Değerli Dostlarım Bugün 16.05.2025 Mübarek CUMA günüdür.İnsanın bir şeyi çok istemesi, arzu etmesi ve bu nedenle beslediği ve büyüttüğü öfkeyi ifade etmesine HIRS denir.

    Hırs, kötü bir insani histir. Dizginlenmesi gerekir. Doğru yöne kanalize edildiğinde insanı olgunlaştırır ve hayatını anlamlı hale getirir. Kontrol edilemediğinde ise kötü sonuçlar doğurur. Maddi ve manevi bütün varlığı, birikimi ve sermayeyi eritir.İhtiraslar insanın hayatta kalma mücadelesini ortaya koyar. Fakat ihtiras ve hırs, ıstırap doğurur. Bu ıstırap dünyaya bağlılığı artırır. Bu bağlılık insani değerlerin önüne geçmemesi gereken bir hırsı ortaya çıkarır. Bu nedenle hırsın kötü taraflarından kurtulmak için insani değerlere sahip çıkmak ve o yönde eğilim göstermek gerekir. Hırslar istekler insanların daha  üretken olmalarına da sebep olmuştur. Duygu ve düşünceler şekillenerek insanları hedeflerine ulaştırır. Bir şeyi aşırı derecede arzu etme, tutkuyla isteme, açgözlülük gibi manalara gelen "hırs" kavramı, genellikle para,mal, mülk, makam, mevki, ünvan, şöhret, ilim gibi maddi veya manevi imkanları elde etmek için veya belirli bir amaca ulaşmak, bir ideali gerçekleştirmek için kişinin bütün benliğini saran istek ve tutkular için kullanılır. 
     
     Hırs bir ilaç gibi değerlendirilir. Kutusunda durduğu müddetçe hiç kimseye bir faydası veya zararı yoktur. Özellikle para,mal, makam, şöhret, ünvan gibi sadece dünyevi amaçlar için dozundan fazla alındığında insanlığı öldüren ölümcül bir zehirdir. Hırs ilacının tamah, açgözlülük, cimrilik gibi yerilen, istenilmeyen, kötü hasletlere ahlaki zaafiyetlere sebep olan yan etkileri vardır. Dünyevi amaçlar ve kazançlar için kullanılan hırs, aynı zamanda kul hakkını hiçe sayma, helal-haram gözetmeme gibi yanlışlara da sebep olacak ölümcül sonuçlar doğurabilir.  Bu dünyayı bir imtihan meydanı yaparak zıtları birbiri içine katan ve güzellik çirkinlik, iyilik-kötülük, iman-inkâr, fayda-zarar gibi şeyleri hamur gibi yoğuran Cenâb-ı Hak; insanın mâhiyetine güzel duygularla birlikte hoş olmayan duyguları da yerleştirmiştir. Bunun böyle olması, imtihana vesile olması içindir. Bahsi geçen olumsuz duyguların başta gelenlerinden biri de hırstır. İnsanlar çoğu zaman birşeyi istediklerinde hırs yaparlar çünkü hırsın zararlı olduğunu o an anlayamazlar bunu anlamak için iyi düşünmek gereklidir Kimseyle bir yarışa girmenin mantığı yoktur herkes kendi için çaba harcar , çalışır ter döker ve boşuna hırs yapar bu hırs giderek sevmemeye, öfkeye, nefrete ve en sonundada kin e dönüşür tabikii hırslı olmak gerekir ama abartmamalıyız sonuç olarak çok hırs yapmak insana zarar verir bu hoş birşey değildir. 

   İhtiraslara bağlı kalan insanların sorunları kaçınılmaz hale gelir. İhtiras ve hırs insanlar için kötü sonuçlara sebep olacaktır. Dünya bağımlılıkları insan hayatını etkiler, isteklerine doymadığı sürece devamlı isteyerek çevresindeki insanlara da zarar verebilir. Halbuki, dünyanın üstü olduğu gibi altı da vardır. Yarın toprak olunacağına göre, hırsla dünyaya saldırmanın da anlamı yoktur. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel