Değerli Dostlarım Bugün 24.03.2023  Mübarek CUMA günüdür. Bir şeyi şiddetle arzu etmeye, ona aşırı derecede tutkun olmaya, şiddetli ve sonu gelmeyen istek, taşkın arzu, aç gözlülüğe HIRS denir. 

     İnsanın sahip olmuş olduğu nefsani kuvvetlerden bir tanesi de "hırs" olarak isimlendirilen istek ve tutkudur. Dengede tutulmadığı, yerli yerinde ve dozunda kullanılmadığı zaman öldürücü bir zehre dönüşebilir. Dozunda ve dengede tutulduğu zaman ise insanın hayatını anlamlandıran, insanı idealize eden müteahharrik bir güçtür.Hırs, gören gözlerin kör olması, yüreklerin mühürlenmesi, beyinlerin güzel düşüncelere karşı zincire vurulması, dudaklara “sevgi, barış, dostluk” gibi sözcüklere karşı dikenli tel çekilmesidir. Hırsın egemen olduğu yürek ve beyin, hep bir noktaya bakar.Hırs, nefretin fidanlığında filizlenir. Günümüzde pek çok insan, mal konusunda o kadar çok hırslı ki.Daha çok para kazanayım, daha çok malım mülküm olsun, daha çok şanım,şöhretim olsun düşüncesi ile kendini yer bitirir. 

     Manevi bir hastalık olan hırs hastalığına düşenler çoğu zaman hasta olduklarının farkına bile varmazlar. Tatmin olmayan bir ruh hali ile kendilerine sürekli azap çektirirler. .Hırs takdir etmemek, beğenmemek, kabullenmemek, bencillik, küçümsemek ve şükür yolunu kapatan manevî bir hastalıktır. Hırs bir ilaç gibi değerlendirilir. Kutusunda durduğu                                                                             müddetçe hiç kimseye bir faydası veya zararı yoktur. Hırs ilacının tamah, açgözlülük, kanaatsizlik, kızgınlık ve cimrilik gibi yerilen, istenilmeyen, kötü hasletlere ahlaki zaafiyetlere sebep olan yan etkileri vardır. Dünyevi amaçlar ve kazançlar için kullanılan hırs, aynı zamanda kul hakkını hiçe sayma, helal-haram gözetmeme gibi yanlışlara da sebep olacak ölümcül sonuçlar doğurabilir.

     Dünyevi nimetlere karşı bir zaafa/zaafiyete dönüşen hırs, ancak hesap düşüncesi ile dengelenebilir. Ahiret inancı, hırs zehrinin panzehiridir. Hırsın neden olduğu yan etkileri ortadan kaldıran bir güçtür. Dünyalık hedeflerine giden yolda herşeyi mübah görenler, hırstan gözleri kör olmuş, kulakları tıkanmış, kalpleri mühürlenmiş kimselerdir. Bu illetlerin devası, şefkat, merhamet, kanaat ve tevekküldür. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel