Değerli Dostlarım Bugün 01.Nisan.2022 mübarek CUMA günüdür. Doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen doğal ve evrensel bir duygusal tepkiye ÖFKE denir.

     Günümüzde bireysel veya toplumsal olarak öfke kontrolünü kaybettiğimiz, kısaca duygularımıza yenik düşüp etrafımızda bulunan kişilere olumsuz davranışlar yansıttığımız bir dönem yaşıyoruz. şehiriçi minibüsünde nasıl yanlış güzergaha girersin diyerek bir bayan yolcu tarafından şöföre hakaret etmek tokat atmak, Sen beni nasıl sollarsın diyerek bayan şöföre fiziki saldırıda bulunup  arabasının camını yan aynasını tekmeyle kırmak, okulda çocuğun öğretmenine saldırmak, hastanede doktora saldırmak v. s. Öfkemizi kontrol edemediğimiz durumlarda çevremize tamiri zor zararlar açtığımızı göremiyoruz…İnsanı kısa sürede tanınamaz hale dönüştüren öfke; zamanında kontrol altına alınmaz ise istem dışı davranışlara yönelmenin faturasını sahibine çıkarıp; telafisi imkansız bir tablonun ortaya çıkmasını yol açabilir.

     Korku, stres, çaresizlik, hayal kırıklığı, güçsüzlük hissi, ruhsal anlamda zorlanmalar kişilerde öfke oluşumuna neden olabilmektedir. Kişilerin isteklerine ulaşamaması, beklentilerinin karşılanmaması, yalnızlık, engellenme, itilmişlik, yetersizlik duygusu, saygısızlık ya da haksızlıklara maruz kalma gibi durumlar öfkenin meydana gelmesini sağlayan durumlar içerisindedir. Kişilerin yaşamakta olduğu bazı ruhsal hastalıklar da öfke oluşumuna neden olabilmektedir.

    Öfke, sadece kişinin kendi bedenine zarar verir. Öfkenin kontrol edilmediği durumlarda insanlar birçok sorunu da beraberinde getirirler. İş ortamında kontrolden çıkan bir öfke kişinin işini kaybetmesine, evlilik hayatında sürekli kontrolsüz öfkeyle davranan kişilerde de evliliğin sona ermesine neden olabilir. Ayrıca, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, uykusuzluk, dikkat problemleri gibi zihinsel tepkiler eşlik edebileceği gibi alkol kullanımı, sigara içme, aşırı yemek yeme, huzursuzluk ve ilaç kullanımı gibi davranışsal tepkiler görülebilir.Çünkü öfke, kişinin sağlıklı düşünmesini ve doğru karar almasını engeller.İnsanlar genellikle öfkelerini bağırmayla, sert tavırlarla belli ederler. Öfke her ne olursa olsun kontrol edilmelidir.  En akıllı insan, öfkesine hâkim olabilen kişidir.

    İçimizdeki sevgiyi yaşatarak, kusurlarımızı hoş görerek, yaşadığımız olaylara olumlu tarafından bakarak ve de affedici bir yaklaşım sergileyerek insan olmanın hazzına ve bilincine ulaşabiliriz.İnsan, yaşamı boyunca kendine değer kazandıracak davranışlara yönelebilmeli; kendi değerini düşürecek öfke, kibir ve benzeri duygularına set çekebilmelidir.

     Sevgiye dayalı, hoşgörülü, karşımızdaki insanı anlamaya ve dinlemeye yönelik bir yaklaşım tarzı; kalpleri yakınlaştırır öfkeyi uzaklaştırır.CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel