Bugün Müslümanlar ve onların meydana getirdikleri topluluklar ilimde, fende, teknikte ve diğer sahalarda geri kalmışlarsa bunun sebebi, az okudukları için diyemiyorum, hiç okumadıkları içindir… 
Dünyadaki bu savaşlar, zulümler, haksızlıklar, bela ve musibetler “Oku! …”emrinin duyarsızlığından…
Niçin okumuyoruz? Böyle bir soru ile karşılaşıldığında herkesin kendisine göre bir sebebi vardır. Kitapların pahalı olduğundan, zaman bulamadığından, bazısı da işten yorgun argın geldiği… Oysaki insanın az kitap okuyor olmasının asıl sebebi, kitap okumanın küçük yaşlarda bir alışkanlık haline getirilememiş olması ve bununla ilintili olan eğitim sistemimizin yapboz tahtasına dönmesi değil mi?
Alışkanlıkların kazanıldığı ilk eğitim yeri ailedir. Evde kitap okuyanlar varsa, çocukta okumaya karşı bir yatkınlık – alışkanlık olacaktır. Aksi takdirde çocuğun kitap okuma alışkanlığını kazanması çok zordur. Çünkü aile bireylerinin davranış ve hareketlerini bir fotoğraf makinesi gibi çeken çocuk, zaman içerisinde o davranışları kendileri de göstermeye başlar. Dolayısıyla, burada en büyük görev ebeveynlere ve ailenin diğer fertlerine düşmektedir. Unutulmamalıdır ki ; “en güzel nasihat örnek olmaktır” demiş Malcolm X.
Ülkemizde kitap okuma istatistiklerine göre 10.000 kişiye 1 kitap düştüğü ve kitaba yılda harcanan paranın kişi başı ortalaması 6,5 Lira olduğu… 80 Milyonluk Türkiye’de nitelikli okur sayısının on bini geçmediği varsayıldığında, çağdaşlık nerede?
Ülke genelinde, kütüphanelerimizde,  kitap, süreli yayın ve kitap dışı belgeler 3 Milyon 100 bin civarında.
Beş milyon nüfuslu başkentimiz Ankara’da faal 39 kütüphane ve bir milyona yakın kitap olduğu var sayılıyor. Bu kütüphanelerin kayıtlı üye sayısı ise35 bin. 5 milyon nüfuslu bir şehirde kütüphanelerde 35 bin kayıtlı üye. Bunun yanında 875 Bin nüfusu olan Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’te, 22 kütüphane ve şehrin ikinci en büyük Çocuk ve Gençlik Kütüphanesinde yaklaşık 1 milyon eser vardır. 
Çağdaş ülke- çağdaş insan;  ülke genelinde 3 milyon kitabı olan mı, bir kütüphanesinde 1 milyon eser olan ülke - insanı mı? 
Türkiye’de günde dört saat süre televizyon izlemeyle dünyada önde olan ülkelerden biri… 
Okuma alışkanlığı ile ilgili yapılan bir araştırma hazin bir tablo ortaya çıkarmıştır. Öğrencilerin yüzde 71,7’si hiç kitap okumazken. Sadece yüzde 6,8’nin Okuma alışkanlığına sahip olduğu, yine aynı araştırmaya göre, annelerin yüzde 49,7’sinin, babaların da yüzde 39,5’inin hiç kitap okumadığı tespit edilmiştir. Bu araştırma sonuçları aynı zamanda ebeveynlerin okuma alışkanlıkları konusunda çocukları için iyi birer model olamadığı gerçeğini de ortaya koymaktadır.
Biz daha çok kitap okuyan bir toplum değil, çok konuşan bir toplum olma yolunda... 
Okumayan toplum koyun gibi kandırılmaya, güdülmeye… Okumayan toplum, kökü toprakta olmayan ağaçlar gibi yıkılmaya ve yok olmaya mahkûmdur.  Okumak, diploma sahiplerinin keyfiyetinde değildir... Kalfada, tamircisi de okumalı, vali de… müftü efendi de, koca, koca kravatlılar da…
Okuyan insan medeni insandır. İnsan şehirde oturmakla, şehirde doğmuş olmakla, şehir okulunda okumakla, bir şehirdeki üniversiteden diplomalı olmakla şehirli olmaz, şehir kültürüne sahip olmaz. Dolaysı ile medeni olmaz.
Medeni insan kitaplı insandır. Kitap satın alır, kitap okur. Kitapsızdan medeni olmaz, ancak bedevî ve vahşi olur. Helale veya harama bakmaz, Lüks meskende oturur... Lüks ve pahalı otomobile biner... Aşırı tüketim yapar... Lüks yer, lüks giyer... Evinde lüks ve şatafat var ama kitap okumaz... Bu insan medeni değildir, kesinlikle zengin bir bedevidir.
Ana baba, aile okur medenidir, 
Çocuklarını da öyle yetişirler!
Kitap okuyalım, bunu alışkanlık haline getirelim, aklını kiraya vermeyen, bağımsız düşünebilen, araştıran, okuduğunu davranışa dönüştüren duyarlı birer çağdaş fert -olmalı medeni olmak için.
Kitapsız büyüyen çocuk, susuz büyüyen ağaca benzer. (Çin atasözü) 
"Resulullah’ın sığındığı gibi bizler de ”faydasız ilimden de Allah (CC ) sığınmalıyız. Bunu rehber eden Müslüman, okudukça bilgi ve görgüsünü geliştiren, ilmin her sahasında destanlar yazan ve okurken de okumaya, “Allah’ın adıyla” başlayandır.
  “İnsanların en âlimi bildiği ile amel eden, insanların en cahili ise bildiği ile ameli terk edendir”. Bu da unutulmamalıdır.
“Oku” insan, nesline şan kalsın, 
Göçersen çınar gibi adın kalsın! 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel