Değerli Dostlarım Bugün 14.11.2025 mübarek CUMA günüdür. Kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlaki değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü de yükleyen içsel güce VİCDAN denir.

     İki nimet vardır ki insanların çoğu onun kıymetini bilmezler. Vücut sağlığı ve vicdan rahatlığıdır. Vicdan, çoğu zaman haktan, doğrudan, merhametten, iyilikten yanadır.Vicdan insanın en önemli manevi donanımıdır, dolaysıyla ruhun bir hasletidir. Vicdanı ruhta, ruhun fıtratında aramak gerekir. Vicdan kalbin hassasıdır. Haramı mide kabul etsede vicdan kabul etmez İyi ve kaliteli bir insan evvela insanlara ve daha sonra tüm canlılara karşı vicdanının sesini dinlemeli, vicdanını duymalı, vicdanına ses vermeli, vicdanına başvurmalı, vicdanına danışmalıdır. Vicdan her türlü zulmü, haksızlığı, hukuksuzluğu ve zalimliği defedilip yok eden, hak hukuk ve adaletin tecellisini ve tesis edilmesini sağlamaya çalışan büyük bir ahlaki değerdir.Vicdan, bireylerin toplum içinde barış ve uyum içinde yaşamalarını sağlar. Zarar verici davranışlardan kaçınmamızı, başkalarının haklarına saygı göstermemizi teşvik eder. Vicdan, insanın içsel bir rehberidir. Bireyin etik değerlerini, inançlarını ve toplumsal normları yansıtır. Vicdanın sesini dinlemek, bireyin hem kendi iç huzurunu sağlar, hem de toplum içindeki yerini bulmasına yardımcı olur. Ancak, vicdanın sesine kulak vermek her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle, etik ve ahlaki değerlerimizi sürekli olarak gözden geçirmek, vicdanımızla barışık bir yaşam sürmek için kritik öneme sahiptir.

    Günümüzde ise vicdanın rolü hala büyük bir öneme sahiptir. Ancak, modern dünyanın getirdiği birçok etken, vicdanın etkisini azaltmış gibi görünmektedir. Özellikle, bireysel çıkarların ön plana çıktığı bir toplumda, vicdanın sesini duymak ve ona göre hareket etmek zorlaşmaktadır. 
Okul Müdürü hastalık sahibi olan bir öğrencisini hangi vicdanla merdivenden aşağı iteleyebiliyor. Yeni doğmuş hayata gözünü yeni açmış bebeler doktorların ve hemşirelerin bir  el hareketiyle bilinçli bir şekilde hangi vicdanla hayatlarına son verilebiliyor. Bir fabrikada iş şartlarına göre çalıştırılmaması gereken küçük yaşta çocuklar neden çalıştırılabiliyor vede işyerinde yeterli güvenlik önlemenin alınmamasından dolayı çıkan yangında hangi vicdanla canlarını veriyorlar geçtiğimiz aylarda bir otel yangınında 76 kişinin neden öldüğünün savunmasının açıklamasını mahkemede hangi vicdanla yaptılar.Bir baba düşünün kendi evlatları önünde annelerini hangi vicdanla bıçaklayıp öldürebiliyor. Vicdani olarak toplumsal bir travma yaşamaktayız Vicdan adaletin temelidir.İnsanlar, kendi çıkarlarını menfaatlerini korumak adına etik değerlerden uzaklaşabilmekte ve vicdanlarını susturabilmektedir. Bu durum, toplumda adaletsizlik, haksızlık ve ahlaki çöküşe yol açabilmektedir.

     İhtiyar bir adamdı. İhtiyaçlarını karşılayabilmek için ona bakabilecek biri gerekti. Ona bakabilecek sadece oğlu vardı. Oğlu da evli ve bir çocuğu vardı. Ama hanımı kayınbabasına bakamayacağını ısrarla söyleyip duruyordu kocasına. Kocası yuvasının dağılmaması için fazla sert çıkmıyordu eşine. Ama ihtiyar adam ihtiyaçlarını bir türlü karşılayamıyor gelini tarafından sürekli azarlanıyordu. Gelini nerden geldin be adam çek git evimizden gibi sözler söylüyordu. Bir gün yaşlı adam gece yatağını ıslatınca sabah kalktığında yine gelininin azizliğine uğrar ve aşırı bir şekilde azarlanır. Gelin dayanamaz ve kocasına ya o ya biz der ve adam ne yapacağını şaşırır. Adam daha fazla dayanamayıp babasını çatısı akan, eski, yıkılmak üzere olan bir gecekonduya getirir ve babasına, artık burada kalacağını ve kendisini de ziyarete geleceğini söyleyerek orada bırakır. Babasının son sözlerini bile dinlemeden çıkar gider oradan… Biraz yol yürüdükten sonra yanındaki oğlu; Baba sen büyüyüp dede olduğunda ben de seni buraya mı bırakacağım der.Adam adeta beyninden vurulmuşa döner ve hemen babasının yanına gelir. Babasından af diler ona kendisini affetmesi için yalvarır. Babası; “ Biliyordum oğlum! biliyordum geleceğini. Ben babamı terk etmedim ki sen terk edesin…”

     Vicdan, çığlık atmayan bir dünyanın sessiz itirazıdır. İnsanın hakimi kendi vicdanıdır.Vicdan insanın tek gerçek dostudur. Vicdanını dost bil,dinle sözünü, ve birgün aklın ile vicdanın arasında kalırsan eğer vicdanını seç,çünkü aklın çıkarlarını korur ama vicdanın ise insanlığını korur.CUMA mız mübarek olsun.Hayırlı CUMA lar dilerim.Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel