Değerli Dostlarım Bugün 22.03.2024 Mübarek CUMA günüdür Bir konu ya da mesele hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmamaya, bilgili ve kültürlü olmamaya CEHALET denir.

    Cehalet, insanlığın varoluşundan beri var olan, ancak yine de mücadele ettiği bir kavramdır. Bilgi eksikliği ve anlayışsızlık, toplumların ilerlemesini engelleyen önemli engellerden biridir. Cehalet, sadece bireysel düzeyde değil, aynı zamanda toplumsal, kültürel ve ekonomik düzeylerde de yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
Cehalet, insanlığın karşılaştığı önemli bir sorundur ve çeşitli olumsuz etkilere sahiptir genellikle bilim, tarih, kültür, politika ve din gibi çeşitli alanlarda ortaya çıkabilir. İlk olarak, cehalet, yanlış bilgi ve yanlış anlayışın yayılmasına neden olarak toplumsal çatışmalara ve huzursuzluğa yol açabilmektedir. Ekonomik açıdan, cehalet bir toplumun ekonomik gelişimini engelleyebilir. Eğitimsiz veya vasıfsız işgücü, bir ülkenin rekabet gücünü azaltabilir ve ekonomik büyümeyi kısıtlayabilir. Ayrıca, teknolojik gelişmelere ayak uyduramama, birçok iş alanında cehaletten kaynaklanan bir sorundur. Bilim ve teknoloji alanlarında kaydedilen  olağanüstü ilerlemelere rağmen  dünyanın büyük bölümünde  cehaletin karanlığı hüküm sürmeye devam etmektedir. Bilimin, felsefenin, düşüncenin, ahlakın ve aklın ışığı yerine  doğmatizmin, gelenekçiliğin, eskimişliğin ve yozlaşmışlığın karanlığında kalmak ve yaşamak tercih edilmektedir. 

     Bilgiyle, akılla, sözle, düşünceyle ve duyarlılıkla iletişim yerine insanlar,  yalanla ve yapaylıkla birbirlerinden uzaklaşma, ötekileştirme ve düşmanlaştırma yolunu seçmektedirler. İnsanlar, en yakınlarıyla bile içten ilişkiler kuramamaktan şikayet  etmektedirler. Cehalet, bütün ilişkileri çürütmüş, sahte  maskelerlerle insanlar birbirlerini işletmeye  başlamışlardır. Dalkavukluk, yağcılık ve yalancılıkla  ailevi, eğitimsel, tıbbi, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel işlerimizi ve ihtiyaçlarımızı yapabileceğimizi ve gerçekleştirebilece ğimizi sanıyoruz.Cehalet, kutsanacak ve yüceltilecek bir durum değildir.  Cehalet, hayatı ve insanı kurgulama iddiası taşıyan otoriter ve totaliter bir yaklaşımdır. Kültür, akademi, medya ve  entelektüel alanlarda hükümran olup  kendilerine uygun  hayat ve insan görüşü kurgulamak isteyen cehalet güçleri,  insan üzerinde mutlak bir hakimiyet kurmak isterler. Cehalet, basit bir bilgisizlik durumu değildir. Cehalet,  insanı bilgisizliğe, düşüncesizliğe, duygusuzluğa, duyarsızlığa mahkum edip köle  haline getirme  zihniyeti ve pratiğidir. Cehalete göre kurgulanan eğitiim, sanat, medya, ekonomi, siyaset , spor,  ticaret, aile ve sağlık  her türlü yozluğu, krizi, felaketi, rezilliği ve faciayı üretmektedir. 

     Toplumsal bilinçlendirme ve eğitim kampanyaları da cehaletle mücadelede etkili olabilir. Toplumun farklı kesimlerine ulaşan bilinçlendirme kampanyaları, insanların bilgi düzeyini artırabilir ve cehaletin yayılmasını önleyebilir. Cehaletle mücadele etmek, zaman alan ve sabır gerektiren bir süreçtir. Öncelikle, eğitim sistemlerinin iyileştirilmesi ve erişimin artırılması gerekmektedir. Herkesin eğitime erişimi olduğunda, cehaletle mücadelede büyük adımlar atılabilir..CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel