Fıtrat: Yaratılış, karakter, tabiat, mizaç anlamlarına gelmektedir.

İnsanın şahsiyeti doğuştan (Fıtrat) genetik faktörler ve yaşadığı çevre, aile eğitimi ile şekillenir.

Her insanın özellikleri, istekleri ve davranışları farklı olduğu gibi, karakter ve kişilikleri de farklıdır. İnsan temiz bir fıtrat üzere dünyaya gelir. İçindeki duygu, istek ve ihtiyaçlar davranışlarını belirler. Kur'an'da insanın davranışlarına etki eden faktörlerden bahsetmektedir. Bu faktörlerin bir kısmı insanın kendi içyapısında vardır. Bazıları ise dış etkenlerdir. Nefis, irade, akıl, mizaç, huy ve karakter insanın davranışlarını şekillendiren iç etkenlerdir. Çevre, aile eğitimi, yenip içilenler ise dış etkenlerdir.

Eskiler demişler: “Dede koruk yer acısı torundan çıkar” diye.

 Adam hırsızsa neslinden illaki hırsız çıkar.

Güzel ahlaklı ise neslinden güzel ahlaklı çıkar.

Ahlaksızsa, ahlaksız bir nesli olur. Yani her şey aslına rücu ediyor.

Temelinde, yenilen şeylerin tesiri büyük bir etken olduğu gerçeği ile yüzleşiyoruz.

İllaki okumuşuzdur:  (1876-79 arasında Çin'in kuzeyini etkileyen kıtlıkta, 9-13 milyon insanın öldüğü sanılmaktadır.) Çinliler 1876-79 yıllarında büyük bir kuraklık yaşıyor, en büyük geçim ve gıda kaynağı olan pirinç yetiştirilemedi. İnsanlar açlıktan ölmemek için istemeyerekte olsa ne bulurlarsa yediler. Kedi köpek, akrep, hamam böceği, karınca vs. kıpırdayan canlılık emaresi olan her şeyi yediler. Bolluk zamanı geldiğinde ise bu iğrenç şeyleri yemeyi bırakamadılar. Çünkü artık o iğrenç haram şeyler bünyeye tesir etmiş, insanların fıtratı ve karakteri değişmişti.

Kişinin ruhunu, vicdanını aldığı eğitim ve yediği şeyler şekillendirir.

Ülkemizde de son yıllarda fıtrat değişti. Zalimler hayli çoğaldı. Haram- helal karışması,  yenilen içilen şeylerin tesiri en başta geliyor. Kola cips ve fastfood türü yiyeceklerde hem domuz eti türevleri, hem de özel geliştirilmiş gen değiştirici maddeler kullanıldığını araştırmalar söylüyor.
Son zamanlarda okul kantinlerinde yasaklansa da, okul dışında gençler ve çocuklar bunlarsız yapamıyor.

Sonuç, azgın vurdumduymaz bir nesil yetişiyor. Şimdiden ahlak – fıtrat değişti, on sene sonra ne olur tahmin etmek zor. Bunun önüne geçmek için devlet desteği şart. Bizler ailemizin boğazından geçenlere çok dikkat etmeliyiz.

Fıtratın etkilendiği maddi boyut yanında,  “manevi” boyut yani, “güzel ahlak” büyük önem arz eder.

“Ne ekersen onu biçersin”.

“Asil azmaz bal kokmaz” demiş atalarımız. Unutmayalım!

Selam ve dua ile…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel