Değerli dostlarım bugün 10.03.2023 mübarek CUMA günüdür. İnsanın kendi varlığına, kendi kişiliğine karşı beslediği saygı, insanı insan yapan iç değere ONUR denir. 

     Onur insana özgü bir özelliktir. Diğer canlılar için kullanamayacağınız bir özelliktir.
Onurlu insan dürüsttür.
Onurlu insan özü, sözü birdir.
Onurlu insan adildir.
Onurlu insan alçakgönüllüdür.
Onurlu insan makama, mevkiye, mülke, paraya, pula tamah etmez.
Onurlu insanın özeleştirisi acımasızdır.
Onurlu insan diktir.
Onurlu insanlar serttir merttir hayatta sadece bir amaç uğruna gelmiştir. Haksızlığa gelemezler. 

     Bir insanın birey olabilmesi için önce kendisini anlaması, tanıması ve doğrularını ortaya koyması gerekir. Ve doğruları olan bir insan bunu baskıyla veya çıkarlarına göre değiştirmemesi inandığı şeyler uğruna gerekirse mücadele etmesi gerekir. İşte bu mücadelede insanın onurudur. eğer menfaatlerimiz için doğrularımızdan vazgeçiyorsak kendimize hiç saygımız yoktur ve bu pek onurlu bir davranış değildir. Veya birisi zorla bize inanmadığımız birşey yaptırmaya kalkıyorsa bununla mücadele etmiyorsak bu da aslında kendimize olan saygımızı ve diğer insanların bize olan saygısını yitirmiş olur ve Zorlanıyor olabiliriz ama en azından çabalarız doğru olanı söylemek veya yapmak için elimizden gelen bir güç değilse yapacak zaten birşey yoktur. Ama kabullenmekten önce çabalamak lazımdır. Bir müsabakada hakem düşünün kendisine hatalı puan vermesi için para veriliyor oda bunu kabul ediyorsa bu onursuz bir davranıştır. O kişi kendisini, fikrini, inandığı şeyleri, içinde olduğu kurumu, camiayı ve insanlığını para karşılığından satmış olur. Veya sırf ucu kendine dokunmasın diye bir hırsızlığı görmezden gelmek. Oysa bu bizim veya çok yakınımızın başına gelse nasıl üzülür ve tepki veririz. Sonuç olarak onur insanın kendisine duyduğu saygıdır. Kendine saygısı olmayan insanın ailesine saygısı olmaz, arkadaşlarına saygısı olmaz, içinde bulunduğu topluma saygısı olmaz. İyi bir toplum için kendisine saygısı olan onurlu insanlar yetiştirmeliyiz. İnsanlık onurlu insanların verdiği mücadele sonucu bugün hala iyi birşeyler üretmeye çalışıyor.

     Şurası iyi bilinmelidir ki insanı onurlu veya onursuz kılan temel ölçüt, davranışlarıdır. İnsan; ırk, renk, zenginlik, soy-sop gibi maddi, izafî ve geçici ölçülere göre değerlendirilmemelidir. "Nice kapılardan kovulmuş, üstü başı perişan insan vardır ki, Allah’a yemin etse Allah onu yemininde haklı çıkarır” buyuran Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), insan onurunu maddi ölçütlere değerlendirmenin yanıltıcı olabileceğine işaret etmiştir. İnsan, bizzatihi değerli ve onurlu bir varlıktır. Efendimizin (s.a.v.) nazarında onun siyahı da değerlidir beyazı da; fakiri de onurludur, hizmetçisi de. İnsan onurunun beşerî ve ilahi yönü birbirinden ayrı tutulamaz. İnsan ve insan onuru, maddesi ve manasıyla, bedeni ve ruhuyla bir bütündür, parçalanmaz. Onurunuzla yaşamak için birçok özelliği dizginlemek gerekir  ; egoyu, öfkeyi,hırsı, saldırganlığı ve aç gözlülüğü, Onura sahip olmanın bedeli vardır. Her şeyi bileğinizin hakkıyla elde etmeniz gerekiyor ki  ve işte o zaman  bileceksiniz ki onur para kazandırmaz, onur makam ve mevkii kazandırmaz.

     Malını kaybeden hiç bir şey kaybetmemiştir. ONURUNU kaybeden çok şey kaybetmiştir. Cesaretini kaybeden her şeyini kaybetmiştir. CUMA mız mübarek olsun.Hayırlı CUMA lar dilerim. MALİK BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel