Öne Çıkanlar salihli manisa Serbest Gündem Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu izmir istanbul

Bulgaristan seçimleri için oy kullandılar

Bulgaristan’daki parlamento seçimleri için Manisa’daki Bulgar vatandaşı olan Türkler sandık başına gitti. Binden fazla Türk’ün oy kullanmak için Manisa’dan Bulgaristan’a gittiği öğrenilirken, Türklerin oy oranlarını düşürmek için Bulgaristan hükümetinin çeşitli zorluklar çıkarması dikkat çekti.

Bulgaristan Parlamento seçimleri için Türkiye’de kurulan 35 sandıktan birinin olduğu Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Polinas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sabahın erken saatlerinden itibaren hem Bulgaristan hem de Türkiye vatandaşı olan seçmenler oy kullanmak için sandık başına gitti. Bulgaristan Parlamentosunda çıkarılan yasaya göre seçimde oy kullanmak isteyenlere dilekçe doldurma zorunluluğu getirmesi ve internet üzerinden yapılan başvurularda yarıdan fazla vatandaşın isimlerinin yer almaması Türklerin oy oranlarını düşürmeye yönelik çalışmalar olarak adlandırıldı. Manisa’daki tek sandıkta Bulgaristan’dan gelen heyetin oy kullanma sırasında görüntü alınmasına izin vermemesi de dikkat çekerken, Türkler Bulgaristan Parlamentosunda 50 milletvekiline ulaşabilmek için oy kullanıyor.

Oy kullanımının sıkıntılı geçtiğini kaydeden Manisa Balkan Dernekleri Başkanı Mustafa Kader, “Bugün 26 Mart Bulgaristan Parlamento seçimleri var. Manisa’da da tek sandıkta hemşehrilerimiz oy kullanıyor. Türkiye genelinde daha önce 135 sandık vardı şu anda 35’e düştü. Sandık sayısı 35’e düştüğü için oy kullanımı sıkıntılı geçiyor. Bir de internet ortamında gönderdiğimiz dilekçelerin bir kısmının listede isimleri var. Diğer listede isimleri olmayanlar da dilekçe doldurarak seçime katılabiliyorlar. Bulgaristan hükümetinin daha önceden aldığı kararlar gereği oy kullanmak isteyen her vatandaş dilekçeyi kendisi doldurmak zorunda aksi takdirde kabul edilmiyor. Bu da bir engelleme politikası. Buna göre daha önce dün gelen yazıya göre itiraz dilekçemizi verdik ama bir netice alamadık. Çünkü Bulgaristan Parlamentosunda yasa geçirilmiş. Bunların amacı Bulgaristan’daki Türk partilerini engellemek, oy oranını düşürmek. Çıkabilecek milletvekili sayısını daha aşağıya indirmek. Şu anda 38 tane Türk milletvekili var Bulgaristan’da. Bizim buradaki düşüncemiz 38 milletvekili sayısını daha yukarılara taşıyarak yüzde 20 oranında oy almasını sağlayarak milletvekili sayısını 50’ye çıkarmak. İki tane Türk partisi seçime giriyor. Bir tanesi 9 numarada diğeri de 13 numaralı sırada. Bizim vatandaşlarımız çoğunlukla bu iki parti üzerinden oylarını kullanıyorlar. İnşallah oradaki vatandaşlarımız adına iyi sonuç alırız diye düşünüyorum” dedi.

Belediyelerden ulaşım desteği

Sabahın erken saatleri olduğu için katılımın henüz yoğunlaşmadığını vurgulayan Kader, “Karaağaçlı bölgesi ve Selimşahlar bölgesinden hemen hemen 800 civarında bir katılım olmasını bekliyoruz. Balıkesir’den iki otobüs, İzmir’in Menemen ve Aliağa ilçeleri de yakın olduğu için burada yaşayan hemşehrilerimiz de Manisa’ya gelecek. Manisa genelinde sadece 5 binin üzerinde seçmen var. Bu seçmenlerden bine yakını oy kullanmak için Bulgaristan’a gitti. Diğerleri buraya geldiklerinde oy kullanabilecekler. Ama Bulgaristan oy kullanımını engellemek için elinden gelen her türlü çabayı harcıyor. Bugün sıkıntılı bir süreç var. Karaağaçlı, Selimşahlar ve Barbaros mahallelerindeki vatandaşlarımızı Yunusemre ve Şehzadeler belediyeleri oy kullanılacak olan okula taşıyor onlara da katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
SeçimBulgaristan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel