Öne Çıkanlar sosyal koruma ak parti hazine bakanı Yunusemre Belediyesi TOKİ 2 Kültür ve Sanat Merkezi Jandarma ekipleri

Manisa’da üzüm bağlarını don vurdu

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üzüm bağlarını don vurdu. Dün gece yağan kırağı ve sıcaklığın eksi derecelere düşmesi sonucu, özellikle erkencil üzümleri don vurdu. Sabah saatlerinde yerlerin adeta kar yağmış gibi bembeyaz oldu. Güneşin doğması ile erkencil üzüm filizlerinin soğuk vurgunu nedeniyle siyaha büründüğü görüldü. Yaklaşık 10-15 santimetre uzunluğa ulaşan üzüm filizleri don vurgunu nedeniyle yan yattı.

Alaşehir’e bağlı Belenyaka, Elemli, Çeşneli, Türkmeköy, Toygar, Kasaplı, Kemaliye ve Akkeçili mahallelerinde bölgelere göre değişen don vurgunu yaşandı. Bölgedeki üzüm bağları yüzde 30 ile yüzde 80’lere varan oranlarda zarar gördü. Kırsal bölgelerde ortalama yüzde 40 oranında görülen don zararı dere yataklarında yüzde 80 oranlarına ulaştı. Üzüm üreticisi Burak Ünlütürk, "Dün gece bölgemizde meydana gelen soğuk zararı ve kırağının etkisiyle erkenci üzümlerimizde superior cinsi üzümlerimizde doğal bir afet yaşandı. Zor bir dönemden geçiyoruz. Bölge bölge olmak üzere yüzde 30 ile yüzde 100 arasında zararlarımız var. Bağlarımız çok zarar gördü. Çiftçilerimiz için devletimizden destek bekliyoruz" dedi.

Yarına da dikkat

Bugün yaşanan soğuk olayının yarın sabah saatlerinde de beklendiğini, Ziraat Odası olarak üreticilere sürekli olarak bağlarını sigorta yaptırmalarını önerdiklerini hatırlatan Alaşehir Ziraat Odası danışmanı Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın, "Çiftçilerimiz özellikle yarından sonra tespit çalışmaları yaptırsınlar. 29 Mart’ı 30 Mart’a bağlayan gece 03.00-06.00 saatleri arasında gerçekleşen zirai dondan bazı bölgelerde üreticilerimiz büyük oranda etkilendi. Bu olayı hava sirkülasyonuna bağlıyoruz. Meteorolojik verilere göre 22-25 kilometre arasında gerçekleşmesi gereken rüzgar hızı bu saatlerde bazı bölgelerimizde minimum seviyelere düşmüş ve hava sirkülasyonunun az olduğu yerlerde bu tip görüntülerle karşılaştık. Genel ortalamaya vurduğumuz zaman zarar yüzde 70-80 arasında gerçekleşmiş. Zarar gören üreticilerimizin tek avantajı zamanında sigorta yaptırması. Ağırlıklı zararlar superior cinsi erkencil üzümde görülmüş, sultaniye üzümde ise kısmen gerçekleşmiştir." şeklinde konuştu.

Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Alaşehir Ziraat Odası Başkanlığı ekipleri soğuk vurgunundan zarar gören bölgelerde incelemelere başladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel