Değerli Dostlarım Bugün 15.03.2024 Mübarek CUMA günüdür. Bir insanın başka bir insanın hakkını yemesine, gasp etmesine, kendi çıkarlarına kullanmasına KUL HAKKI denir.

     Dinimizde kul hakkı yemek günahların en büyüğüdür. Hem inanç noktasında hem de sosyal hayat noktasında insana zarar veren kul hakkı yemek , ALLAH 'ında affetmedigi gunahlardandır. Günlük hayatta farkında olarak ya da farkında olmadan başka insanların haklarını yemekteyiz. Mesela yoksullar için dağıtılan bir şeyden ihtiyacımız olmadığı halde bizlerde alıyorsak kul hakkı yemiş oluruz. Ya da çalıştığımız yerin imkanlarını kendi çıkarlarımız için kullanıyorsak yine kul hakkı yemiş oluruz. Kul hakkının yendiği yerde sosyal adaletsizlikte olur. İnsanlar birbirlerinin haklarına riayet etmediginden insanlar arasında kavgaya itimatsızlığa neden olur. Ayrıca kul hakkı yemek insan onuruna ve erdemli davranışlara da aykırıdır. Ahlak sahibi bir insan hem ALLAH tan korktuğu hem de ahlaki açıdan zafiyet göstermemek için kul hakkı yemekten uzak durur. Ama ahlaki değerlerden uzak bir kişi kul hakkı yediğinde bırakın üzülmeyi, pişman olmayı yaptığı kabahatin farkında bile olmaz. Bizler ahlaklı ve erdemli insanlar olup kul hakkı yemekten, başkalarını hakkını gasp etmekten uzak duralım. Çevremizde kul hakkı yiyen insanlar varsa da onları yaptıklarının yanlış olduğu konusunda uyaralım.

      Cenab-ı Hak kul hakkı için "Benim yanıma her şey ile gelin affederim. Fakat kul hakkı ile gelmeyin, onu ben değil, kulum affeder. " demiştir. ALLAH 'ın bu günahı bağışlayabilmesi için hakkı yenen kula danışacağı bilinmektedir. Eğer hakkı yenen hak sahibi kişiyi bağışlamazsa ALLAH bu günahı affetmeyecektir. Cenab-ı Hak her insana bir takım haklar tanımıştır. İnsanların birbirleri üzerinde hakları bulunmaktadır. Bir kimse bir kimsenin hakkını yer, malını çalar, hırsızlık yapar ise büyük vebali olan kul hakkını işlemiş olur. Belli bir kişiye verilen zararlar yanında zimmet, irtikâp, karaborsacılık, fitne, idarî baskı ve zulüm gibi ammenin maddî ve manevi haklarına ve menfaatlerine, huzur, güvenlik ve refahına zarar verme sonucunu doğuran her türlü faaliyet de çeşitli ayet ve hadislerle diğer İslâmî kaynaklarda kul hakkına tecavüz sayılıp yasaklanmıştır. Nisa Suresi 10. Ayet; " Yetimlerin mallarını haksız olarak yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş dolduruyorlar. Zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir. "

    Gelme diyor Rabbim gelme bana, neyle gelirsen gel, ama kul hakkıyla masumun ahıyla nedeni olduğun Mazlum gözyaşlarıyla gelme diyor. Tövben karşılığında her günahını affederim ama insanların hakkını yeme, Ahlarını alma, çünkü onların affını mazlumların kendilerine bıraktım diyor. Yani ya emrolunduğu gibi dosdoğru yaşa ya da hakkını yediklerinden helallik almadan ölme diyor. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel