Değerli Dostlarım Bugün 26.01.2024 Mübarek CUMA günüdür. Değer vermeye, anlayışlı olmaya, ayıpları kapatmaya, alay etmemeye, affedici olmaya, lakap takmamaya, tahammül etmeye, uyumlu olmaya ve  kusurları görmemeye HOŞGÖRÜ denir. 

     Hoşgörü, insan hayatındaki en olumlu kavramlardan birisidir. Hoşgörülü olmak başta kişinin kendisi için yaptığı bir iyiliktir. Hoşgörülü bakış açısı geliştirmek, kişinin verdiği hediyedir. Hoşgörülü olmayı yaşam boyu kendisine ilke edinen kişi, olabildiğince stressiz bir hayat yaşayacağı gibi stresin yarattığı tahribatlardan kurtulacaktır.‘’ Kusursuz dost arayan dostsuz kalır’’ Bu nedenle arkadaşlarının ve dostlarının kusurlarını görmezden gelen, onları hoşgörü ile karşılayan kişi çevresinde yüksek kabul görür. Hoşgörünün terk edildiği yerde akıl sürgüne gönderilmiş demektir.’’Kapitalizmin olumsuzluklarının yol açtığı bireysel mutsuzlukların sonucu hoşgörüsüzlüğün ve tahammülsüzlüğün hızla yükseldiği günümüzde yaşamın her anında sürekli hoşgörü egemen olmalıdır. Dünyanın en  güzel duygusu, hatta duyguların anası sevgidir. ALLAH , bize sevmeyi emreder. İnsanları, hayvanları, bitkileri, her şeyi... ‘’Yaratılanı sev, Yaratan’dan ötürü.’’ diyen Yunus Emre, sevginin ve hoşgörünün değerini vurgulamıştır. Hatasız, günahsız olan yalnızca ALLAH 'tır. İnsan ise ALLAH 'ın yarattığı aciz bir kuldur ve kötülük yapmaya da, günah işlemeye de, kusur işlemeye de açıktır. Bütün inançlar hoşgörüyü güzel bir erdem olarak görür. Herhangi bir insana karşı bir hata yaptığımızda çoğu defa pişman olur ve affedilmek isteriz. Affedilmek bizi mutlu eder ve aynı davranışı yapmamak için kendi kendimize söz veririz. Bundan böyle davranışlarımıza daha fazla dikkat ederiz. Aynı zamanda hata yaptığımız kişi bizi affetme büyüklüğünü gösterdiği için ona olan saygımız ve sevgimiz de artar. 

     Eğer biz de insanları anlayışla karşılar, hatalarını görmezden gelir veya hoşgörü ile karşılarsak, onlar da bizim hakkımızda daha güzel düşünecektir.  Bunun bilincinde olan insanlar, ayrım yapmadan tüm insanları sever ve her türlü inançtan insanları hoşgörü ile karşılarlar. ALLAH, insanları türlü türlü yaratmıştır. Herkesin düşünce yapısı, dili, dini, rengi farklıdır. Hiç kimse dili, dini, ırkı veya rengi yüzünden kınanamaz, toplumdan soyutlanamaz. Her insan ancak ve ancak kendi yaptıklarından sorumludur. Yanlış yolda olduğunu düşündüğümüz birini bile yadırgamak, onu dışlamak bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Bizim inancımızdan olsun veya olmasın, bizim gibi giyinsin veya giyinmesin, bizim gibi düşünsün veya düşünmesin tüm insanların yaşam biçimlerini anlayışla karşılamalı, onları yadırgamak yerine oldukları gibi kabul etmeliyiz. Her insan bu dünyada kendi yolunu kendi belirler ve istediği gibi yaşayabilir. Hele de bize herhangi bir zararı olmadığı takdirde insanları davranışları veya inançları yüzünden eleştirmek, onları incitecek sözler söylemek son derece yanlıştır. 

     Okullarda hoşgörünün bir meziyet, üstünlük değil insan olmanın normal bir özelliği olduğu, hoşgörülü yaklaşımın özel değil doğal bir yaklaşım olduğu mutlaka öğretilmeli ve bu şekilde toplumlar dizayn edilmelidir. Yoksa insanoğlunun sonu geldi demektir. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel