Değerli Dostlarım Bugün 06.10.2023 Mübarek CUMA günüdür. Bilmezlik, bilgisizlik ve bir konu ya da bir mesele hakkında yeterli bilgi sahibi olmamaya  CEHALET denir.

    Hiç bir konuda bilgisi olmadan konuşan kişilere cahil ve o toplumda ki insanların da cahil olmasına cehalet denir. Her bir birey kendi toplumunun ahlak, eğitim ve kültür seviyesinin yüksek olmasını ister. Eğer toplum görgüsüzlük ediyor, ahlâk, eğitim ve kültür anlamında hiçbir gelişme göstermiyorsa bu durum, o toplumun cehalet içinde olduğunu gösterir. Dolayısıyla toplumun düşmanı olarak en başta cehaleti gösterebiliriz. Toplumun ilerlemesi gelişmesi herşey den önce eğitime bağlıdır. Kötü bir eğitim ve eğitim sistemi cehalet demektir, bilgisizlik demektir, yanlış yönlendirme demektir. Cehalet te kadın cinayetleri çoğalır, ana baba kardeş sevgisi azalır, çocuklara kötü davranışlar artar, hırsızlık, dolandırıcılık, yolsuzluk, yalan söyleme, fuhuş, madde kullanımı, alkol kullanımı çoğalır, kavga, küfür hakaret insan dövme olayları ve adli vakalar çoğalır, velhasıl bütün bunlar düşünüldüğünde kötü eğitim toplumlarda ve insan hayatında telafisi olmayan davranışlara, hatalara yol açar. Bu nedenle eğitim gibi bütün paradigmaları etkileyen bir alanın kötü olma gibi bir lüksü olamaz. Eğitimin kötüsü tüm alanları kötü bir hale getirir. Kötü eğitimde; cehalet bilgiye, dogma akla, karanlık bilime üstün gelir.

     Cahil insanın ne yapacağını kestiremezsiniz. Bilgi sahibi olmadığı gibi yaptıklarının sonuçlarını asla düşünmez. Eğitim görmeyen birisi düşünme yeteneğini zamanla kaybederek doğruyu ve yanlışı ayırması çok daha zorlaşır. Genelde insanlar bilgisiz,eğitimsiz, kültürsüz, görgüsüz olduğunda  çevresindekilerle anlaşmaları çok çok zor olur. Cahil ve eğitimli insan arasında bir çok fark vardır. Birbirlerine benzemedikleri gibi dünyaya bakış açıları da farklı olur. Toplumlar-insanlar eğitim deneyimlerinin toplamı kadardır. Bilginin ve teknolojinin, bilimin bir güç olarak değer gördüğü bir eğitim sistemi. Savaşı, adaletsizlikleri, cehaleti, ekonomik sorunları kötü bir eğitim sistemiyle yenemeyiz. Ve unutmayalım ki kötü öğretmen, kötü öğrenci, kötü veli yoktur; kötü eğitim sistemi vardır..Eğer kötü bir eğitim vermek yerine iyi bir eğitim vermeyi tercih etmişseniz, bilimi egemen kılmışsınızdır zaten. Yani eğitiminiz neyse ekonominiz de odur, sanatınız da odur, edebiyatınız da odur. Bir ülkenin çok zengin olması eğitiminin de iyi ve zengin olacağı anlamına gelmiyor. Ama eğitimi iyi olan ülkelerin ekonomik sistemleri de iyidir.

    Gaflet ve cehalet uykusuna dalmış olana öğüt vermek, çorak toprağa tohum atmak gibidir. Cehalet yenilmesi gereken en büyük ve en önemli düşmandır. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel