Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik hukuk devleti olarak devamlılığını teminat altına almak için köklü değişikliklere gidilmesi gerekmektedir. Anayasa değişikliğinin öncelikle yapılması ve bu anayasa metninin çok uzun maddeler yerine, kısa bir metin şeklinde hazırlanması gerekmektedir. 

Demokratik hukuk devletinin şimdiye kadar tesis edildiğini ne yazık ki söylemek mümkün değil. Yeni Anayasa’nın temel taşlarını belirleyecek olan bu metin ince elenip sık dokunmalı. Anayasa çerçevesinde devletin asli görevleri olarak belirlenen yargı ve adalet, toplum düzeni ve iç güvenlik, dış politika ve savunma konularında neleri yapacağı açıkça ifade edilmeli.

TC Anayasa’sı demokratik devletin vazgeçilmez özelliği olan kuvvetler ayrılığı ilkesi uyarınca, yasama, yürütme ve yargının birbirinden tamamen bağımsız şekilde işlemesini temin eden hükümlere yer verilmeli. Birbirini denetleyen ve dengeleyen bu güçlerin, birbiri ile işbirliği ve koordinasyon esaslarını belirlemeli.

Anayasa demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez özelliği olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin işlerliğini temin etmek için yürütme görevinin iki turlu seçimle, millet bütünü tarafından seçilen ve asgari % 50 +1 oy alan bir başkana ve bu başkanın belirleyeceği bir kabineye verilmesi ilkesini ve Başkanlık Sistemi olarak adlandırılan bu yapının işleyişine yer verilmelidir. 

Demokratik hukukun vazgeçilmez özelliği olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin işlerliğini temin etmek için yargının başkan ve üyelerini belirlemek toplumsal iradenin belirleyeceği bir yüksek mahkemeye ve bu makama bağlı etkin bir adli mekanizmaya verilmesi düşünülmelidir.

***

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin işlerliğini temin etmek için yasamanın dar bölge, iki turlu seçimle asgari % 50 +1 oy alan siyasi partinin temsilcilerinin oluşturduğu bir meclis ile yürütülmesi ilkesi ve bu yapının işleyiş esaslarına önemli yer verilmesi gerekir.

Anayasa öncelikle çağdaş demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez özelliği olan insan hak ve özgürlükleri bağlamında TC devleti tarafından zaten kabul edilmiş olan BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ilkelerine tam anlamıyla sadık kalmalı ve aynı konuda uluslar arası anlaşmalarda ifade bulabilecek tüm gelişmeler kabul edeceği hükmüne yer verilmeli. Anayasa bu konuda Türkiye ve Türk toplumuna özel başka hiçbir hükme yer verilmemelidir.

Anayasa çağdaş ve demokratik hukuk devletinin dördüncü gücü olarak kabul edilen medyanın tam demokrasi çerçevesinde ve çağdaş demokratik hukuk devletine saygılı hizmet vermesini esasa bağlayan ilkelere özel bir yer verilmelidir.

Buna göre Anayasa Mahkemesi kaldırılmalı, yerine önemli konularda son karar mercii olarak toplumsal iradenin aldığı yetkiyle ve güçle, bir yüksek mahkeme kurulmalı.

Her türlü konularda bireyin beyanı esas alınmalı, yalan beyanlarda bulunanlar ağır bir şekilde cezalandırılmalıdır.

Çevre koruma, çocuk ve tüketici hakları konularında özel ihtisas mahkemelerinin etkin işlenmesi sağlanmalıdır.

Adli sistem acil gözden geçirilmeli, hızlı ve etkin hizmet verecek şekilde yeniden yapılandırılmalıdır.

Mahkemelerin kuruluş ve işleyiş esaslarını belirleyen kanunlar yeniden ele alınmalı, mevzuat ve usul düzenlemeleri yapılmalıdır.

***

Seçilen milletvekilleri devlet başkanı tarafından kabineye alınmaları durumunda TBMM üyelikleri düşmelidir. Milletvekillerinin meclis dışı dokunulmazlıkları kaldırılmalı, suç işlediği öne sürülen bir vekilin sorgulanması ve yargılanması her TC vatandaşına uygulanan esaslar ve yasalar çerçevesinde yapılmalıdır.

Siyasi partilerin işleyişi parti üyelerine güven esasına oturtulmalıdır. Ön seçimler parti üyeleri arasında ve yargı organları denetiminde yapılmalıdır. Delege sistemi derhal kaldırılmalıdır. Türkiye, ABD’nin 17. yüzyılda tartıştığı Başkanlık Sistemi’ni tartışmalı ve bu sistemle oluşabilecek kuvvetler ayrılığı ilkesi ile yoluna devam etmelidir. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel