Manisa diyorum ancak Manisa da Türkiye sorunlarından aynı derecede etkilenen bir kent Türkiye’nin sorunlarından Manisa’yı soyutlayamayız. 
Genelde sorun ülkemizin sorunu. 1993 yılında, hatırlayanlar bilir, Hekimbaşı mevkiinde Ümraniye çöplüğü patlamıştı. Benim de  içinde bulunduğum, ortağı olduğum, bir şirket o çöplüğün müteahhiti idi. Olayı canlı canlı yaşayan biriyim. O dönemde Nurettin Sözen Büyükşehir Belediye Başkanıydı. Ümraniye Belediye Başkanı da Yine CHP’li Şinasi Öktem idi. Çöp bir vadiye dökülüyordu ve o vadi dolduruluyordu. 
Yol seviyesine kadar doldurulan vadide yer olmadığı için çöp eteklerinde yaptırılan kaçak binalara doğru doldurulmaya başlandı. Çöpler genelde evsel atıklar olduğu için yumuşak bir zemin oluşturuyordu.
O yumuşak zemin üzerine, kamyon başı 4 liraya hafriyat dökülmeye başlandı. Yetkililere defalarca söylememize, ikaz etmemize rağmen dinlemediler ve hafriyata devam etti. Bir yumuşak,  bir sert zemin üst üste gelince çökme başladı ve belli bir süre sonra bir dağ parçası koparak büyük bir gürültü ile yapılan kaçak binaların üzerine düştü ve o binaları kibrit kutusu gibi savurarak yuvarladı. Sonra Boğaziçi Üniversitesi hocaları geldi rapor tuttu. Felaketin sebebi metan gazı birikimi ve patlaması sonucu meydana geldiği rapor edildi.
Biz raporu yazan hocalara yanlış tutanak tutuyorsunuz burda patlama değil heyalan meydana geldi diye dilimizde tüy bitti. Durumu anlatmaya çalıştık ama onlar bildiğini okuyup yazdılar. 
Ne o çöpe hafriyat dökenden ne de o çöplüğün eteklerine kaçak konut yaptırandan kısaca hiç bir yetkili hakkında işlem yapılmadı.
Yani her şeyde olduğu gibi burada da ahbap çavuş ilişkileri ön plandaydı.
O olayda, 29 vatandaşımızı kaybettik. Bunun da hesabı kimseden sorulmadı.
Bunu niye anlattım? Çünkü bu işler, bu düzen hala devam ediyor. 1991 yılında, Çevre Bakanımız  olan Rıza Akçalı bu konuda önemli çalışmalar yaptı. Örneğin Çevko gibi bir çok kuruluşla geri dönüşüme dair önemli katkılar sundu. Ama ondan sonra bu konuya yeterli önem verilmedi. Devam edecek.
Gelecek yazım da Manisa’da geri dönüşüme yapılan baskılar ve uygulanan yanlış politikaları kaleme alacağım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel