SÜPER MARKETLER

Hiper, Süper, Gros marketler. Yıllar önce her mahallede bir veya iki bakkal vardı mahalleli tüm ihtiyaçlarını onlardan karşılardı. Bakkal toptancılardan malzemelerini alır küçük bir karla satardı. Bakkalın veresiye defteri vardı devletin bakamadığı memuruna işçisine faizsiz kredi verirdi. Bakkal mahallenin bekçisi muhtarı idi. Mahalleye giren çıkanı tesbit ederdi. Hatta bir mahalleden kız istemeye gidince önce bakkal amcaya sorulurdu. Referans Bakkal verirdi. Bakkallar Cumartesi Pazar dükkanını açamazdı, yasaktı. Sadece gazete satıyorsa bakkalın önüne tezgah açar ve sadece gazete satabilirdi. Kazara bir acil ihtiyacımız olursa bizi kırmazdı ” sen etrafı gözetle ben hemen alıp geleyim “ derdi. Yasaklar baskılar alabildiğine sürerdi. Gece açık olmazdı. Akşam 19-20 de kapatacaktı. Onların karşılarına Büyük Marketler açılmaya başlandı. O zaman yırtındık örnek aldıkları batı işe çoktan başlamış ve zararlarını görerek tetbir almaya başlamıştı.

Biz olanca hızımızla bu marketlerin açılmasına çanak tuttuk.

Sonra ne mi oldu? İşte bugün o üç harfliler bu gün bu ülkenin mihenk taşları olduğunu ve de kabadayı edasıyla devlete ve herkese ayar çekmeye kalkışmışlardır. Sadece Bakkal esnafımızı yok ettiler. Yetmedi 200 ün üzerinde meslek grubu buharlaştı gitti. Haksız rekabetin en acımasızı yaşandı ve küçük esnafımız yok oldu gitti. Halkın iliklerine kadar soyulduğu bu marketler için artık yapacak bir şey yok atı alan Üsküdar’ı geçti.

Zamanında tedbir alınsaydı bu konuma gelmeden bunlar şehir dışına çıkarılıp toptan satış yapmalarına izin verilmeliydi şehrin her noktasına odaklandıktan sonra artık yapacak bir şey yok. Üç harfliymiş beş harfliymiş değişen bir şey yok ve de hepsi aynı hamurun ürünü geçmiş ola.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel