Öne Çıkanlar yunusemre belediyesi Manisa Büyükşehir Belediyesi joachim gauck ŞİİR TADI HEGEM MANİSA

AK Parti Manisa Milletvekillerinden kimler üç dönem kuralına takılıyor?

AK Parti’de üç dönem kuralına takılan 20’nin üzerinde yeniden aday yapılıp yapılmayacağı konusundaki son kararı MKYK verecek. Bu Milletvekilleri arasında Manisa’dan ise sadece Recai Berber’in bulunduğu 2014 yılında 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri ardı ardına yapıldığı için 25. Dönemin muaf tutularak AK Parti Manisa Milletvekillerinden Selçuk Özdağ ve Uğur Aydemir’in üç dönem kuralına takılmadığı kaydedildi.

SELÇUK ÖZDAĞ VE UĞUR AYDEMİR ÜÇ DÖNEM KURALINA TAKILMIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlık koltuğuna oturması ile AK Parti’de başlayan değişim sürecinin milletvekili listelerine de yansıyacağı belirtiliyor. AK Parti’deki ‘üç dönem’ kuralına takılan 20’nin üzerindeki milletvekilinin yeniden aday yapılıp yapılmayacağı konusundaki son kararı MKYK verecek. Ulusalajans.com Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Hakan Özen’in yaptığı araştırma ve ulaştığı bilgilere göre AK Partide üç dönem kuralına takılan isimler arasında mevcut Milletvekillerinden sadece Recai Berber bulunuyor. 2014 yılında 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından 1 Kasım tekrar seçimleri gerçekleştiği için AK Parti Manisa Milletvekillerinden Selçuk Özdağ ve Uğur Aydemir üç dönem kuralına takılmıyor. Üç dönem kuralına takılanlar arasında  Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, Ayşenur Bahçekapılı, Necdet Ünüvar, Ahmet İyimaya, Öznur Çalık, Cevdet Yılmaz ve Ahmet Aydın gibi önemli isimler de bulunuyor.

MANİSA MİLLETVEKİLLERİNİ YİNE KRİTİK GÖREVLER BEKLİYOR

AK Parti’de bugüne kadar seçilen Milletvekilleri arasında önemli ve kritik görevlerde bulunan isimler dikkat çekerken mevcut Milletvekilleri arasında Selçuk Özdağ 24 dönemde AK Parti’de Genel Başkan Yardımcılığı’nın yanısıra bugüne kadar Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcılığı, FETÖ Darbe Girişimi Meclis Araştırma Komisyonu Başkanvekilliği, Soma Maden Kazası Araştırma Komisyonu Üyeliği gibi sürece yön veren görevlerde bulunmuştu. Yine mevcut Milletvekillerinden Murat Baybatur AK Parti MKYK ve Milli Savunma Komisyonu Üyeliğine, Uğur Aydemir KİT Komisyonu Başkanlığı’na, Recai Berber Türkiye - Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Genel Sekreterliği ve Türkiye - Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı'na, İsmail Bilen Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu Başkanlığına devam ediyor. Önceki dönemlerde ise yine Manisa’dan seçilen, AK Parti’nin kurucuları ve A Takımı içerisinde bulunan Bülent Arınç TBMM Meclis Başkanlığı, Hükümet sözcülüğü görevlerinde, Hüseyin Tanrıverdi ise Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.

MİLLETVEKİLLİ ADAYLIĞI İÇİN EN AZ 8 BİN BAŞVURU BEKLENİYOR

24 Haziran’da gerçekleşecek olan erken genel seçimiyle ilgili AK Parti kulislerinde, mevcut milletvekillerinin en az üçte birinin değişime uğrayacağı yorumlanıyor. Sıkıştırılmış seçim takvimi nedeniyle AK Parti Genel Merkezinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni isimlerin değerlendirilmesinin zorluğuna dikkat ederek mevcut milletvekillerinin büyük bölümünü yeniden aday yapacağı da kulis konuşmalarında yerini almış durumda.

AK Parti yönetimi, hızlı bir takvim belirleyip, adaylık başvurularını en kısa süre içinde almayı ve gerekli elemeleri yaptıktan sonra, başvuruları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında kurulacak ‘Seçim üst komisyonuna’ sunmayı hedefliyor. AK Parti’ye önceki seçimlerde 7 bin civarında aday başvurusu oluyordu. Son anayasa değişikliği ile milletvekili sayısının 600’e çıkması ile birlikte başvuru sayısının da artması bekleniyor. Adaylık kriterleri AK Parti yönetimi, milletvekilli adaylarını belirlerken özgeçmişler, kişisel özellikler, vatandaş nezdindeki karşılıkları, parti, teşkilat ve yerel yöneticilerle uyumlu çalışıp çalışmadıkları, il ve bölge dengeleri ile performanslarını dikkate alacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AJANDASINI YANINDAN AYIRMIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, parti toplantılarında yanından ayırmadığı ve verdiği talimatlar, takip ettiği konular ve milletvekilleri ile ilgili tuttuğu notların yer aldığı ajanda da her seçim döneminde adaylıklar konusunda belirleyici oluyor. Erdoğan’ın, milletvekili listelerine son şeklini verirken, isimler üzerinde yapılan değerlendirmeler sırasında sık sık yanından ayırmadığı ajandasına baktığı biliniyor.

ADAY LİSTELERİ EN GEÇ 22 MAYIS’TA TESLİM EDİLECEK

Öte yandan ulusalajans.com ’dan Gazeteci Hakan Özen’in ulaştığı bilgilere göre YSK’nın hazırladığı taslak takvimde siyasi partilerin milletvekilli aday listelerini teslim etme tarihi 22 Mayıs olarak öngörülüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAY BAŞVURUSU İÇİN SON GÜN 15 MAYIS

Cumhurbaşkanlığı adaylarının YSK’ya başvuru süreci için de ayrı bir takvim işletilecek. Özellikle 100 bin imza ile aday olacaklara ilişkin, imza toplamaları için belli bir süre tanınacak. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı adaylarının da 15 Mayıs’a kadar YSK’ya başvurmaları öngörülüyor.

Seçimlere ittifak yaparak girecek partiler için de önümüzdeki hafta çok kritik geçecek. Yasaya göre siyasi partiler, seçim takvimi açıklandıktan sonra 7 gün içinde ittifak protokollerini YSK’ya sunmak zorundalar. YSK’nın bu süreyi kısaltma yetkisi de bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel