Değerli Dostlarım Bugün 08.09.2023 Mübarek CUMA günüdür. Din kurallara aykırı olan, dinî bakımdan kesinlikle yasak olan eylemleri tanımlayan yasadışı yollardan elde edilip, hak ederek kazanılmayan kazanca HARAM denir. 

     İslâm bir değerler sistemidir. Bu değerlerin en başında da helâl ve haram gelmektedir. Değerlerin, dolayısıyla helâl ve haramın kaynağı ALLAH ’tır. Bu sebeple bunları belirleme yetkisi yalnızca ALLAH’a aittir.Kötü ve zararlı birşeyi önlemenin en makul ve kesin yolu, sebepleri ortadan kaldırmak, vâsıtaları yok etmektir. Helal, ALLAH ’ın helal; haram da ALLAH ’ın haram kıldığıdır. İslam'da en büyük günah ALLAH'a şirk koşmak ve kul hakkı yemektir. Yalan söylemek, yalancı şahitlik yapmakBir kimseyi kasten öldürmek, Zina yapmak, Başkasına ait bir şeyi onun izni ve haberi olmadan kullanmak, Emek sarf etmediğin bir şeyin üstünde hak ilan etmek, İftira atmak,domuz eti yemek,dedikodu yapmak İnsanların arkalarından nahoş şeyler söylemek, küfür etmek, büyücülük yapmak cimrilik, malını ve paranı israf etmek Başkasının sırrını ifşa etmek, yalan yere yemin etmek, kumar oynamak, biriyle uzun süre küs kalmak. başkasının canına, malına, ırzına göz dikmek ve zarar vermek haram olduğu gibi namaz kılmamak, zekât vermemek, ana-babaya iyi davranmamak da haramdır.Faizli satışta haramdır, çünkü faiz bizzat haramdır. Bir menfaat karşılığı borç para vermek haramdır, çünkü faizciliğe götürür. 

     Rabbimiz yeryüzünü insan için hazırlamış, her şeyi insana hizmetçi yapmış, zemin sofrasını türlü türlü nimetlerle donatmış, insanlara “Çalışınız, kazanınız! Tembelliği terkediniz! Gayretli, hareketli olunuz! Meşru dairede israf etmeden yiyiniz, içiniz!” ferman etmiştir. Dinen bize haram kılınan hiçbir şeyde mutluluk bulamayız. Yüce ALLAH ’ın yasak ettiği yollardan, emeksiz ve haksız olarak bir şeye el atıp sahip olmak haramdır. ALLAH 'ın rıza gösterdiği işleri yaparak kazandığımız mal, mülk helal kazançtır. Bu tür işler; kendimiz veya diğer insanlar için zararlı, tehlikeli olmayan ve ALLAH 'ın da yasaklamadığı işlerdir. Haram kazanç ise insanlara zarar verecek işleri yapmakla elde edilen kazançtır.  Hiçbir ana ve baba, çocuklarının boğazından haram lokma geçirmemelidir. Kişi gerekirse aç kalmalı ama haram ile doymaya çalışmamalıdır. Helal kazanç her zaman daha bereketli olur. Alnımızın teri ile kazandığımız mal mülke daha iyi sahip çıkarız; çünkü onun kıymetini biliriz. Ne kadar zor bir şekilde elde ettiğimizin farkında oluruz.

     Kim adam öldürmeyi ve haram yemeyi yol yaparak zulümle haddi aşarsa biz de onu ateşe atarız, diyor Hak Teâla…Üç şey, kişinin kerem sahibi olduğunu gösterir: Güzel ahlak, öfkeyi yenmek, haramlara bakmaktan kaçınmak. Haramlardan sakının. Zira midesine haram lokma giren kişinin kırk gün duası kabul olunmaz. Helal Rızık Zordur; Başkalarının Mallarına Haram Yolla Çökenler, Hakkını Yiyenler Helal Rızkın Tadını Son Nefeslerine Kadar Alamazlar.Allah Adil-i Mutlaktır. CUMA mız mübarek olsun.Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel