Değerli Dostlarım Bugün 10.11.2023 Mübarek CUMA günüdür. Kendisine yapılan iyiliklerin kadrini, kıymetini ve değerini bilmeyen insanlara NANKÖR denir.

     Nankörlük kendini düşünme, kendi çıkarları peşinde koşma, başkasını düşünmeme gibi bencil davranışların yanında üzerine düşeni yapmama, sorumluluk edinmeme, tembellik göstererek başkalarının sırtından geçinme derdine düşmektir. Yılana bal yedirmişler, yine zehir kusmuş. Ne yaparsanız yapın nankör yine nankör. Nankörlük, vefa ve sadakat yoksunluğunu içinde barındıran ciddi bir erdem eksikliğidir. Şükür ve hamd’ın, hürmetin ve nimetin bitip, inkârın ve hainliğin başladığı yerdir, birçok kötü davranışı beraberinde getirecek kadar da tehlikelidir. Nankörlük Nimeti, kendisine yapılan iyilikleri görmeyen, gizleyen anlamındadır. Yapılan iyiliği görmeme, inkâr etme, yapılan iyilikte kusur arama veya art niyet arama nankörlük davranışıdır. İnsan fıtratı itibariyle iyiliğe de kötülüğe de meyilli bir varlıktır. Yine insan kendisine yapılan iyiliklerin, yardımların farkına varma konusunda da zayıf bir varlıktır. Çok fazla teşekkür etmesini bilmez ve kendilerine hizmet edilmesinden büyük bir keyif alır. Nankör insan kendisini toplumda merkez olarak görür ve hiçbir şeyi beğenmeyerek sürekli eleştirel yaklaşır. İlk fırsatta insanları küçümser.  Nankör insanın çok fazla arkadaşı olmadığı gibi yalnız başınadır.

     Şöyle bir bakalım çevremize, hep yaptığı iyiliğe karşı nankörlük görenlerle dolu sanki. Silkelesek çevremizdeki insanları sayısız nankörlük hikâyesi çıkar karşımıza. Kimisi öz evladından, kimisi öz evladı yerine koyduklarından, kimisi öz ana babasından, ana babası yerine koyduklarından. Kimisi kardeşinden, kimisi kardeşi gibi gördüklerinden. Kimisi eşinden, dostundan, arkadaşından. Baktığımızda nankörlük, insanın iyilik bilmez ve şükürsüzlük halidir aslında. Bazı insanlar nankörlük yaptığının bile farkında olmadan yaşayıp gidebiliyorken kimileri de farkında olsa da bunu bir üstünlük olarak görmekteler ve bu şekilde yaşamaya devam etmekteler. Nankörlüğün en büyüğü ise yaratıcıyı tanımamaktır. Dünyada var olmamızı, bize rızık vererek yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan, insan olarak bizleri yaratanı tanımamak nankörlük davranışının en üst mertebesidir muhakkak ki. Bir kişi kendisine iyilik ve yardımda bulunan kişi(lere) karşı minnetsiz ise, zaten o kişinin ALLAH’a da şükretmeyeceğini anlatan Hz. Muhammed (s.a.v.)bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “İnsanlara teşekkür etmeyen, ALLAH’a da şükretmez.” Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) konuyla ilgili bazı hadislerine baktığımızda; yapılan iyiliğe veya yardımlara karşı olumsuz tavır sergilemek ya da hiçbir karşılık vermemek, ALLAH ’ın verdiği nimetlere şükretmemenin, israf etmenin, öğrenilen bir ilmi veya zanaatı yapmamanın, unutmanın da nankörlük olarak değerlendirildiğini görmekteyiz.


     İnsan ne olduğunu, kim olduğunu, zorlu hayat yolunda kimlerin kendisinin elinden tuttuğunu unutmamalı.Evlatlarımızı, nankörlük gömleği giydirmeden; vefalı, şükretmeyi bilen ve en önemlisi de insan olarak yetiştirebilmek çok önemlidir. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel