Manisa’da bir grup akademisyen, araştırmacı, yazar ve gönüllü arkadaşlarımızdan oluşan bir grubumuz var. Manisa Su Platformu adını verdiğimiz çalışma grubunda bugüne kadar değişik kurum ve kuruluş temsilcisini dinledik, dinlemeye devam edeceğiz. Amacımız; Manisa’nın yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını ve durumlarını tespit etmek, suyu kirletici nedenleri ve alınması gereken önlemleri belirlemek, suyun israf sebeplerini ve bu konuda atılması gerekenleri tesbit ederek bir rapor hazırlamak. Sonuçta bu raporu hem kamuoyu hem de kurum ve kuruluşlarla paylaşmak. Toplumda su konuşumda hassasiyet oluşmasına katkı sunmak için çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Sudan sebeplerle hayata geçirilemeyen kanun, yönetmelik ve kuralların hayata geçmesi için toplum bilincini artırmak istiyoruz. ‘Ya nasip’ deyip yola çıktık. Engelleri aşarak hedefimizi ulaşmak istiyoruz. atalarımızın “su akar yolunu bulur” sözüne inanıyoruz. 

”Sanırım hayal kurarken malzemeden çalıyoruz. Çünkü sürekli yıkılıyor" diyor Grange.

Montaigne'ye göre ise; yıkımın sebebi malzemeden çalmak değil, malzemeyi çürük zemine kurmaktır: “İnsanlar seni hayal kırıklığına uğratmıyor. Sadece sen yanlış insanlar üzerinde hayal kuruyorsun”diyor. 

Kitap severlere Muhyiddin Şekür’ün “Su Üstüne Yazı Yazmak” kitabını öneriyorum. Batış Manço da bir şarkısında “Yaz, dostum
Su üstüne yazı yazsan kalır mı?” diye soruyordu. 

Türkiye’de içme suyu kaynaklarından kişi başı günlük ortalama 217 litre su çekiliyor. Bu değer Ankara’da 227, İstanbul’da 189 ve İzmir’de 173 litre. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu miktar günlük 150 litre olarak ölçülmekle birlikte alınan tedbirler doğrultusunda daha da düşürülmeye çalışılıyor. Biz de üstümüze düşeni yaparak, suyumuzu idareli kullanmalı; çok su tüketen gereksiz işlerden kaçınmalıyız. 

Musluktan saat başı ortalama 972 litre su akıyor ve bu dakikada 16 litreden fazla su akması anlamına geliyor. Bu da ellerinizi yıkarken, dişinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu açık bıraktığınızda ne denli su kaybı olacağını gözler önüne seriyor. Açık musluk günlük su tüketiminde önemli bir paya sahiptir.

Klasik duş başlıkları ise dakikada ortalama 15 ile 20 litre arasında su harcarken, düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları dakikada 9 ile 10 litre arasında su tüketmek mümkündür.

Mühendislere öneri: Tüm yaşam alanlarında kademeli musluk başlığı zorunlu olmalıdır. Musluk ilk açılışta dakikada 5 litre, ikinci kademe açılışta 10 litre, üçüncü kademe açılışta dakikada 15 litre akıtmalı. Şimdi musluğu elinle kaldırınca şarrr diye akmaya başlıyor. Kimse de ayar yapmayı akıl etmiyor. 

Suya sabuna dokunarak, ama suyu ve hayatı israf ermeden yaşayanlara selam olsun. 

Dr. Muzaffer Yurttaş 
Manisa Su Platformu Üyesi
9 Mart 2024 / Manisa

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel