Değerli Dostlarım Bugün 16.06.2023 Mübarek CUMA günüdür, İnsanın kendi kişiliği ile başkalarının kişiliğinin arasındaki sınırı bilip o sınırı aşmaması, kendi aleyhine dahi olsa başkasının hakkına hukukuna özen göstermesine SAYGI denir.

    Sevgiden sonra gelen en önemli duygulardan biri saygıdır. Saygı her şeyin başında gelir. Saygının olduğu bir ortamda; huzur, mutluluk ve sevinç bulunur
Çevremizdeki kişiler ile birlikte huzurlu bir yaşam sürmek için karşımızdaki kişilere saygı duymamız da oldukça önemlidir. Eğer insanlar birbirlerine saygılı olmazlarsa bir arada yaşamaları oldukça zordur. Çünkü saygının olmadığı yerde huzur da olmaz.
Bireylerin düşünceleri, zevkleri, duyguları farklılık gösterebilir. Farklı görüş ve düşüncelere karşı saygılı olmak oldukça önemlidir. Farklı zevkler ve düşünceler bir başkasına zarar vermiyorsa bu tarz düşüncelere saygı duymak gerekir.  İslam anne ve babaya saygıda kusur edilmemesini öğütler. Çocukların anne ve babalarına karşı sorumlulukları vardır. Çocukların ailelerine karşı en büyük sorumluluğu onlara iyi davranmaları ve saygıda kusur etmemeleridir. 

     Kültürümüzde itaat ve büyüklere saygı önemli bir yer tutar. Saygı büyüklere, yaşlılara, değerlere, farklılıklara, kutsala karşı duyulan çekinmeyle karışık bağlılık duygusudur. Her insanın hayatında saygı duyduğu bir şey vardır. Saygı bize göre önemsiz olsa da başkalarının önemli gördüğü şeylere de değer vermektir. Yaşlılara hürmet göstermek, başkalarının kutsal gördüğü şeyler ile alay etmemek, insanlara karşı özenli ve dikkatli davranmak saygıyı oluşturur. Sizden aşağıda olan insanların saygısını kazanmak istiyorsanız onlara saygı göstermeniz gerekir.  Karşınızdaki insanın saygısından önce kendinize duyduğunuz saygıya ihtiyacınız vardır. 80 yaşında bir adam 5 yaşındaki bir çocuk içeri girince ayağa kalkmış Etraftakiler "Aman efendim ne yapıyorsunuz çocuk o" demişler. Yaşlı adam "Çocuk saygıyı bizden öğrenemeyecekse kimden öğrenecek" diye cevap vermiş. Saygı budur. Çocuğunuzun saygıyı öğrenmesini istiyorsanız ona "saygılı ol" demek yerine saygı gösterin. 

     Kazanmak için tüm ahlaki değerleri yok ederek başarıya ulaşanlar saygı görmezler.
Ama fikirlerini korkusuzca savunan ve arkasında duran insanlar her zaman saygı görürler. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel