Değerli Dostlarım Bugün 10.05.2024 Mübarek CUMA günüdür. Kişinin biyolojik ve psikolojik dengesinin bozulmasına gösterdiği tepki durumuna STRES denir. 

    Günlük hayattaki bazı etkenler, iş hayatı, sosyal yaşantı ya da aile düzeni strese neden olarak zihinsel yorgunluğa neden olabilir. Vücut böyle durumlarda doğal bir tepki verir. İşte o doğal tepki olan stres kişiyi mutsuzluğa iterek çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Bu yüzden stresi yönetmek ve strese karşı önlem almak kişinin sağlığı açısından büyük önem taşırHayatımızda yaşadığımız gerginlik, zorluk ve sorunlara karşı oluşan doğal bir tepki olarak bilinen stres, herkesin yaşadığı bir durumdur. Bu tepki artış gösterdiğinde kişinin günlük yaşamını da etkileyebilir. Stres uzun dönemde hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlığımızı etkiler. Tehdit algıladığımızda, endişe duyduğumuzda ya da korkmuş hissettiğimiz zaman vücutta kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları harekete geçer. Stres İş sırasında, işsizlik döneminde ya da emeklilikte baskı hissetmek, Aile ilişkilerinde zorluk, boşanma, evlilik Mali sorunlar, borç para, Hastalık, yaralanma, Doğal afet nedeniyle travma yaşama, Tecavüz ya da bir suça tanıklık etmek, herhangi bir sınava girmek, Başka şehre taşınma gibi durumlar strese neden olabilir.Stres, anlık olarak ortaya çıkan, tehlikede hissettiren veya mücadele gerektiren olay ya da düşünce sonucu oluşan endişenin yarattığı duygusal, zihinsel ve fiziksel tepkidir. 

    Her insan zaman zaman stresli anlar yaşayabilir. İnsan olmanın gereklerinden birisi de budur zaten. Hayatında hiç stres yaşamadığını iddia eden bir insanın normal olduğundan şüphe bile edilebilir. Zaten stresin her zaman kötü olduğunu söylemek de doğru değildir. Örneğin evlenip yeni bir yuva kuracak, nişanlısı ile ilk defa buluşacak, üniversitenin ilk gününü yaşayacak birinin yaşadığı stresin kötü olduğunu söyleyemeyiz. Bu tür stresler güzel ve tatlı streslerdir. Ayrıca bunlara karşı koymayı öğrenen insanlar, daha güçlü hale gelirler, Stresin yoğun olduğu durumlarda birey, yalnız kalmayı tercih edebilir ancak insanlarla vakit geçirmek ve sosyalleşmek oldukça koruyucu bir faktördür. Alınan kararlarda bireyin kendi yaşamıyla ilgili kontrol hissi oldukça önemli bir diğer değişkendir. Yaşanan olayları yorumlarken olumsuz atıfları azaltma, bireyi iyi hissettirmektedir. Duygularıyla baş etme becerisi ve kendilik farkındalığı yüksek, iyimser bireylerin görece daha az stres yaşadığı ve/veya stresle daha iyi baş ettiği bilinmektedir.

   Hayatımız boyunca zaman zaman yaşadığımız streslerle başa çıkmanın yolları da vardır elbette. Örneğin ara ara yapılan küçük veya uzun tatiller, dağda bayırda yapılan piknikler, doğa yürüyüşleri, sevdiğimiz bir insanla yaptığımız sohbetler, spor aktiviteleri, eğlenceler ve daha birçok etkinlik, stresin hakkından gelebilecek, onu ortadan kaldırabilecek yararlı etkinliklerdir. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel