Değerli Dostlarım Bugün 25.08.2023 Mübarek CUMA günüdür.İnsanın doğuştan getirdiği ya da sonradan kazandığı birtakım tutum ve davranışlara ve kişide huy olarak bilinen  iyi, güzel olan niteliklere AHLAK denir. 

     Ahlak, her toplumun içerisinde kendi yaşam tarzlarının sonucu olarak oluşan soyut bir olgudur. Bir çekirdek ailenin bile kendi içerisinde diğer herkesten farklı bir aile ahlakı vardır. ahlâk, bir toplumun refahı ve huzuru için vazgeçilmez bir sistemdir. Ahlâk, bir insanın kişiliği hakkında fikir vermekle birlikte bir toplumun sosyal yapısı hakkında da ipuçları sunmaktadır. Ahlâkın oluşmasında ve temellendirilmesinde çevrenin ve ailenin önemli rolleri ve işlevleri bulunmaktadır Dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki  kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.

Bir insanın ahlâki görüşü, düşünüşü “iyi” anlayışı içinde bulunduğu çevre, toplum ve kültür dünyası ile ilgilidir. En ilkel toplumun bile kendine göre bir ahlâk anlayışı vardır. Ahlâk her alanda hayatımızın içindedir. Ahlaklı olmak, İnsanın güzel, doğru ve iyi davranışlarda bulunması, çirkin yanlış ve kötü davranışlardan uzak olmasıdır. İnsanların güzel ahlak sahibi olması dinimizin temel amacıdır. İslam dininin ahlak prensipleri en son, en güzel, en yüce ahlaki prensipleri. Güzel ahlaklı kimse, edeplidir az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, ALLAH için sever, ALLAH için buğzeder, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur. Bütün hasletlerin başı ise hayadır.Dikkat edilirse toplumda sevilen sayılan, aranan ve hep bir yerlere getirilen, görev verilen insanlar bilgi ve becerilerinden ziyade ahlakı güzel olan insanlardır. Çünkü işin aslı esası budur. Ahlakta  En üstün iyi, erdemdir. Ahlakımızın  sağlamlığı yaşantımızın temel taşıdı. Kendimizde var olan bütün erdemleri bizden sonraki nesillere şerefli bir miras gibi bırakmak en baştaki görevimiz olmalıdır. İnsanoğlu bu geçici dünyadan ayrılırken  gözlerini gönül rahatlığıyla kapayabilmesi ancak kendinden sonrakilere kılavuz olacak bir görüş , düşünüş cesaret ve sağlam bir ahlak örneği vermesiyle mümkün olabilir. 

     Sevilen, güvenilen, saygı duyulan bir insan olmak istiyorsanız toplumun belirlediği ahlak kurallarına uymalısınız. İnanın bu sizi toplum içinde de, ALLAH katında da yükseltecektir. CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel