Değerli Dostlarım Bugün 31.03.2023 Mübarek CUMA günüdür. Sadece insana mahsus olan seçme özgürlüğüne İRADE denir

     İrade kişinin kendi ile ilgili her alanda davranışlarını ve düşüncelerini ayarlayabilmesidir. Kişinin davranışlarının süresini, sıklığını, yoğunluğunu ayarlaması ve farklı durumlara göre davranışlarını durdurması, başlatması veya ertelemesi gibi kabul gören davranışlar sergilemesi durumudur.İrade, kişinin yaşamının çok büyük bir parçasıdır çünkü irade olmadan kişi toplum tarafından kabul gören ve sağlıklı algılanan birçok davranıştan uzak olur. İrade kişilerin amaca yönelik davranışlarını değişen durumlara göre uyarlamasını sağlayan bir özelliktir.  İrade sayesinde kişiler dürtü ve isteklerini kontrol edebilir, davranış ve kararlarının sorumluluğunu alır. İrade kişinin istenmeyen davranışlardan kaçınmasını sağlar.

     İradesi üst düzeyde olan kişilerin hayatlarında daha başarılı oldukları bilinmektedir. Bu kişiler psikolojik sorunlarla daha az karşılaşırlar. Bu insanların diğerlerine göre daha:
Özverili, Güvenilir, Sabırlı, Uyumlu, Detaylara dikkat eden, Uzlaşmacı, Stresle başa çıkmada güçlü oldukları bilinmektedir.
İradesi düşük bireylerde ise: Şiddet, Kontrolsüz harcama, Başarısızlık korkusu, Bağımlılığa eğilimli olma, Kaygılı olma, Risk alma, Düzensiz beslenme, Dürtüsel davranma gibi davranışsal problemler görülmektedir. ALLAH , insanları seçimlerinde özgür bırakmıştır. Ona akıl vererek doğru ile yanlış arasında seçim yapabilmesini mümkün kılmıştır. Akıl ile birlikte seçme şansı ve özgürlüğü doğar. Örneğin kulun ALLAH 'ın emir ve yasaklarına uyması, haramdan uzak durup takva ehli bir kul olması tamamen kendi iradesindedir. Yine aynı şekilde birinin şirk, hırsızlık, haksız yere adam öldürme ve zina gibi büyük günahları işlemesi de tamamen kendi iradesinin bir sonucudur. Akıl ve irade ile birlikte insanlar her yaptıklarından sorumlu tutulur. 

    Her yolculuk bir ilk adımla başlar. Zaferin büyüklüğü mücadelenin zorluğu ile ölçülür. Bu yüzden zorluklara karşı dirençli ve azimli olunmalı ve asla pes etmemeliyiz. İradesi güçlü insanlar en dayanılmaz şartlar altında, bile başarıya ulaşabilirler. Gideceğin yoldan eminsen engeller dinlenme noktan olmaktan  öteye gidemez. Sadece güneşli günlerde yürürsen hedefe ulaşamazsın. İnsanların en büyük dostu zorluklardır. Çünkü onları karşılaştıkları bu zorluklar güçlendirir. Zorlukları yenmek için güçlü bir iradeye sahip olmak gerekir. Tüm bunlara sahip olan insan herşeyi başarır. Zorluklar hayatta kaçınılmaz yenilmek ise sizin seçiminizdir. Birşeyi gerçekten yapmak istiyorsanız bir yolunu bulursunuz Eğer yapmak istemiyorsanız bir bahane bulursunuz. Yeterki insan istesin ona engel yoktur. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel