Öne Çıkanlar manisa belediyesi Manisa Büyükşehir Belediyesi büyükşehir belediyesi salihli

HOCALI SOYKIRIMI UNUTULMADI!

         Sevgili Okuyucularım;  28.02.2013 Tarihli Hür Exspres Gazetesindeki yazımın bir bölümünü tekrar sizlere anımsatmak istedim. Tarihe yaddaş olsun diye.

         Uşak ünüversitesi Öğretim görevlilerinin düzenlediği, Ülkü Ocaklarının, ASİMDER ve TADDEF  Uluslar arası Azerbaycan Medeniyet Dil Tarih Araştırma Merkezi Başkanı olarak katıldığım, Konferansı;  23.02.2013 tarihinde Uşak Üniversitesi Prf.Dr. Murat ÖNTUĞ Hocamız, Öğretim Üyesi ( Doç.Dr. Murat ÖNTUĞ) olarak  paneli yönetmişti.

      Panele; Azerbaycan’dan Hocalı Soykırımı Tanıtma İctimai Birliği Başkanı Gazeteci yazar Şamil SAMİROĞLU, ve Katliamı çocukluğunda yaşayan ve yaşadıklarını Resim sanatı eserine dönüştüren,  Hocalı Soykırımı olaylarını 6 yaşın travması ile yaşayan ve Vahşice Çocukların öldürülmesini, Kadınlara yapılan tecavüz olaylarını, Yaşlılara yapılan işkencelerin Ermeniler tarafından yapılışını gören, kanlı saldırılardan sağ kurtulan Ressam “Elgün Abdullayev”  de katılmıştı.  

      Panele Son derece ilgi fazla idi Üniversite öğrencileri, Öğretim Görevlileri ve Uşak halkı Salonu tıka basa doldurmuştu. Panel öncesi (AKM) Kültür Merkezi önünde Hocalı şehitleri için halka lokma dağıtılmıştı.

       2010 yılında Yine benimde katıldığım bir başka panelde Uşak’ta Hocalı soykırımı anıtı açacağına dair söz veren Uşak Belediye Başkanı Ali ERDOĞAN sözünü yerine getirmediği için yoğun bir şekilde eleştirilmişti.

       (Prf.Dr.) - Doç.Dr. Murat ÖNTUĞ, bu anıtı diktireceğiz ve tüm Uşak halkıyla takipçisi olacağız.” Diyordu. Dönemin, Ülkü Ocakları Uşak Başkanı Ali Galip OBALI konuşmasında “Hocalı’da hunharca soy kırıma uğrayan insanları, zülüm gören beşikteki bebekleri, katledilen insanları hiçbir zaman unutmayacağız. Uşak’ta Hocalı Soykırımını anlatan bir anıtın yapılması için mücadele edeceklerini belirtirken unutmadık unutturmayacağız diyordu.

     Uşak Halkı direnme örneği sergileyerek Anıtın yapımını sağlamışlardı.

       Uşak; Azerbaycan toprakları olan Hocalı'da İnsanlığın katledilmesi anısına belediye tarafından yapımı gerçekleştirilen "Hocalı Katliamı Anıtını " 19.02.2014”  tarihinde  gerçekleştiriliyordu Anıtın açılışını.  Uşak Belediye Başkanı “Ali Erdoğan”  yapmıştı. Açılış konuşmasında, “ kardeş Azerbaycan halkının her zaman yanında olduklarını belirterek, Bizim için önemli olan bu tür acıların bir daha yaşanmaması" demişti..

       Uşak İli Karaağaç Piknik ve Mesire Alanı'ndaki anıtın açılış törenine katılan Azerbaycan'ın o tarihteki İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Daire Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arastun Mehdiyev,  Azerbaycan Milletvekili Agil Abbas, Uşak Vali Yardımcısı Mesut Taner, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ve diğer davetliler, Hocalı katliamında Azerbaycan Türklerinin yaşadığı acıları sembolize eden  yaklaşık 2,5 metre yüksekliğindeki anıtın açılışına şahitlik etmişlerdi.

    O Panellerin ve o Aıtın yapılmasının birde  gizli Kahramanı vardı, Uşak Ünüversitesi Görevlisi  Sezayi DAŞDEMİR  emekleri unutulması mümkün olmayan bir insan. Azerbaycan Diasporası nı gönüllü olarak hiçbir menfaat beklemeden yürüten Oğuz Türkü.

  Aynı zamanda Sezayi DAŞDEMİR  Türkiye’de Hocalı Soykırımı anlatan konferanslar, fotoğraf sergileri ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek Hocalı Soy kırımının tanıtılması için çaba sarf eden bir yurtseverdir.

      HOCALI acı çığlıkların 30 yıl hicranını oluşturdu.

      Ermenilerin Rusların desteği ile 1992 yılının Şubat ayının 25'ini 26'sına bağlayan gece büyük bir orduyla Hocalı’ya top atışlarıyla saldırdılar “Savaş kanunlarında bir gerçek vardır. Bir şehri, başka bir ordu kuşatmak isterse silahsız insanlara yol gösterirler silahsız insanların işgal etmek istedikleri yerden zarar görmeden ayrılmasını sağlarlar, oysa Ermeniler Rusların desteği ile Tank ve Silahlarla aniden Hocalı'ya hücum ettiler ve neticede 613 Azerbaycan Türkü vahşice katledildi. Onlardan 83'ü çocuk, 106'sı kadındı, 70'den fazlası ise yaşlıydı. Bu rakamlar gösteriyor ki ölenler silahsız insanlardır. Binlerce insandan henüz bir bilgi alınmamıştır binlerce İnsan da kaçkın yaşamıştı.

    Tarihte Rusların Hıristiyan bir millet oluşturmak için Osmanlı ve özellikle İran İmparatorluğu içerinde yaşayan Ermenileri Kafkaslara taşdılar.1813 – 1828 yıllar arasında Rusya ile İran imparatorlukları arasında savaş yaşanmıştı. Aras Nehri’nin Kuzeyi Azerbaycan ile birlikte bütün Kafkaslar, Rusya Çar İmpartorluğu toprakları içerisinde kalmıştı.

     Rus tarihçileri Rusların o zaman bu göçleri yapan generallerin Rus Çarına yazdıkları mektuplarda da bu konuyu açıkca itiraf etmelerinden anlaşılıyor. Yaklaşık 150 bin Ermeni başta Karabağa’a olmak üzere İrevan Hanlığı ve Nahçıvan hanlığına 500 ile 600 bin Ermeni’yi Azerbaycan’ın tarihi topraklarına yerleştirmişlerdi.

  2.Mayıs 1918 de Azerbaycan’ın İlk Cumhuriyeti Meclis kararı ile “İRAVAN” 100 Yıllığına Ermenistan’a  “TOKYO” gibi kiraya verilmişti. SSCB’nin kurulması ve Toprakların zorla harmanlanması Ermenistan’a Azerbaycan Yurt toprağı “İRAVAN” Baş Kent yapıldı. Acı ve gerçek TOKYO iade edildi, İRAVAN halen iade edilmedi.

   Dünya Devletleri ÜÇ MAYMUNU oynadı Hocalı’da Karabağ da olduğu gibi.

   30 Yıl sonra Azerbaycan Şanlı ordusu  Azerbaycan’ın  İnkişafının Mimarı Haydar ALİYEV oğlu, Ali Başkomutanı İlham ALİYEV liderliğinde kendi göbeğini kendisi keserek 45 Günde Hocalı, Ağdam, Han Kenti, Şuşa ve Laçin gibi işgal altındaki topraklarını kurtardı. Karabağı tekrar Azerbaycan’ın oldu. Ermenistan acı mağlubiyetini kabullendi.

       HOCALI’ya Adalet halen aranıyor. Yaşlıların, Çocukların, Kadınların, kızların derilerini canlı, canlı soyanlar halen hesap vermedi!

“Savaşsız Bir Dünya Düşünenler Haksızlığa ve Zulme karşı sesiz Kalmamalı,”

       Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel