti, D.Trump’ın bu günkü politikaları  ABD'nin dünya liderliğini sorgulanır hale getirdi.

.Bu yüzden Başkan Trump yeni bir emperyalist çağa geçmenin arayışındaki bocalamayı gösteriyor.

 Buna da Enformasyonel Emperyalizm denir. Eski Emperyalizmin çöküşü ve sonu.

      ABD izlediği eksik politikaları nedeniyle devre dışı bırakmaya çalıştığı eski yapılanma şekli ile, Pentagon ve CIA'ı ve Ulusal Savunmaya geri getirmeye çalışıyor.

   Bu durum karşısında olmalıdır ki, bir revizyon’a tabi tutmak üzere uluslararası ticaret anlaşmalarından geri çekiliyor. Eski politik düzeni belirleyen hükümetler arası yapıları tasfiye ediyor. Sıcak savaş yerine Ticaret Savaşları'nı öne çıkaracağı görülmektedir..

    Bu günün getirdiklerinde, Japonya ve Çin de Avrupa gibi “ Niteliksel gelişimi belirleyen bilgi ve teknolojideki beyin ve insan gücünü” kullanarak teknolojik ilerleme kaynağı olmaya devam ediyor.

    Nemi olacak; Artık eskisi gibi savaş sal baskı güçleri ile ülkeler sindirilemeyecek. Ekonomik çığırtkanlıklarının daha geçerli olacağı görülmektedir.

  D.Turump’ın Türkiye hakkındaki son Ekonomik çığırtkan çıkışı ve U dönüşü gibi…

    Bekleyelim görelim!

Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel