Değerli Dostlarım Bugün 17.11.2023 Mübarek CUMA günüdür. Toplumun gerekli saydığı ahlaki nitelik ve kriterlere sahip olması nedeniyle kişiye verilen değer yargısına HAYSİYET denir.

     İnsan, tabiattaki yaratıkların en mükemmeli olmakla beraber ruh yönünden en karmakarışık olanıdır. Bir ruh ki, hudutsuz iyi ve kötü duygular, sevgiler, kaprisler, isyanlar, öfkeler, kıskançlıklar değişik renklerde kördüğüm olmuştur. Hiç bir ilim ve teknik bu engin âlemin sırlarına tam olarak eremez. Bu âleme en yakın olan insanın kendisi bile tam anlamıyla kendisini anlayamaz. Haysiyet, kişinin kendisine verdiği değerden ibarettir. …Haysiyet sahibi olmak, ahlâk sahibi olmak demektir. Çünkü herkes haysiyeti kadarıyla ahlâk sahibidir. Haysiyet, ruha en güzel giysiyi giydirebilmektir. Sevmeyi bilen bir kimsenin yegâne vasfı, insan olabilmenin başlıca gereğidir. Öz bilgisidir. Benlik haritasıdır. Fikirde zarafet, kalpte inceliktir haysiyet. Haysiyetli insan, kendi meziyetlerinden memnun olan, onlara az çok güvenen ve başkalarından saygı bekleyen insandır. Şeref ve haysiyet duygusu, değer verdiğimiz ve değer verilmesini istediğimiz şeylere göre çok çeşitli olabilir. Aile şerefi, meslek şerefi, millet, yurt ve devlet şerefi gibi değerlerdir. 

     Haysiyet , bağımsız bireylerde oluşur, yetişir, gelişir. Şahsiyetin yani kimliğin önemli bir parçasıdır. Haysiyetsiz şahsiyet olunamaz. Şeref ve haysiyet yoksunu bir insan, toplumun temel değerlerini hiçe sayan, ahlaki çöküntü içinde olan bir kişidir. Bu tür insanlar, dürüstlük, saygı, adalet gibi değerleri hiçe sayarak sadece kendi çıkarlarını ön planda tutarlar. Toplumda güven ve saygınlık kazanmanın yolu ise tam tersidir; şerefli ve haysiyetli olmaktan geçer. Şeref ve haysiyet yoksunu bir insan, çevresindeki insanlara zarar verme potansiyeline sahiptir. İnsanları manipüle ederek kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder ve başkalarının duygularını hiçe sayar. Bu tür insanların toplumda yayılması, insanların birbirine güvenini sarsar ve ilişkilerin zedelenmesine neden olur.İnsan, haysiyet sahibi bir varlık olmaya meyilli olarak yaratılıyor; fakat daha sonra içinde bulunduğu çağın kültürüyle fıtratından uzaklaşıyor. Bir taraftan nefsiyle girdiği mücadele, öte yandan kapitalist kültür ve materyalistik şartlanma, bozuyor tüm eylem ve ayarları. İnsan haysiyeti de, onun nasıl kazanılacağını da, o bilince ulaşmanın yolunu da kaybediyor. Haysiyet, insanın becerilerini, kapasitesini kullanabilmesiyle beslenir. Bağımsız olma  hali ile haysiyetin doğrudan bağlantısı vardır, başkalarına ihtiyaç duymak değil ama kendi bireysel varoluşu için bile başkasının yönlendirmesi altında olmak, özgürlük hissi yokluğu haysiyet üretmez. Haysiyet, insanın olağan koşullarda korumak istediği, bunun için mücadele ettiği, bedeni üzerinden kişiliği tehdit edildiğinde alarma geçtiği bir duygudur

     ALLAH hepimize haysiyetli ölüm nasip etsin. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel