Öne Çıkanlar iOS kullanıcıları Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Taha Okan Taniş işkur ilçe emniyet müdürlüğü

Evlerde Radon Ölçümü Başlıyor
 Uygulamanın Manisa ayağına ilişkin bilgi veren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından Manisa’ya gönderilen 950 adet dedektörün, 12 Şubat Perşembe günü itibariyle TÜİK tarafından belirlenen adreslere görevlendirdikleri ekipler tarafından 30 gün içerinde yerleştirileceğini açıkladı.


Renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen radon gazının topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biri olduğunu, ev, işyeri, okul gibi kapalı ortamlarda bulunduğunu söyleyen Tay, “Yaşanılan bölgenin toprak yapısı, evin kaçıncı katta olduğu, ne sıklıkta havalandırıldığı gibi etkenlerle oransal değişkenlik gösteren bu gaz, kullanılan yapı malzemelerine göre de farklılık gösteriyor. Binaların temelinde bulunan toprak ve kayaların oluşturduğu radon, solunum yoluyla akciğerlerde biyolojik hasara neden olurken, akciğer kanserinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biri olarak gösteriliyor” dedi.


Sağlık Bakanlığı; insan sağlığı üzerindeki olası etkilerini belirlemek üzere kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 ilde 62 bin 320 hanede radon gazı ölçümü yapmaya hazırlanıyor. 2 ay sürecek ölçümler sonunda Türkiye’nin Radon Haritası çıkarılacak.


Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından Manisa’ya gönderilen 950 adet dedektörün, 12 Şubat Perşembe günü itibariyle TÜİK tarafından belirlenen adreslere görevlendirdikleri ekipler tarafından 30 gün içerinde yerleştirileceğini açıkladı. Çalışma kapsamında hazırlanmış bir anket formu ile yaşanılan ev ile ilgili birtakım temel bilgilerin kaydedileceğini ifade eden Dr. Tay, belirlenen hanelere dedektörün gerektiği gibi yerleştirilip, korunması dışında ek bir yük getirmeyeceğini söyledi. Dedektör kaplarının aile fertlerine ve çevresine herhangi bir zararı bulunmadığını da vurgulayan Dr. Tay, "Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için dedektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte, kaza ile açılsa bile herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Radon dedektörü yerleştirilecek adreslerde yaşayan vatandaşlarımız, çalışma sırasında herhangi bir konuda danışmak ve yardım almak için kendilerini ziyaret eden personellerimizden bilgi alabileceklerdir" dedi.

Anahtar Kelimeler:
ManisaRadomZiya Tay
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel