Öne Çıkanlar salihli manisa Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu Serbest Gündem Manisa Büyükşehir Belediyesi

Manisa'da 500 Kişi Kuduz İçin Başvurdu

 Kuduz, halk sağlığını tehdit eden ve eski çağlardan beri bilinen önemli bir hastalıktır.  Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 59.000 kişi kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Hastalık, özellikle Asya ve Afrika ile Latin Amerika’da yaygındır.

Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye’de 2016 yılında 211.484 kişi kuduz riskli temas nedeniyle sağlık kurumuna başvurmuştur. Manisa’da ise, yılda yaklaşık 5000 kişi kuduz riskli temas nedeniyle sağlık kurumlarına başvurmaktadır. İlimizde, hayvan kuduzu vakaları görülmekle beraber, insan kuduzu vakası bulunmamaktadır.

Ölümcül seyreden bu hastalığa dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü, ilk kuduz aşısını geliştiren Fransız kimyacı ve mikrobiyolog Pasteur’ün ölüm yıldönümü olan 28 Eylül’ü “Dünya Kuduz Günü” olarak ilan etmiştir. Belirlenen slogan, “Kuduz: Öğretin. Aşılayın. Yokedin.”, toplulukların kuduzu önlemek için alabilecekleri iki kritik önleme vurgu yapmaktadır. Bu tema, aynı zamanda, köpek-kaynaklı kuduz ölümlerini 2030 yılına dek ortadan kaldırma global hedefini de yansıtmaktadır.

Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülebilmektedir. Kuduzun ana bulaşma yolu, kuduz olan hayvanların ısırması, tırmalamasıdır. Kuduz, ayrıca, hasta hayvanın salyasının, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalarla temas etmesi ile de bulaşabilmektedir. Kuduza ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Ancak kuduz riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı oluşmadan önlemek mümkündür.

Kişi, kuduz olma ihtimali olan bir hayvan tarafından ısırıldığında ya da tırmalandığında, yara yerini hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süre ile yıkadıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve hayvanla temasından bahsetmelidir.  Sağlık personeli tarafından değerlendirilip gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra kuduz aşısı programına alınması gerekli görülürse, aşılarını zamanında ve eksiksiz olarak yaptırmalıdır. Kuduz, belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmayıp ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle, kuduz riskli temastan sonra yara bakımı,  kuduz antiserumu ve kuduz aşısı uygulamaları hayat kurtarıcıdır ve ihmal edilmemelidir.

Kedi ve köpeklerin her yıl aşılanması, hastalığın insanlara bulaşının engellenmesi açısından çok önemlidir. Bakımını üstlendiğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve sevdiklerimizi kuduzdan koruyabiliriz.

Hayvanlarla dost, kuduzdan uzak nice sağlıklı günlere…

Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel