Değerli Dostlarım Bugün 28.04.2023 Mübarek CUMA günüdür. İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışların tümüne AHLAK denir.

     Ahlak aklımıza gelebilecek tüm olumlu huyların bir bütünüdür . İslam dininde belki de ibadetten daha fazla, güzel ahlaka önem verilir. İslam’a göre kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak ve ancak takva ile olur. Takva ise Yaradana inanmak ve onun emirleri üzerine yani güzel bir ahlak üzerine yaşamak ile olur. Ahlaklı, erdemli olmanın çok faydası vardır. Her şeyden önce ahlaklı olan insan, bu özelliğinin kendisine verdiği iç huzurla her zaman mutlu olur ve etrafına da mutluluk, güzellik saçar. Ahlaklı insan toplum içinde layık olduğu değeri görür ve yaratıcı tarafından da onurlandırılır.Ahlaklı olmak için maddi olan hiçbir şeye ihtiyacımız yoktur. Ahlak sahibi insan, Anne ve babaya iyi davranır, Toplu taşıma araçlarında yaşlı, gazi, engelli ve hamile bayanlara yer verir, Büyüklere karşı saygılı olur, Yetim, yoksul ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olur,Akrabalarını ziyaret eder, Adaletli, adil, dürüst ve güvenilir olur, Vermiş olduğu sözü yerine getirir, İnsan hakkına girmez, kalp kırmaz. kimseye zarar vermez, kimseyi rahatsız etmez. Küçükleriyle, büyükleri ile nasıl konuşacağını, insanları nasıl mutlu edeceğini iyi bilir. Hem kendisine hem ailesine hem de devletine faydalı olmaya çalışır. 
     
     Ahlâksızlık, ahlâkın var oluş nedenidir.
Ahlaki değerleri yerinde olan toplumlarda, suç, cinayet ve hırsızlık gibi olaylar oldukça az rastlanır olaylardır. Çünkü ahlak insanları bir araya getirerek, saygı ve empati kurmayı amaçlar. Ahlak bir insan için vazgeçilmez bir değerdir. Bizi biz yapan değerler aslında ahlakımızdır.Bir insana en çok yakışan şey güzel ahlaktır. Ahlaklı bir insanla sohbet etmek, onunla zaman geçirmek gibisi yoktur. Böyle bir insandan size asla zarar gelmeyeceğini bilirsiniz, ona güvenirsiniz. Sahip olduğumuz ahlak, başka insanlara karşı duyduğumuz saygıyı gösterir. Koca Dünya 24 saatte tamamlayacak kadar hızla döndüğü halde, bazı insanların dönüş hızına bir türlü yetişemiyor. Bu nasıl dönüştür, bu nasıl hızdır ki, izlemeye çalışanların başı dönüyor ve gözleri kararıyor.İnsan bir kararda kalabilmeli, insan istikrar sahibi olmalı ve insanın asla değişmeyen ilkeleri, ölçüleri ve kutsalları olmalı.İnsanın, insanlar arasındaki, toplum içindeki ve sosyal hayattaki konumu, makamı ve mevkii ne olursa olsun insana yaraşan ve yakışan bir duruşu olmalıdır. Eğer başka insanların haklarına riayet edersek, kimsenin kötülüğü için çabalamazsak; kendimiz, yakınlarımız ve ülkemiz için çalışırsak; kötü alışkanlıklardan uzak durursak ahlaklı bir insan olmuş oluruz.

     Ahlâk ve üçkâğıtçılık, terazinin iki ayrı kefesinde yer alır; biri çıkarsa biri iner. Üstünlüğün en büyüğü, ahlâktır. . Memleketler parasızlıktan değil, ahlaksızlıktan çökerler. CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel