Öne Çıkanlar Adnan Oktar Düzce Üniversitesi Harikalar Yaratıyor kenan salık kula ManisaDa 26 Yıllık Başkan Koltuğunu Devretti

Zeytinde Lisanslı Depoculuğa Geçiliyor
 Programın açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç zeytinin Akhisar için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Akhisar’da yaklaşık 450 bin dekar alanda zeytin yetiştiriciliği yapmaktayız. Toplam 12 milyonun üzerinde zeytin ağaç varlığına sahibiz. Şehrimizde yeşil zeytin olarak Türkiye üretiminin yüzde 70’ini, siyah zeytinin ise yüzde 20’sini üretmekteyiz. Yani zeytin de söz sahibiyiz. İlçemizdeki çiftçilerimizin neredeyse yarısı zeytin tarımı ile geçinmektedir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 8 bin 400 çiftçimizin 6 bin 500’ün üzerindeki çiftçi ailesi geçimini zeytin ile yapmaktadır. Bu da bize gösteriyor ki zeytin bizim için çok önemlidir. Önemsiyoruz, zeytin için ne yapabilirsek yapmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Açılış konuşması ardından Proje çalışma sunumunu Hüseyin Tabakçı tarafından yapılırken, Tokay Danışmanlık adına Fizibilte çalışması sunumunu ise Hikmet Özkan gerçekleştirdi.


Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat yaptığı konuşmasında şunları söyledi:


“Bugün anlatılan ve yapılan çalışmaları zeytinyağı ile ilgili yaklaşık 5 seneden beri araştırıp ayrıca çalışan bir şirketiz. Bugün zeytinin yanında olmazsa olmazı zeytinyağını da bu programa dahil edebiliriz. Eğer ki isteklerin içerisinde talepleri de toparladığımızda biz Akhisarlı sivil toplum örgütleri olarak Ticaret Odamız ile Ziraat Odamız ile birlikte yönetim ve istişare ederek biz bu harekete hazırız. Gerçekten de bugün lisanslı depoculuğun Akhisar’da olması şehrimizi üreticilerine son derece güç katar. Bugün şuna bakmamız lazım, eğer ki üreticimiz eline iyi bir para geçtiğinde o ürüne daha iyi bakıyor. Gübresini, suyunu ilaçlamasını zamanında yapıyor ve Akhisar’ın da ürün kalitesini artırıyor. Ama bugün gerçekçi olmamız gerekir, geçtiğimiz senelerde zeytinin hak ettiği rakamlara gelemediği zamanları da unutmamak lazım. Farklı rakamları ele aldığımızda yaşadığımız sıkıntıları da değerlendirmemiz lazım. O yüzden planlamaları yaparken bugünü düşünerek yapmayalım. Bu sene fiyatlar güzeldi, alıcı çoktu, bunları değerlendirdik. Ama önümüzdeki senelerde bu programlar istediğimiz gibi gitmeyebilir. O yüzden lisanslı depoculuğun bir faydalı yönü de budur. Gerçekten de biz Akhisarlı olarak teknolojik gelişmeyi çok iyi takip ediyoruz. Bugün en iyi ekipmanlar bizde, en iyi traktörler bizde, ilçe tarımımızın sağladığı ilaçlama teknikleri ve gübreleme yöntemleri ile Türkiye’deki en kaliteli zeytini yetiştirdik. Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi ile Türkiye’deki en büyük zeytin firmaları da ve Akhisar Organize Sanayimizde de buralarda mallarını en iyi şekilde pazarlamak ve üretmek için Akhisar’ımıza geldiler ve burada bir çok firma aramızda. Öncelikle Akhisar’a verilen bu önem için herkese teşekkür ediyorum. Ama planlama geldiğimizde, bizdeki planlamalar 3 yıllık veya 5 yıllık. Biz önümüzdeki 50 yılı planlamak için Akhisar’ı öncelikle sadece az önceki konuşmalarda bu yer için uygun olan yer Zeytin İhtisas Organize Sanayidir. Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Akhisar’ın en önemli yerlerinden birisi olacaktır. Ama bu projeyi farklı mahallelerimizde ve köylerimizde lokasyonlarının farklı yerlerde en az 5’er bin tonluk en az 10 ayrı proje ile çünkü bugün Akhisar’ın Zeytinliova’sından, Ballıca’sından, Süleymanlı’sından bir çok bölgeye bunu yapabiliriz. Bu projenin öncelikle ortak yapısını hep birlikte yapmamız lazım. Bunları kurumlar üzerinde yönetmek ileri de sıkıntılara yol açabilir. Bunu çok iyi istişareler yapıp bu konuyu iyi bir şekilde değerlendirelim. Biz kazanan bir üretici birliğini desteklemiş olalım bu projeyle.”.


AKHİSARLI ÇOK DEĞERLİ BİR MEYVEYE SAHİP


Akhisar topraklarında yetişen zeytinin çok değerli bir meyve olduğuna vurgu yapan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı da şunları kaydetti:


"Lisanlı depoculuk sayesinde ciddi anlamda bir katkı sağlanmış olacaktır sektörümüze. Tabiki bundan önce daha geniş çerçevede düşünmemiz gerekiyor zeytin konusunu. Bir tarım ürünü olmaktan işte soframıza gelinceye kadar bir serüveni var. Zeytin çok değerli bir meyve ve çok kadim bir meyvedir. Dolayısıyla Akhisar’a bu meyve Allah tarafından bahşedilmiş bir avantaja sahiptir ve interlandımız gitgide genişliyor. İnşallah bu kadim meyveyi Dünya standartlarının üzerinde üretip çok daha iyi hale getirmemiz mümkün. Bir stratejik plan çerçevesinde bunu düşündüğümüzde, kurumlarımızın birer stratejik planları var ama şehirlerin de stratejik planları olmalıdır, bunu daha önce de konuşmuştuk. Bu konuşmalarımız sırasında lisanslı depoculuk bir alt başlık olarak hep karşımıza çıktı. Bugün konuştuğumuz lisanslı depoculuğu da gerçekleştirdiğimizde Akhisar potansiyeli ile birlikte daha da yükselecektir. Buradaki hedefimiz tabiki bu işin ticaretini yüklenen sadece Akhisarlı olmayan dışarıdan da Akhisar’ımıza yatırım yapan çok değerli yatırımcılarımızın daha iyi şartlarda para kazanmalarını sağlamak. Tabiki yine hedefimizde 12 milyon zeytin ağacına sahip Akhisar’ımızın çiftçileri de daha fazla para kazanmasını sağlamak. Zeytin meyvesi önü açık bir meyvedir. Bir istatistiğe göre dünyada yaşayan insanların 16’da biri bu meyve ile tanışmıştır. Dolayısıyla önümüz çok açık, 12 milyon zeytin ağacını bir den 25 milyon falan yapamayız ama buradan kazandığımız parayı iki katına çıkarma şansımız var.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel