Manisa Şehir Hastanesi Neden Eğitim ve Araştırma Hastanesi Olmasın?
Değerli Manisalı Hemşehrilerimiz!
Manisa tarihin her döneminde bir sağlık ve şifa şehri olmayı sürdürmüştür. Osmanlı’nın ilk hastanelerinden birisi Sultan Camii ve Külliyesi içinde bulunan Şifahane /Bimarhane şehrimiz sınırlarındadır. Hafsa Sultan’ın rahatsızlığı için devrin ünlü hekimlerinden olan Merkez Efendi tarafından yapılan mesir macunu Manisa’mızın bir sembolüdür. İlimiz sınırları içinde pek çok şifa kaynağı kaplıcalarımız bulunmaktadır. Spil Dağı’nda 78 endemik şifalı bitki tespit edilmiştir. Cumhuriyet döneminin ilk ruhsatlı bitkisel ilaçlarından olan ve Şevketi Bostan bitkisinden elde edilen Lityazol Cemil adlı ilaç ilimizde üretilmiştir.
Türkiye’nin ilk Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanelerinden biri olan Manisa Psikiyatri Hastanesi bölge hastanesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Son dönemde inşa edilen 560 Yataklı Manisa Şehir Hastanesi ülkemizin ilk deprem izolatörü olan hastanelerinden biridir.
Manisa 1.6 milyon nüfusu ile büyükşehirlerimizin içinde yer almaktadır. İlimizde Manisa CBÜ ne ait bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi dışında bir eğitim hastanesinin olmaması bir eksikliktir. Manisa Şehir Hastanesi gerek altyapı ve cihaz, gerekse personel ve akademik personel açısından bir eğitim ve araştırma hastanesi yapılabilecek kapasiteye sahiptir.
Manisa halkı ve sivil toplum kuruluşları olarak bu projenin hayata geçirilmesi noktasında destek ve farkındalık yapabiliriz.
Bu yazının ve projenin amacı, Manisa’da hizmet veren 560 yataklı Şehir Hastanesi’nin, Sağlık Bakanlığı nezdinde Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne geçirilmesi için, kamuoyu desteği yaratmak, karar vericilere bilimsel, toplumsal ve stratejik gerekçelerle başvuruda bulunmak, sivil toplum kuruluşlarının (STK) bu sürece aktif katılımını sağlamaktır.
Projemizin gerekçesi;
• Manisa’nın nüfusu, sağlık hizmetlerine olan talep ve potansiyeli Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsünü hak etmektedir.
• Şehir hastanesi altyapısı, tıbbi cihaz donanımı ve uzman kadrosu bu dönüşüm için uygundur.
• Bu statü, hem şehrin sağlık kalitesini hem de sağlık turizmi potansiyelini artıracaktır.
• Tıp fakülteleriyle iş birliğiyle bölgeye uzman hekim ve akademisyen kazandırılması sağlanacaktır.
• Manisa, İzmir ve çevresine yüksek standartta sağlık hizmeti sunacak bir merkez hâline gelecektir.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi diğer pek çok ilimizdeki hastaneyi eğitim ve araştırma hastanesi olarak hizmete sunmuştur. Bizim de talebimiz bu hastanemize yeterli akademisyen görevlendirilmesi ve buranın bir eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmesidir.
Beklenen Sonuçlar;
• Toplumun ve STK’ların şehir hastanesinin statü değişimine yönelik bilinci artar.
• Sağlık Bakanlığı’na güçlü bir toplumsal taleple başvuru yapılmış olur.
• Manisa’nın sağlık altyapısının gelişmesi desteklenir.
• Uzman hekim, akademik kadro ve asistan doktorların Manisa’da görev alması sağlanır.
• Manisa, bölgede sağlık üssü olma yolunda ilerler.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi olması demek;
• Manisa’ya uzman doktorların, akademisyenlerin gelmesi,
• Tıp fakülteleriyle iş birliği içinde genç doktorların burada yetişmesi,
• Nitelikli sağlık hizmetinin hem artması hem süreklilik kazanması demektir.
• Ayrıca Manisa’nın sağlık turizmi alanında da önemli bir merkez hâline gelmesinin önünü açacaktır.
Biliyoruz ki bir şehirde eğitim varsa, gelişme vardır. Araştırma varsa, ilerleme vardır. Ve sağlıkta kalite, sadece binalarla değil, o binalarda verilen hizmetin niteliğiyle ölçülür.
Bugün Manisa Şehir Hastanemiz; modern altyapısı, gelişmiş teknolojik donanımı ve geniş hizmet kapasitesiyle bu statüyü taşıyacak güçtedir. Ancak bu dönüşüm, sadece bürokratik bir karar değil; toplumun sahip çıkması gereken bir süreçtir. İşte bu yüzden, siz değerli STK temsilcilerimizin desteği bizim için hayati önemdedir.
Birlik olursak, Manisa kazanır.
Güçlü sağlık, güçlü toplum demektir.
Sağlıklı bir bayram diliyorum.
Dr. Muzaffer Yurttaş
24. Dönem Manisa Milletvekili