Değerli Dostlarım Bugün 23.02.2024 Mübarek CUMA günüdür. Kendi değerini olduğundan aşağı gösteren, başkalarını küçük görmeyen, büyüklenmeyen, mütevazı, tevazulu kimseye ALÇAK GÖNÜLLÜ denir.

     Hepimiz insanız, hepimiz eşit şartlarda doğduk.Uzun veya  kısa bir ömür sürüp gideceğiz dünyadan. Böylesine bir  dünya hayatı için kendini göklere çıkarmak, üstüne üstlük bir de diğer insanları hor görmek neye yarar? Bir insan kendisini tanımalı, sahip olduğu özelliklerini bilmeli. Elbette birimiz diğerimizden daha varlıklı, daha yetenekli veya daha güzel olabiliriz. Ama tüm bunlar geçici dünya halidir.. Gün gelir mal biter, akıl göçer, gençlik güzellik geçe gider önemli olan hoş seda bırakmak değilmi.?Bu yüzden tüm hayatımızı tevazu içinde geçirmeli, insanlara, hatta tüm canlılara iyilik yapmak için uğraşmalıyız. Yanınıza gelip sürekli kendisini öven, sahip oldukları ile övünen ve tüm bunları bir meziyetmiş gibi anlatan birinden hiç hoşlanmazsınız değil mi? Ona karşı bir antipati oluşturursunuz. Konuşması bitse de defolup gitse dersiniz içinizden. Bu bir kuraldır, kendisini öven, kendisini üstün gören hiçbir insan sevilmez ve toplum tarafından saygı da görmez. Kendisini yetiştirmiş, yeterli olgunluğa erişmiş bir insanda alçak gönüllülük olur. O, yaptıklarını başkası görsün, tebrik etsin diye değil, kendi ve diğer insanların mutluluğu için yapar. Ne yazık ki günümüz insanları bu ender değeri yavaş yavaş kaybediyor. Sosyal medyanın bu kadar ilgi gördüğü toplumumuzda, insanlar sırf beğenilmek için adeta  yarışa girmiş  Kimse yaşadığı güzel bir anı, yaptığı bir iyiliği kendinde saklamıyor. Yaptıkları her şeyi insanların gözüne sokarcasına paylaşıyor.Kaldı ki Hiçbirimizin diğer insanların tebriklerine, alkışlarına ihtiyacımız yok. Bir başarı elde ettiysek onu gereğinden fazla abartmadan yaşamak, başarımızı diğer insanların gözüne sokmadan kutlamak en güzelidir. Her zaman alçak gönüllü olmalı, kendimizi diğer insanlardan üstün görmekten uzak durmalıyız

     İnsan, hatalarını, yanlışlarını kabul ettiği sürece gelişmeye, ilerlemeye devam edebilir. Atalarımız, ‘’Bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır.’’ diyerek, aslında alçak gönüllülüğe de vurgu yapmıştır..Alçak gönüllü insan kendisini tanır ve her şeyiyle kabul eder. Başkasından üstün olduğunu göstermeye çalışmaz. Aksine, çoğu kez, sahip olduğu bir meziyeti bile gizlemeye çalışarak nefsini terbiye eder. Her biri, tasavvuf alanında ender şahsiyetler olan Hacı Bektaş-ı Veli ile Mevlana Celaleddin-i Rumi arasında geçen muhteşem bir hikayeyi anlatmak, alçak gönüllü olmanın ne kadar nahif ne kadar gerekli olduğunu anlatmaya yardımcı olacaktır. İnsanlar arası ilişkilerde alçak gönüllülük, başkalarının görüşlerine değer verme ve onları anlama yeteneğiyle birlikte gelir. Alçak gönüllü bir kişi, karşısındaki insanların deneyimlerini önemser ve onların duygusal ihtiyaçlarına saygı gösterir. Bu tutum, sağlıklı iletişimi teşvik eder ve insanlar arasında güçlü bağlar oluşturur. Alçak gönüllülük, başkalarına yardım etme isteği, başkalarının başarılarını takdir etme ve hoşgörü, saygı ve sevgi gibi değerleri teşvik etme açısından önemlidir. Alçak gönüllü insanlar, toplumun dayanışmasını sağlar, insanları birbirine bağlar ve daha barışçıl bir dünya için temel oluşturur. Bu nedenle, her bireyin alçak gönüllülüğü yaşam felsefesi haline getirmesi ve bu değerleri toplumda yayması önemlidir. Ancak bu şekilde daha adil, hoşgörülü ve sevgi dolu bir dünya inşa edebiliriz.

     Üstünlük sadece takva iledir. Takva ise iyi insan olmak, doğruluktan ayrılmamak demektir. O zaman sahip olduklarımızla övünmek yerine, daha iyi bir insan olmak için çabalamalıyız. CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel