Değerli Dostlarım Bugün 10.10.2025 mübarek CUMA günüdür. Bir kişinin diğer bir kişi veya kurumun güvenini kötüye kullanma, haksız kazanç ve avantaj sağlama veya zarar verme eylemine SUİSTİMAL denir.
Suistimal, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde ciddi etkilere sahip olabilir. Bireylerin suistimal edilmesi, kişinin güvenini kaybetmesine, psikolojik sorunlar yaşamasına ve kişisel veya mali zararlar görmesine neden olabilir. Aynı şekilde, kurumların suistimal edilmesi, itibar kaybına, mali kayıplara ve hukuki sorunlara yol açabilir. Toplumsal düzeyde ise suistimal, güvenin azalmasına ve sosyal düzenin bozulmasına neden olabilir. Suistimal vakaları, insanların birbirlerine olan güvenini sarsabilir ve toplumsal iyilik duygusunu ortadan kaldırabilir. Bu nedenle, suistimale karşı mücadele etmek ve suistimal edenleri cezalandırmak toplumun güvenliği ve refahı açısından büyük önem taşır. Suistimalin önlenmesi ve savunması, toplumun ve kurumların sorumluluğundadır. Öncelikle, kurumlar, çalışanlarına etik değerler, kurallar ve politikalar hakkında eğitimler vererek suistimal riskini azaltabilirler. Bunun yanı sıra, şeffaf yönetim politikaları ve hesap verilebilirlik mekanizmaları oluşturmak da suistimali engellemeye yardımcı olabilir.Bireyler ise, suistimal riskini azaltmak için kendilerini bilinçlendirmeli, dolandırıcılık veya manipülasyon çabalarını tanıyabilmeli ve yetkililere başvurabilmelidir. Suistimale karşı sıfır tolerans politikalarının benimsendiği toplumlarda ise suistimal edenlerin yasalarla cezalandırılması önemlidir. Bakkal esnafı, sabahın erken saatlerinde dükkanın önündeki ekmek dolabına fırıncının bıraktığı ekmeklerden hergün 10 tane eksildiğini farkedince dükkan önüne bırakılan ekmekleri kimin çaldığını yakalamak için fırıncıya, ben geldikten sonra ekmekleri bırak beraber kahveden izleyelim bakalım kim alacak demiş. 2-3 gün denemişler ama gelen giden yok ekmek eksilmemiş. tabi bakkal bir süre sonra fırıncının kendisi her gün içinden 10 ekmeği başka yerlere satttığını tespit etmiş. Bakkal daha sonra öğrenmiş ki o güne kadar çok malımı çalarak yıllarca bizi dolandırmış.ama yemek nasip olmadı genç yaşta öldü demiş. İnsan iyilik yapınca, başka bir insana faydası dokununca kendini mutlu hisseder. İyi niyetli olmak, iyilik yapmak, iyi işlerde koşturmak iyi insanın erdemlerindendir. Maalesef günümüzde iyiliği susitimal eden, iyi niyetleri kötü niyetleri ile yok etmeye çalışanlar gittikçe artmaya başladı. Saf ve temiz olan, her zaman ince düşünen iyi niyetli kişilerin iyiliğini suiistimal etmeye çalışanlar her zaman olacaktır.Kötü niyetliler ne kadar çok olsa da her zaman iyi niyetlilerde var olmaya çalışacaktır.
Sömürmek ille de kırbaçla, öldürmek de ille de silahla olmaz. Vurdumduymaz bir tutumla iyi niyeti suistimal edersen karşındakinin iyi niyetini öldürürsün." Müşteriyi kazıklamanın "TİCARİ ZEKA" Halkı sürekli kandırmanın "SİYASİ ZEKA" Ambulans arkasına takılmanın "PRATİK ZEKA" Şike yaparak kazanmanın "SPORTİF ZEKA" İyi niyeti suistimal etmenin "KIVRAK ZEKA" Olarak algılandığı bir toplumun zekaya değil ahlaka,eğitime,vicdana ve dürüst kişiliklere ihtiyacı vardır. CUMA mız mübarek olsun hayırlı CUMA lar dilerim.
Malik BİBER