Huzur… Ömrünüzün sadece beş harfi sizin için ne kadar önemli değil mi? Oldukça geniş bir kapsamı barındıran bu güzel kelime hakkında, tüm bildiklerinizi unutun. Çünkü huzurlu bir yaşamı yeniden birlikte keşfe çıkıyoruz.

Mutlu ve huzurlu bir yaşam insanın elinde midir? 

Nice insanlar vardır, etraflarına bakarak mutlu olurlar; nice insanlar da vardır ki çevrelerinin tüm olumsuzluklarını bir sünger gibi emerler. Ne mutluluk onlara yanaşır ne de onlar mutluluk ve huzurla kucaklaşır.

Huzurlu bir yaşam için

1-Şükredin

Yaşadığınız güzel anları düşünün. Size sunulmuş imkan ve nimetleri gözünüzden kaçmasın, bunu idrak edin. Çevrenizin size sunduğu güzellikler karşısında siz de etrafınıza fedakarlık göstererek cömert olun. Fedakarlık ve cömertlik şükretmektir.
Sahip olmak istediğiniz şeyleri değil, elde etmiş olduklarınızı düşünün ve Şükredin! “Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz”.  Allah'ın takdir ettiği rızka, ne kadar olursa olsun, rıza göstermek, şükretmektir. Ruh şükürle süslenmişse, Eş-Şakir de kalpteki memnuniyet tohumlarını yeşertir. Şükür çok seyrek bulunan bir duygudur ve Allah şükredenlerin rızıklarını arttırır, hiçbir isteklerini boş çevirmez. Sayısız nimetlerle bizi rızıklandıran Rabbimize yaşadığımız sürece her durumda şükretmeli; yiyeceği sadece bir parça ekmek olsa bile rızkını verene şükretmeli hamd olsun demeli. ” Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızkların temiz olanlarından yiyin, eğer siz yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız O’na şükredin. ” (Bakara 172.)Şükür için başka ölçü aranır mı?

2 - Dua edin

Dua etme ihtiyacı, insanda yaratılıştan vardır. Bu sebepledir ki, bütün dinlerde dua mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan, şu veya bu şekilde dua eder. İnsanlar hayatları boyunca, üstesinden gelemeyecekleri birçok şeyle karşılaşmakta; keder, sıkıntı, acizlik, çaresizlik ve ümitsizliklere maruz kalmaktadırlar. Dua ve ibadet insanı diğer canlı varlıklardan ayıran en büyük özelliktir.

Duanın Gücüne İnanın! İnsan için ücretsiz ve bedelsiz bir enerjidir dua. Eğer hayata güzel bakmak istiyorsanız bunu ihmal etmeyiniz. Yaptığınız her duadan sonra kendinizi kuş gibi hafif hissedersiniz. Yüce Rabbimiz Furkan suresinde: "Habibim, insanlara de ki, duanız olmasaydı Allah katında ne ehemmiyetiniz vardı.". Bundan daha önemli ölçü olabilir mi?

3 - Karşılıksız iyilik yapın

İyilik yapın. Karşılıksız iyilik Yapın! İyilik yaptığınız her gün kendinizi huzurlu hissedersiniz. Kötülüğün insanı yücelttiği görülmemiştir. Ve Size Yapılan İyiliklere Minnettar Kalın! Hiç bir vakit vefasızlık yapıp da, omuzlarınızda yük, beyninizde üzüntü yaratmayın. Hayatınızın belli kesitlerinde size emeği geçmiş insanları ziyaret edin, onlara müteşekkir kalın. İnsanlara hep teşekkür edin. Hadiste(sav) “İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a da şükretmez”. Buyuruyor insanlığın önderi!

Çevrenize, Ailenize ve Arkadaşlarınıza Zaman Ayırın! Yaşam, bir ömür boyu çalışmak değildir. Etrafınıza başınızı kaldırıp bakın. Size en yakın olan ailenizi göreceksiniz. Onları ihmal etmeyiniz. Sonra, çuvallar dolusu para dahi bu hatayı telafi edemez. Çevreniz ve arkadaşlarınız sizin moral güvencenizdir. Güçlü ve güvene dayalı ilişkiler, insanı yaşatan ve var eden gerçeklerdir. Bu gerçekler etrafınıza baktığınızda göreceğiniz ilk ve tek gerçeklerdir. 

İçinde bulunduğunuz anı yaşamayı öğrenin. Unutmayın; dünya bir gündür o da bu gündür! Onun için, zamanı çok iyi değerlendirin, dünyadan göçtüğünüzde yapılacak işler listeniz kabarık olmasın.

4 - Güzel ahlaklı olmaya özen gösterin

Unutmayın: İnsanı edindiği huylar oluşturur. Güzel huy güzel ahlak demektir. Güzel ahlaklı olmaya çalışın. Kötü ahlaklı insanlar çevrelerinde genellikle sevilmezler. Ayrıca bu tip kişiler dengesiz, uyumsuz, geçimsiz bir imaj sergiledikleri için bu tarz insanlara güvenilmez. Siz çevrenizle barışık olun. Herkese güzel ahlaklı davranın. Bunu kendinize olan saygınızdan yapın. Gülümseyin, hal hatır sorun, yardımsever ve fedakar olun, merhametli ve adaletli olun, bildiğiniz bütün güzel ahlak özelliklerini kendi üzerinizde toplayın. Siz mutlu olun, çevrenize ışık saçın, çevrenizde mutlu olsun. “Ben, ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim” buyuran Hz. Muhammed (sav) sözünden daha hassas şablon olabilir mi? 

5 - Sağlığınıza önem verin 

Kaybedildiğinde insana maddi ve manevi hesapta olmayan bedeller ödeten, “her şeyin başı sağlık”. Sağlığımızın değerini kaybettikten sonra anlamayalım! 
Sağlık için; düzenli beslenin, düzenli eksersiz yapın, kötü alışkanlıkları tamamen terk edin, sağlık kontrollerinizi zamanında yapın ve bunların yanında, erken yatıp erken kalkmayı alışkanlık haline getirin. 

Yapılan araştırmalar, akşam yatmada geç kalmayan ve sabahları erken saatte uyanan insanların kendilerini daha enerjik ve mutlu hissettiği,  geç kalkan insanlara oranla daha az depresyon riski taşımaktadır. 

Sağlıklı olmak için ayrıca affedici olun.

İnsanlar yüzyıllardır ruhen ve bedenen uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarım araştırıyorlar. Bu yolda uzmanlar kimi zaman diyeti… , kimi zaman da sporu tavsiye ediyorlar. İşte bu konuda uzmanların yeni bir keşfi var: 

Amerika’nın haber dergilerinden Newsweek’in haberine göre, uzun yaşamın ilk anahtarı affedici olmak. İnsanın ruh haliyle sağlığı arasında bir bağ olduğunu belirten haftalık Newsweek dergisi, birini affedememenin vücuda verdiği zararları şöyle sıralıyor:

“Kortizol hormonu seviyesi artar. Kalp hastalıkları, nörolojik bozukluk ve hafıza kaybı riski büyür.”

Dergiye göre sağlıklı bir yaşam için ilk önce “affedici” olmak gerekiyor.

Newsweek dergisi söz konusu haberinde, affetmemenin ve öç alma duygusunun insanın bir parçası olduğunu belirterek, “bu konuda yapılan 1200 klinik araştırma, negatif duyguların insanın hem psikolojik hem de fiziksel sağlığına zarar verdiğini gösteriyor” diye bildiriliyor. Sağlık içinde affedici ol!

6 - Her işte bir hayır olduğuna inanın

Her şeyde çok büyük hayır vardır. İnsan bazen bir olayı yaşarken o an bunun kendisi için faydalarını göremeyebilir. Ancak üzerinden bir süre geçtikten sonra geriye bakıp aynı olayı değerlendirdiğinde aslında kendisi için pek çok yararı olduğunu anlar. Zahiren olumsuz gibi görünen olaylarda da insan için hayırlar vardır. Örneğin kişi işinden çıkartılır, zor durumda kalır. Fakat bu durum o kişinin karakterini geliştirir, daha mücadeleci, daha güçlü olmasını sağlar Kendisini geliştirmesine ve daha iyi bir iş bulmasına yardımcı olur. Bir derste başarısız olan bir öğrenci için de ilk bakışta bu çok iyi bir durum gibi gözükmez. Ancak o dersi tekrar tekrar çalışmak ve öğrenmek zorunda kalacağı için belki en iyi bildiği ders haline gelecektir. İflas eden bir tüccarın 2. İflası olmaz…

Allah’ın, kullarını sevk ettiği ve onlar için seçtiği her şeyde hayır vardır. Teslim ve tevekkülden sonra teselli… Kişi her konuda elinden gelen tüm çabayı gösterir, her şeyi yapar ama sonuca teslim olur. 

Ve “Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler” der. Mutlu ve huzurlu yaşamı elde eder.

Yarınlarından ümidini kesmeyen,  savaşın, kanın, vahşetin, gözyaşının yerine barışın, huzurun ve mutluluğun hakim olduğu bir dünya… 
Paranın hüküm sürmediği, insanların onurunun satın alınmadığı, suratların asık, sinirlinin, yalancının, olmadığı,  birbirine selam verip, günaydın, hayırlı işler dendiği, güler yüzlü insanlarla dolu bir dünyada sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir yaşam… En Kalbi Dileklerimdir!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel