Bir kavram karmaşasıdır gidiyor. Koca koca adamlar çıkıyor TV ekranlarında sözde başkanlık sistemini tartışıyor. Neymiş efendim başkanlık sistemi diktayı getirirmiş ve ülke başkanlığa geçerse buna rejim değişikliği denirmiş. Rejim değişirse de Cumhuriyetin değerlerini kaybedermişiz.

Statüko nedir diye sorsanız verecekleri cevabı merak ediyorum. Kendilerini ilerici aydın olarak görürler ama ilericilik onlar için 1930’lara çakılıp kalmaktır aslında. 1930’ların ilkelerinden taviz yok derler. Peki yenilik nasıl olacak? Matbaanın ülkemize geç gelmesini hep eleştiri konusu yaparlar. Haklıdırlar da evet doğrudur matbaanın geç gelmesi bize çok şeyler kaybettirdi. Belki hala ondan kaynaklı sıkıntılarımız var. Ancak Cumhuriyet dönemine geçtikten sonra içini bir türlü taçlandıramadığımız ve demokratik kurum ve kurullarını oluşturamadığımız gerçeğini göz ardı edemeyiz. Şimdilerde sıkça gündemimize taşınan başkanlık sistemi konusu maalesef bu aydınlarımız tarafından yanlış tartışılıp farklı mecralara çekilmek isteniyor. Halkımız aldatılmaya bilgilendirmeye yönlendiriliyor ve insanımızın kafası karıştırılıyor.

Başkanlık sisteminin diktatöryal bir sistem olduğu konusu kasti olarak gündem yapılıyor ancak bu sistemin ne olduğunu bilenler olarak bizler bunun farkındayız. Öncelikle hiç bir başkanlık sistemi sonrası dünyanın hiç bir ülkesine dikdatörlük gelmemiştir. Gelemez de. Çünkü orada demokratik kurul ve kurumlar oluşmuştur. Orada demokrasi vardır, kuvvetler ayrılığı prensibi vardır. Her kuvvet halk tarafından ayrı ayrı seçilir. Bugünkü gibi kuvetler yargı hariç tek elde toplanmamıştır. Toplanamaz. Asıl parlamenter sistemler sonrasında diktatörlükler gelmiştir çünkü kuvvetler tek elde toplanmaktadır. İncelensin bakılsın hangi sistem sonrası Hitler, Musolini, Franko ve Stalin gelmişlerdir. Ama ne gezer araştırmak yok, halka yapılan sadece yalan yanlış bir fikir bombardımanı vardır. Böyle aydınlar var olduğu sürece bu ülkenin başına daha çok şeyler gelir ve gelecektir. Her şeyi bireyselleştiriyorlar, neymiş efendim Erdoğanla başkanlık sistemime geçilmezmiş. Neden? Nedeni yok sadece kendileri veya destekledikleri zihniyetler ebedi iktidar olamayacağını bildikleri için buna karşı duruyorlar. Parlamenter sistem içerisinde kuvvetler ayrılığı olmadığı için bir kuvveti  ele geçirdiler mi istedikleri gibi ihtilallerle veya zorbalıklarla  iktidar olabilecekleri umudunu da kaybedeceklerinden başkanlık sistemine karşı duruyorlar. Demokrasimizi geliştirmek ve tam demokrasi ile kucaklaşmamız için, siyasi partiler, seçim yasaları ve anayasa temelden değiştirilmelidir. Tüm toplum katmanlarının fikri alınarak bu işlemler yapılmalıdır. Şayet bunlar yapılmaz ise korkarım ki havanda su döveriz.

Şimdi ufukta bir referandum gözüküyor. Bu referandum bence Türkiye’nin kaderini yakından ilgilendiriyor, ayrıca bir kırılma noktası olacaktır.

Bu süreçte halkımızın başkanlık sistemini çok iyi algılamış olduğunu sanmıyorum.

Bence zaman kaybetmeksizin başkanlık sistemi halka anlaşılır bir dille anlatılmalıdır. Bunu da yapacak olan bu sistemi en çok talep eden siyasi parti olan Ak Parti olduğuna göre Ak Parti teşkilatlarına büyük görevler düşüyor. Başkanlık sistemini çok iyi bilen ve hitabeti güçlü kadrolarla tüm yurt sathına yayılmalıdır.  Şu anda gördüğüm kadarı ile bu konuda bilinçli kadrolar maalesef yok, oysa referandum genel seçimlerle karıştırılmamalı. Genel seçimlerde liderlerin çok etkili olacağını biliyoruz ama referandumlarda teşkilat mensupları bire bir çalışmaları gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum.  Özetle AK Parti şimdiden gerekli çalışmaları yapmak durumundadır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel