Değerli okuyucularımız bugünkü yazımda sizlere Manisa için çok önemli olan bir projeden bahsetmek istiyorum. İzmir - Ankara Yüksek Hızlı Tren Yolu Projesi. Yapımına 2012 yılında başlanan proje devam ediyor. Alt yapı, viyadük, tünel ve geçitler yapılıyor. Tabi ki uzun süreçli ve büyük bir proje. Zaman zaman halk arasında projenin durduğu/devam etmediği gibi dedikodular kulağımıza geliyor ama biz biliyoruz ki çalışmalar Polatlı/Ankara’dan Salihli’ye kadar geldi ve hız kesmeden davam ediyor. Eski türkülerdeki gibi “Kara tren gecikir, belki hiç gelmez” sözleri artık türkülerde kaldı. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ile birlikte Türkiye’de de yüksek hızlı trenler yol alıyor. Daha önce Ankara’dan Konya’ya bu tren ile bir yolculuk yapmıştım ve yer yer 250-300 Km hıza çıktığına şahit olmuştum. Gayet konforlu bir yolculuktu.

Konu ile ilgili 24.Dönemde TBMM’de birlikte milletvekilliği yaptığımız İstanbul Milletvekilimiz ve şu anda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz ile enine boyuna konuşalım istedim. Kendisini telefonla aradığımda tevafuk olarak Ankara – Eskişehir Yüksek Hızlı Treni ile yolculuk yapıyordu.  Kendisi İstanbul’da çok güzel projelere imza atan, çok güzel projeleri gençler ile birlikte hayata geçiren, gençleri hafta sonları vapurlara, spor alanlarına, pikniklere götüren değerli vekilimiz/arkadaşımız.  Şimdi de Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bakan yardımcısı olarak görevlendirildi. Ben, kendisinin bu süreci/ görevi de en güzel şekilde yerine getireceğine inanıyorum.
Osman Boyraz arkadaşımızın Türkiye’de hükümetimizin yapmış olduğu Yüksek Hızlı Tren ve diğer tren yolu ile ilgili çalışmaları hakkında vermiş olduğu bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.

İnşallah Manisa ve İzmir için çok önemli olan bu projenin 2025 yılında bitirileceğine inanıyoruz. Bu konunun çözüme kavuşturulması için gayret sarf eden başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, önceki ve şimdiki ulaştırma bakanımıza ve bakan yardımcılarımıza, çalışanlara, emeği geçen tüm müteahhitlerimize, mühendislerimize ve işçilerimize teşekkür ediyoruz.
 
Ülkemizde tren yolu çalışmalarına baktığımızda özellikle Cumhuriyet döneminde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
 Ülkemizde 1930-1950 yılları arasında önemli bir demiryolu hamlesi gerçekleştirilmiştir.1923 yılında 1.378 m olan toplam hat uzunluğu 1951 yılına kadar yıllık ortalama 134 km artarak 3.764 km’ye ulaşmıştır. 1951’den sonra bu yatırımların hızı kesilmiş demiryollarının ihmal edildiği bir döneme girilmiştir. Bu dönemde 2002 yılına kadar sadece 945 km demiryolu yapılmıştır
 
2003 yılından itibaren ulaşım sistemleri arasında dengeli bir dağılımın sağlanabilmesi amacıyla demiryollarımız yeni bir anlayışla ele alınmıştır. 2003-2020 yılları arasında yılda ortalama 134 km olmak üzere toplam 2.149 km demiryolu yapılmıştır. Yeni yapılan hatların yanı sıra devam eden modernizasyon çalışmalarıyla elektrikli hat oranı %19,4’ten %50 seviyesine, sinyalli hat oranı %22’den %53 seviyesine yükseltilerek mevcut demiryolu alt yapısı yenilendi.
 
Başlattığımız demiryolu seferberliği ile; 11.668 km konvansiyonel ana hat, 1.460 km YHT olmak üzere toplam 13.128 km olan mevcut demiryolu ağımıza ek olarak; 357 km konvansiyonel ana hat, • 3.515 km hızlı tren hattı olmak üzere toplam 3.872 km demiryolu hattında yapım çalışmalarını, 6.682 km hatta ise etüt – proje çalışmalarını sürdürüyoruz.
 
Yüksek Hızlı Trenlerimiz Ankara- İstanbul, Ankara – Eskişehir, Ankara- Konya ve Ankara-Sivas hattında hizmet vermeye devam ediyor. Peki yapımı devam eden YHT çalışmaları nelerdir?
 
Yapım çalışmaları devam eden;
• Mersin – Adana – Osmaniye – Gaziantep Hızlı Tren Hattı (312,5 km)
• Ankara – Afyon – Uşak - İzmir Hızlı Tren Hattı (508 km)
• Yerköy – Kayseri Hızlı Tren Hattı (142 km)
• Konya – Karaman Hızlı Tren Hattı (102 km)
• Halkalı – Kapıkule Hızlı Tren Hattı (229 km)
• Bandırma – Bursa – Yenişehir Hızlı Tren Hattı (201 km)
Projelerinde yapım çalışmalarını kısa sürede tamamlayıp hizmete sunmak için 7 gün 24 saat esasına göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
İzmir ve Manisa’yı Ankara’ya yaklaştıracak olan Yüksek Hızlı Tren çalışmaları devam ediyor mu?
 
Ankara - İzmir YHT Projesinin güzergâhı Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir olmak üzere yedi ilden geçmektedir. 508 km ana hat uzunluğuna sahip olan proje çalışmaları devam etmektedir.
 
Ankara-İzmir arası seyahat süresini 3,5 saate düşürecek proje 250 km/saat hıza uygun olarak hayata geçirilecek. Elektrikli ve seviye 2 sinyalizasyon seviyesi ile son teknolojiye uygun olarak hizmete alınacaktır. Ayrıca projemiz, çevreye duyarlı ve düşük karbon salınımlı seyahat imkânı sunması ile küresel ısınma ile mücadelede ki hassasiyetimizin de bir göstergesi olacak.
 
Ankara – İzmir YHT hattında dağlar, ırmaklar ve kayalıklar var. Hangi tür yapılar olacak bu projede? Mutlaka zorlukları vardır. Ama gelişmiş teknoloji ile bu hassas çalışmalar başarıya ulaşacaktır.
 
Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi kapsamında;  42.287 m uzunluğunda 48 adet tünel, 26.462 metre uzunluğunda 68 viyadük, 11 aç-kapa tünel, 63 köprü, 142 üstgeçit, 251 altgeçit ve 724 menfez olmak üzere 1.307 adet mühendislik yapısının inşası devam etmektedir.
 
Üstyapı işlerimiz kapsamında ayrıca; 150 bin ton ray, 2 milyon adet travers, 25 bin adet katener direği, 5 milyon metre katener teli, 11 milyon metre kablo, 250 bin ton demir, 3 milyon m3 beton kullanılacak ve hattımızın inşasını tamamlayarak yük ve yolcu trafiğine açacağız.
 
Ankara – İzmir hattında kaç istasyon olacak? Tüm ilçelerde durak olacak mı?
 
Proje tamamlandığında Ankara-İzmir arası demiryolu ile 14 saatten 3.5 saate düşmesi planlanmaktadır. Söz konusu projede 8 adet ana istasyon bulunmaktadır. Bunlar; Polatlı İstasyonu-Afyonkarahisar İstasyonu-Banaz İstasyonu-Uşak İstasyonu-Eşme İstasyonu- Salihli İstasyonu-Manisa İstasyonu-İzmir İstasyonu olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu istasyonlar dışında diğer yerleşim birimleri için bölgesel tren istasyonları teşkil edilecek olup, en kısa mesafedeki ana hızlı tren istasyonlara aktarma yapılabilecektir. İstasyonlar arasındaki mesafeler, teknik standartlar ve hat geometri kısıtları sebebiyle hızlı trenin her lokasyonda durması mümkün değildir.
 
Bu güzel proje ne zaman bitmiş olacak? Yani Manisalılar olarak biz ne zaman Yüksek Hızlı Tren ile 3.5 saatte Ankara’ya ulaşabileceğiz?
 
Ankara-İzmir mevcut demiryolu 824 kilometre olup, seyahat süresi yaklaşık 14 saattir. Bu projeyle, iki şehir arası mesafe 624 kilometre ve seyahat süresi 3 saat 30 dakikaya düşecektir. Proje uzunluğu 508 Km olan Ankara İzmir Hızlı Tren Projesinin işletme hızı 200 km/s hızla elektrikli ve sinyalli olarak planlanmıştır.
 
Tüm kesimlerde altyapı yapım çalışmaları devam etmekte olup % 55 fiziksel ilerleme sağlanmıştır. 2025 yılı sonunda yapım çalışmalarının tamamlanması öngörülmektedir. İzmir'i ve güzergâhındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar'ı Ankara'ya kapı komşusu yapmak için Ankara (Polatlı)-İzmir arasında Hızlı Demiryolu inşa ediliyor. Sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemizin büyük şehirleri olan olan İzmir'i ve Manisa’yı Ankara'ya kapı komşusu yapmak için Ankara (Polatlı)-İzmir arasında hızlı demiryolu inşa edilmektedir.
 
Diğer bölgelerdeki yüksek hızlı treni çalışmaları nasıl gidiyor?
 
Bursa ile Balıkesir’i Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı’na bağlayacağız, bu hatta yoğun çalışmalar sürüyor. 313 kilometre uzunluğundaki Mersin-Adana- Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattında yoğun çalışmalar devam etmekte ve bu hattın 2025’te bitirilmesi planlanıyor. Proje bittiğinde Gaziantep’te durmayacak. Şanlıurfa’dan Mardin’e doğru devam edecek. Şanlıurfa tarafının projesi tamamlandı. Önümüzdeki dönemde bunun ihaleleri yapılacak.
 
Karaman ile Niğde arasındaki çalışmalar da sürmekte, 2024 sonu itibarıyla bu hattı açmayı, ondan sonra Niğde-Mersin arasındaki demir yolu hattını tamamlamak bakanlığımızın hedefleri arasında. Orası da tamamlanınca İstanbul ve Ankara’yı direkt Mersin’e bağlayacağız ve Akdeniz’e ulaşmış olacağız. Ayrıca Mersin-Gaziantep hattı ile entegre olacak. Bu hatların tamamını tamamladığımızda İstanbul’dan hızlı trene binen bir vatandaşımız Gaziantep’e kesintisiz şekilde ulaşmış olacak.
 
Türkiye Yüzyılı ve sonrasında bakanlığınızın tren yolları ile ilgili hedefleri nelerdir? Gelecekle ilgili hedefler nelerdir?
 
13.332 km olan demiryolu ağımıza ilaveten 2028 yılına kadar 8.212 km hızlı tren, yüksek hızlı tren ve çok yüksek hızlı tren yatırımları ve 754 km konvansiyonel demiryolu ağ yatırımı yapacağız. 2053 yılına kadar toplam demiryolu ağımızı 28.587 km’ye çıkaracağız.

Ayrıca, saatte 400 km hıza çıkabilen İstanbul-Ankara Süper Hızlı Tren (J-Tren) açılışını 2028 yılına kadar yapacağız.Yüksek Hızlı Tren ve Hızlı Tren bağlantısına sahip olan il sayımızı 2053 yılına kadar 8’den 52’ye yükselteceğiz.

Yıllık 38 milyon ton ile yüzde 4 olan demiryolu yük taşımacılığı payını 2028 yılına kadar 146 milyon tonla yüzde 11’in üzerine, 2053 yılına kadar 448 milyon ton ile yüzde 22’ye çıkaracağız.

Yıllık 19 milyon yolcu ile yüzde 1 olan demiryolu yolcu taşımacılığı payını 2028 yılına kadar 97,9 milyon yolcuyla yüzde 4,15’e, 2053’e kadar 269,8 milyon yolcuyla yüzde 6,20’ye çıkaracağız.

Ülkemizin, Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas hattının da açılmasıyla 11 ili, birbirine hızlı tren ağıyla bağlı hale geliyor. İzmir-Ankara hattı başta olmak üzere tüm projelerimizi tamamladığımızda bu sayıyı 52’ye çıkartacağız.
 
Değerli bakan yardımcımıza verdiği bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz. Türkiye Yüzyılı diye isimlendirilen projede Manisa ve İzmir’in Ankara ve diğer illerle kara, demir ve hava yolu ile bağlantısının önemli olduğunu biliyoruz.

​​​​​ Dr. Muzaffer Yurttaş /24. Dönem Manisa Mv.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel