Değerli Dostlarım Bugün 19.08.2022  inkâr etmek, hakkı kabul etmemek, başkalarını beğenmeme ve kendini diğerlerinin üstünde görme davranışına KİBİR denir.

        Kibir insanı küçülten bir davranış olmakla birlikte aynı zamanda kişinin kendisine de zarar veren bir özelliktir. Kibirli insanlar çevreleri tarafından da sevilmez ve bu kişiler zamanla yalnız kalmaya mahkumdurlar. Kibir yüzünden yalnız kalmamak için alçak gönüllü olmayı öğrenmelidir. kişilik geliştirmek için kibirden uzak durmamız gerekmektedir. Çünkü olgun insanlar ağaç gibidir ve meyve verdikçe başlarını aşağı eğerler. Alçak gönüllülük kibrin aksine çok güzel bir davranıştır ve kişi bilgi sahibi olup başarılı işler ortaya koydukça alçakgönüllü olmayı öğrenmelidir. Kibir ne kadar kötü ise alçakgönüllülük de o kadar iyi bir özelliktir.

     Büyüklük duygusuna kapılanlar, bulundukları toplum için bir problem kaynağıdırlar. Çünkü insana insan olarak değil, daima kategorize ederek, yani ast üst ilişkisi içerisinde bakarlar. Kolay kolay kimseyi beğenmezler; sürekli olarak başkalarını kusurlu görür; onları eleştirir ve horlarlar. Emir vermeyi sever, insanları ezmek ve incitmekten çekinmezler. Eleştiriye tahammülleri yoktur. Herkesten iyi ve başarılı olduklarını düşünürler.Kibirli kişiler, çevrelerindeki insanlarla daima bir rekabet duygusunu yaşarlar; hayatı adeta bir yarış pisti gibi görürler. Hep ön planda olmak ister ve diğer insanlara, fark atma peşinde olurlar. Bundan dolayı da sık sık huzursuzluk yaşar ve mutsuz olurlar.

     Kendilerini ayrıcalıklı insanlar olarak görürler. Kapıldıkları bu büyüklük saplantısı, aslında yetersizlik duygusundan başka bir şey değildir. Gerçekte onlar bir aşağılık duygusunu yaşamaktadırlar. İşte bu duygularını bastırabilmek için, kendilerini büyük gösterme çabası içerisine girmektedirler. kibir kötü bir huydur ve haramdır. Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse Cennete girmez. Büyüklük Allah’a mahsus bir vasıftır. İnsanın kibirlenmesi, Allah’a ait bir vasfı kendisinde görmeye çalışmasıdır ki, son derece yanlış bir anlayış ve insanın haddini bilmemesidir. Zira insanın inkar edilemeyecek derecede bariz olan şu vasıfları, devamlı onun eksikliğini ortaya koyup durmaktadır: Acziyet, za’fiyet, yanılma, unutma, cahillik, zulüm, acelecilik, cimrilik, menfaatine düşkünlük, nankörlük… Yaratılış safhaları ve hayatının sonu itibariyle de insanın övünülecek bir tarafının olmadığı açıktır. Dolayısıyla kibirlenmek ona yakışan bir davranış değildir.

   Kibir çeşitlerinin en kötüsü Allahü teâlâya karşı kibirli olmaktır. Nemrud böyle idi. Tanrı olduğunu ilan etti. Allahü teâlânın nasihat vermek için gönderdiği Peygamberi ateşe attı. Firavun da böyle ahmaklardan biri idi. Mısırda ulûhiyetini ilan etti. Ben sizin güçlü tanrınızım dedi. Allahü teâlâ, nasihat vermek için, Musa aleyhisselâmı gönderdi. Buna inanmadı. Allahü teâlâ, onu Süveyş denizinde boğdu. Allahü teâlânın her işi güzeldir. Ahlakı güzel olanları sever. Bu hadis-i şerif, kibir sahiplerinin, diğer günah işliyenler gibi, azapsız hemen Cennete giremeyeceklerini bildirmektedir. Cennete girmeyenlerin gidecekleri yer Cehennemdir.

        Bu nedenle her zaman kibirden uzak durmalıyız.Kibir kadar insanları kötü duruma düşüren can sıkan olaylar yoktur. Kibirden kurtulmak insanların rahatlayarak huzuru bulmalarını sağlar. Hoşgörü ve değerler kibirden kurtulduğumuz zaman ortaya çıkar. Kendini beğenmişlik şeytanın özelliklerinden olmaktadır. Bugün yüksekte olanın yarın ne olacağı bilinmez. Başkalarına yukarıdan bakarak başlarının üstünü değil aynı hizadan bakarak yüzlerini görmeliyiz. Hep birlikte bir arada yaşadığımızı hor görmemeliyiz.Tekebbür etmek haramdır. Tekebbür, Allahü teâlânın bir sıfatıdır. Kibir ve kibriya sıfatı, ona mahsustur. İnsan, nefsini ne kadar aşağılarsa, Allahü teâlâ indinde kıymeti o kadar yükselir. Kendine kıymet verenin, Allahü teâlâ katında kıymeti olmaz. Kibirin zararını bilmeyen kimse için âlim demek, yalan olur. İnsanın ilmi arttıkça, Allahü teâlâdan korkması artar. Günah işlemeye cesaret edemez. Bunun için, Peygamberler, tevazu sahibi idiler. Allahü teâlâdan çok korkarlardı.Kibir insanı küfre kadar sürükleyen bir yoldur. Kibir her iyiliğe engeldir.Müşriklerin iman etmemesinin iki sebebi vardır, kibir ve inat.Nefsini aradan çekin. Kimseyi tenkit etmeyin, kendinizi beğenmeyin, kendinden tiksinmeyen kurtulamaz. Yapmadığınızı söylemeyin. Bir gün öleceğiz ve yaptıklarımızın hesabını vereceğiz.  

     ALLAH güzeldir,güzelliği sever. Kibir ise hakkı reddetmek ve insanları hor hakir görmektir.Kibirden sakının. Topraktan yaratılıp, yine toprağa dönecek olan bir varlığın kibirlenmesi, bugün var, yarın yok olan bir varlığın kendini beğenmesi ne kadar anlamsızdır. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel