Değerli Hemşehrimiz,
 
Dünya haritası göz önüne getirildiğinde görülen maviliklerin sadece yüzde 2,5’i tatlı sudur. Bu suyun yüzde 70’i buzullar içinde saklıdır. Yerküre üzerindeki suyun tamamı 5 litrelik bir şişeye konacak olsa, biz insanların erişebileceği tatlı su miktarı, yalnızca 1 yemek kaşığına denk gelir. Başka bir deyişle, erişilebilir tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının %1’inden bile azdır.
 
Bilim insanlarının analizlerine göre, yakın gelecekte hava durumu bültenleri gibi 'kuraklık' bültenleri ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz. Tarım başta olmak üzere su tüketimi kültürümüzü acilen değiştirmemiz gerekiyor.
 
'Su stresi' yaşayan ülkeler arasında bulunan Türkiye, kuraklığa doğru tam gaz ilerliyor. Tarımdan, gündelik yaşamımıza kadar su kullanımı ile ilgili alışkanlıklarımızı değiştirmemiz artık zaruri.
 
Su varlığı raporlarına göre Türkiye 'kuraklığın' bir önceki evresi olan 'su stresi yaşayan' ülkelerin başında geliyor. Türkiye için, birçok uluslararası kuruluşun yanı sıra çeşitli STK'lar ve üniversiteler de kuraklık tehdidi ile ilgili tespit ve önlem amaçlı çalışmalar yapıyor.
 
Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 2021 yılı için yaklaşık 1346 metreküp. Bu değerin 2040 yılında 1.116 metreküpe düşmesi öngörülüyor. 2050'de ise 1069 metreküpe düşeceği tahmin ediliyor.
 
Şimdiden önlemler alınmazsa susuzluk kaynaklı hastalıklar artacaktır. Su kıtlığı ile ilgili acil önlemeler alınmaz ve çözüm yolları geliştirilmezse birçok işletme kapanabilir. Geç kalmadan acil çözümler üretmezse su kıtlığı yüzyılın en önemli çevresel sorunu olacaktır.
 
Manisa genelindeki su durumunu incelemek, sorunları ve çözüm önerilerini belirlemek ve bu konuda çalışmalar yapmak için oluşturacağımız Manisa Su Platformu grubunda sizi de görmek istiyoruz. Cevabınızı bekliyorum. Selamlar.
 
Dr. Muzaffer Yurttaş / 24. Dönem Manisa Milletvekili
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel