Sevgili Okuyucularım;

     25 ŞUBAT 2023 Tarihinde, Azerbaycan üzerinden, Resmi belgesi olmayan taşıyıcılar uluslararası kargo taşımacılığına katılamayacaklardır. Karayoluyla uluslararası kargo taşımacılığı yapan taşıyıcılarla yapılan toplantı, “ Etkinlik, Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanlığı ve Azerbaycan Kara Taşımacılığı Ajansı (AYNA) tarafından yapıldı.

      Toplantıda katılan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Rahman Gummatov, geçtiğimiz yıla göre taşıyıcı sayısı ve taşımacılıkta yer alan araç filolarının arttığını,  Azerbaycan taşıyıcılarının ilgili pazar paylarında yüksek bir artış olduğunu belirtiyor.

     Azerbaycan Bakanlar Kurulu tarafından 8 Nisan 2022 tarihinde onaylanan "Karayolu ile Uluslararası Yolcu ve Yük Taşımacılığına Kabul Kuralları"nın 8 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girdiği vurgulandı. Kurallara göre, karayolu ile uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı yapan taşıyıcılar, ticari itibar, mali durum ve mesleki yeterlilik ile ilgili kriterleri ve ayrıca sürücülerin eğitim seviyesine ilişkin gereklilikleri karşılamalıdır. Azerbaycan, Bakan yardımcısı,  “iki yıl önce uluslararası kargo taşımacılığında yer alan araç sayısının 3 binden az olduğu,, 2022'de bu rakamın 8 bini aştığını belirtti. Araç sayısındaki artış, bölgede faaliyet gösteren taşıyıcıların tescili, piyasa şeffaflığı, aktif olmayan taşıyıcıların faaliyetlerinin yeniden başlaması, bazılarının iç pazardan uluslararası pazara geçişi ve araç ithalatından kaynaklanıyordu. Alınan tedbirler sonucunda, Azerbaycan taşıyıcılarının ikili taşımacılığın her yöndeki pazar payları son zamanlarda artmış, ulusal taşıyıcıların üçüncü ülkelere taşımacılığa katılımı önemli ölçüde artmıştır.” deniliyor.

     Azerbaycan üzerinden açıklama yapan,Rahman Hummatov, şu anda 84 şirket üzerinden alınan belgelerin sadece 218  belgelerinin kabul kurallarının koşullarını karşıladığını söyledi. Bu şirketlerin araç sayısı toplam filonun sadece %16'sını oluşturmaktadır.  Azerbaycan Uluslararası Karayolu Taşıyıcıları Birliği (ABADA) ve ortak şirketler sürücülerin mesleki yeterlilikleri konusunda eğitimler düzenlemektedir. Bugüne kadar eğitimlere 4 binden fazla sürücü katıldı. Toplamda, 8 bin’'den fazla sürücünün eğitime çekilmesi planlanıyor "diye ekliyor.

      Evet bu Azerbaycan bölümü, ya İran denilen ülkede neler oluyor?
     İran'ın Araz Serbest Ticaret Kıdemli Bölgesi CEO'su Majid Kiyani, Tebriz'deki bir toplantıda, Nurduz sınırında ticaret hacminde bir artış kaydedildiğini açıklıyor. İran'ın devlet haber ajansı IRNA'ya göre,  İran'dan Ermenistan'a ihraç edilen malların değerinin son üç yılda 40 milyon dolardan artış miktarının 88 milyon dolara yükseldiğini belirtiyor. Aras Nehri üzerinden Nurduz'un köprüsünden geçen İran harici yabancı geçişin son üç yılda 209 milyon dolardan şimdi 341 milyon dolara yükseldiğini belirtiyor. İran Üzerinden Ermenistan’a geçiş yapan yabancı ülke firmalarının hangi ülkelere ait olduğu soru işareti yaratmaktadır.

       Ayrıca, Nurduz köprüsünün uzantısı, Ermenistan sınırı olmayıp Azerbaycan’ın kadim toprağı.     İran'ın Araz Serbest Ticaret Kıdemli Bölgesi CEO'su Majid Kiyani, Nurduz Köprüsünün İran bölgesinde araç toplanma terminalinin 500 dönümlük alandaki konumunun yetersiz olduğu açıklanıyor ve Ermenistan'dan gelen otomobillerin ve iş adamlarının hareketini kolaylaştırmak için alanın 2 kat daha genişletilmesi çalışmalarının yapılması gerektiğini açıklıyor. Kiyan'a göre, İran ile Ermenistan arasındaki Nurduz sınırı, "otomobil ve Ermeni işadamlarının akışını, ticari komplekslerin geliştirilmesini, gümrük ve sınır terminalinin günlük işletilmesini, çeşitli otel ve yerlerin inşasını ve lojistik alanlarının kullanımını kolaylaştırmak için terminalin konumunu 2,5 hektar artırmak" için tasarlandığını belirtiyor.

      Açıklamanın diğer bölümü İranın yabancı ortakları dikkat çekmektedir. İran İslam Cumhuriyeti, Ermenistan ile ekonomik ilişkileri ve ticaret hacmini artırmak için birkaç yıl önce Tebriz-Ermenistan otoyol projesini uygulamaya çalışıyor. Kiyani, manyetik alanın Virguay'a kadar işletildiğini ve geri kalanının Sunnah Copper Company'ye verildiğini açıklıyor! Tebriz-Ermenistan otoyolunu Kuzey-Güney Duvarı'nın ana arterlerinden biri olarak gördüğünü ve yolun açılmasının "İran ile Ermenistan arasındaki ticari ilişkileri güçlendireceğini" söylüyor.

    Güney Azerbaycan; Maku, Hoy, Urmu, Edebil, Tebriz ve Tahrandan uzanan nice şehirlerde Fars ve diğer etnik yapıların yani, İran Rejimi’nin % 51’ini oluşturmasına rağmen İran dış politikasını kurulduğunda toprakları dahi olmayan bir avuç Ermenistan’la sürdürmektedir. Nurduz Körüsü etrafında belgesi ve eğitimi olmayan Külüstür araçların yığınağı ile Uluslar arası Taşımacılık belgesinden yoksun olarak sıfır kurallarla ticaretini sürdürmektedir.

      Bu arada İran’ın para birimi “Riyal”  Dolar karşısında tepe, takla gitmektedir. İran riyali, İran birimlerinden canlı veri toplayan Bonbast.com'e göre, ABD doları karşısında 501.300 gibi yeni bir rekor seviyeye gerilediği açıklanıyor.

        Azerbaycan, 30 yıl Ermenistan işgali altında kalan, Karabağ’da öz  topraklarını kurtardıktan sonra, Mağlup Ermenistan’la yapılan antlaşmaya göre “Zengezur” Zengezur’ki Azerbaycan’ın kadim toprağıdır. Bu topraklardan geçen, Zengezur dehlizi denilen Uluslar arası Yolların Azerbaycan’dan, Ordubat, Nahçivan üzerinde Iğdır’a ulaşması ve oradan Türkiye üzerinden Avrupa’ya açılması Taşımacılıkta Azerbaycan’ı şahlandıracaktır.

  Aklı salim ülkeler komşuları ile barış içinde yaşamalıdır. M.K.Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” söylemi  gibi.

       Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel