Değerli Dostlarım Bugün 08.07.2022 Mübarek CUMA günüdür. Kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü de yükleyen içsel güce VİCDAN denir. 

     Vicdan her şeyden önce  iyiliktir ve saflıktır. insanın kendi yaptığı bir hatayı kabul edip düzeltmesidir. Kalbin ve ruhun sesi, fıtri misakın gölgesi, kötülükte iç sızlatan, iyilik ve güzellikte ferahlık veren, iyiyi kötüden ayırabilen, iyilik etmekten lezzet alan ve kötülükten elem duyan manevî histir vicdan, Kalbin sesi olmakla vicdan, yaşanan ve görülenlere dair insana hep bir şeyler anlatır ve iradeyi o yöne sevk etmek ister ki vicdan bu manada akıldan da ötedir, kalbin sesidir. Vicdan mutlak hakikate açılan kapıdır ve akıl dahi bazen kanmakla, vicdana yetişemez. Vicdanımızın kararlarımızı belirleyen, doğru karar verme yetisi olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla gerektiği yerlerde vicdanımızı özgür bırakmak önemlidir. 

     İnsanın tarafsızca hesap verdiği tek yer vicdanıdır. Yapılan hataların, günahların  hesap verildiği yer önce vicdan olmalıdır.  İnsanoğlu akıllı bir varlıktır. Neyin doğru neyin yanlış  olduğunu aklı sayesinde ayırt eder.  Her ne kadar vicdan soyut bir kavram da olsa  içten hissedilen bir  duygudur aslında. Vicdan insanın kalbine doğan gizli bir his olup iyilik işlemekten hoşlanan, kötülük etmekten huzursuz olan, iyiyi kötüden ayıran ve seçici bir yapıya sahip olan duygudur. Yüce ALLAH insanın yaratılışına, iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini ve yararlı ile zararlıyı birbirinden ayıracak bir meleke vermiştir. İşte insandaki bu seçici ve ayırt etme melekesi vicdandır. Tamamen soyut bir kavram olan vicdan gözle görülüp elle tutulmasa da iyi kalpli herkeste bulunmakta ve vicdan katılarak verilen kararlardan asla pişman olunmamaktadır.

     Bazen, bazı noktalarda kararlar vermemiz gerekebilir. Hangi kararları vereceğimiz tamamen ahlaki anlayışımıza kalmıştır fakat karar alırken vicdanımızı kullanmamız bizim doğruyu arayan, iyi bir insan olduğumuzu gösterir. Bu yüzden vicdanımız çok değerli bir kavramdır. Vicdan, bir insanın içindeki en güçlü yargıçtır. Karar alırken vicdansızca davranan, kararın kişisel ahlak anlayışına uygunluğunu düşünmeyen bir insan için doğruluk ve ahlak kavramlarından bahsedilemez. Bazı kararları alma sırasında aklımız kadar vicdanımızı da ön planda tutmamız gerekebilir. Dolayısıyla en büyük hakimimiz olan vicdanımıza kontrollü bir şekilde güvenmek, dinlemek önemlidir.

     Vicdansız insanlar vicdanlarının sesini duymazlar ve bu sebeple yanlışa düşebilirler. Ancak yanlışa düştüklerini de fark etmezler. Genellikle vicdansız insan bencil insan olur, bu sebeple çevresindeki insanların iyiliklerini düşünmek yerine sadece kendini düşünür ve bu durumdan memnun olur. Ancak şunu unutmamak lazımdır ki vicdansız, bencil insanlar her zaman mutsuz olmaya mahkûmdurlar.

     Vicdan bir insanın kendi ahlaki değerlerine uygun olarak doğru kararlar almaya iten bir güçtür. Vicdanımız bizim kişiliğimiz, düşüncelerimiz ve ahlak anlayışımıza göre değişebilir. Fakat şüphesiz olan şudur ki; vicdan çok yüce ve önemli bir güçtür.İnsanları sırtlarının arkasında tartışmayı bırakıp , sahip olduklarınızı takdir etmeyi öğrenin. Kıskançlıktan vazgeçin ve yaşam için olabildiğince öfkesiz  olmaya çalışın. Ve sonra ne kadar değiştiğinizi ve etrafınızdaki dünyanın nasıl değiştiğini göreceksiniz. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel