Değerli Dostlarım Bugün 23.06.2023 Mübarek CUMA günüdür. Bir kimsenin yalan söylememesine doğru ve içten bir şekilde bilgi vermesine DÜRÜSTLÜK denir. 

     Dürüstlük, toplum içinde her ne vasıfta olursa olsun, her insandan kayıtsız şartsız beklenen bir harekettir ve kişinin doğruluğu kalitesini belirler. Dürüstlük, özgüvenin dışa yansımasıdır.  Özgüven dürüstlüğü, dürüstlük özgüveni besler. Dürüstlüğün ilk göstergesi sözde doğruluktur. Sözde doğru olma hassasiyeti, kişilik mayamıza dürüstlük aşısı yapmak gibidir.Kişinin kalbi doğru olmadıkça imanı doğru olmaz. Dili doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz.Dürüstlük bir karakter meselesidir ve karakterin kumaşı ne kadar düzgün dokunmuşsa motifleri o kadar belirgin, yer’i o kadar sağlam, yüzey görünümü o kadar berraktır. Öç alma sırası kendine geldiği hâlde öç almaktan vazgeçmektir. Yenileceğini bile bile doğrudan yana tavır almak, yeri geldiğinde göz göre göre kazanmak yerine yenilgiyi kabul etmektir. Dürüstlükten taviz verme ve sapma, insan ile başlamaktadır çünkü insan, varoluşunu olduğu gibi yansıtmamayı da beceren tek canlı kategorisidir. Dolayısıyla dürüstlüğün en büyük düşmanı yalandır. Dürüstlük; her ortamda tutarlı ve onurlu duruşunu muhafaza edebilmektir.

     Mevlana’nın Mesnevi’de birkaç kez tekrar ettiği “Ya olduğun gibi görün veya göründüğün gibi ol.” cümlesi tam ve en yetkin dürüstlük aşamasına vurgu yapmaktadır Gecenin gece, karanlığın karanlık, gündüzün gündüz, ışığın ışık, merhametin merhamet, zulmün zulüm kimliğiyle ve üzerine hiçbir elbise giymeden, yüzüne hiçbir maske takmadan kendini sunmasıdır dürüstlük. Dürüstlük ülkesinde yalan da riya da yoktur. Dürüstlük yoksa inanç yoktur, ahlak yoktur, insan yoktur, insanlık yoktur, insanlığın ulvi hâllerinden hiçbiri yoktur. İnsan olarak doğmak, insan olmak için yeterli değildir. İnsan doğulmaz, insan olunur ve insan olmak için çıkılan yolculukta dürüstlük en büyük paya sahiptir. İnsan ancak dürüstlüğü sayesinde özünü koruyabilir, insan olma bilincini nesilden nesle aktarabilir.  Erdemli insan inşasında kullanılacak en önemli harç, dürüstlüktür bu sebepten. Dürüstlüğünü yitiren insan, insandan daha aşağı yuvarlanır; dürüstlüğünü yitiren toplum tazeliğini yitirir, çürümeye başlar, dağılır Aileden başlayarak toplumun her organına dürüst insan yetiştirmek, bir devletin en büyük sorumluluğudur. Dürüstlük kaybetmiyorsa hiçbir şey kaybetmiyor demektir. Buna karşın kazanılan mücadelenin içine bir damla bile eğrilik karışmışsa o su zehirlenmiştir, o zafer gölgelenmiştir.

     Dürüst insanlar, dünyanın en mutlu insanlarıdır. Hayatı sadece o ana, içinde bulundukları zaman dilimine, ruh hâline, bilinç durumuna göre düşünmezler. İnsana kalabilecek en değerli miras dürüstlüktür.CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel