Sevgili Okurlarım,

    Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilini yaşanan Trafik kazaları hariç, huzur içerisinde geçirmiş olduk. Bu süre içerisinde komşu Devletlerde bayram havası gibi estirilen Rüzgar’ın serinliğini his etmeye başladık.

    31 Yıl süreyle süregelen Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan gerginlikler, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın topraklarını otuz yıla yakın işgal altında tutması, Azerbaycan’ın 44 günlük haklı savaşla topraklarının büyük kısmını işgalden kurtarması, Astana toplantısında üçlü anlaşmayla Ermenistan’ın Mağlubiyeti kabul etmesine rağmen durumu hazmedemeyen, Emperyalist güçlerin ( FRANSA ve İRAN’ın) sürekli kışkırtma ve barışı sabote etme girişimlerine rağmen Azerbaycan’ın serinkanlı tutumları ve Türkiye’nin bölgesel barıştan yana üstün ve kararlı çabaları sonuçlarını göstermeye başladı.  Azerbaycan ile Ermenistan arasında ABD'de yapılan görüşmelerin ilk turu 1-4 Mayıs 2023  tarihleri arasında yapılmıştı. 2.turu ise, 27-29 Haziran'da Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoyan, ABD'nin Virginia eyaletinin Arlington kentindeki Ulusal Yabancı Eğitim Merkezi'nde görüşmelerde bulundular. Washington'dayken, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve başkanın yardımcısı ve ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldiler. 27 Haziran'da ABD üzerinden Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerinin bir sonraki turu başladı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile görüşmelerine katıldı. Görüşmelerden önce Blinken, dışişleri bakanlarıyla özel ikili görüşmeler yapıyor.  Toplantılar, Virginia'nın Arlington kentinde, Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Hizmetler Enstitüsü'nden George Schultz adına Ulusal Yabancı Etik Eğitim Merkezi'nde yapıldı.  Anthony Blinken, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla bir araya gelerek “Bu görüşmelerde çok önemli. Hassas diplomatik müzakereler olacak. Bölgede kalıcı Barışın mümkün olduğuna inanıyoruz. Doğrudan diyalog, kalan sorunları çözmenin ve kalıcı barışa ulaşmanın anahtarıdır, "diyor.

       Görüşmelerin başlamasından önce, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki, Azerbaycan'ın egemenlik sınır bölgelerinin Ermenistan ordu birliklerince ihlali sonucu karşılıklı atışların yapıldığı bir dönemde gerçekleşmişti.  ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Washington toplantısının sonunda, iki tarafın "çok karmaşık" konuları tartıştıklarını ve buna rağmen istikrarlı bir barış anlaşmasına doğru "ciddi ilerleme" kaydedildiğini belirtmişti. 28 Haziran'da ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile üç boyutlu bir formatta bir araya tekrar geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'na göre, toplantıda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin kilit yönleri ve bölgesel güvenlik konuları ele alınmıştır. Azerbaycan Ermenistan arasındaki son çatışmalarla ilgili durumu detaylandıran Bakan Ceyhun Bayramov,  “Ermenistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmemesinin, silahlı kuvvetlerini Azerbaycan topraklarından tamamen çekmemesinin, askeri ve siyasi saldırıların devam etmesinin barış çabalarını baltaladığını, bütün bu zorluklara rağmen,  Azerbaycan'ın normalleşme ve barış gündeminde ilerleme kararlılığı ve tutumu değişmemiştir” diyor.

     Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'na göre, Güney Kafkasya'da uzun vadeli barış ve istikrar bağlamında, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, 1975 haritasına ve Almaata Deklarasyonu'na dayanan sınırlama ve birliklerin geri çekilmesi konusunda maksimum doğruluğun sağlanmasının önemini vurgulamaya çalıştığını belirtiyor olması tezat dolu bir siyaseti sergilemekte olduklarını göstermiştir. Söz konusu olan 1975 haritası öncesi yok mu? Diye sormak gerekir! Örneğin 18 Mayıs 1919 öncesi Bölge haritası nerde, neyi ifa ediyor. Üzerinde kurdukları Ermenistan devleti topraklarının İravan’ın Azerbaycan toprağı olduğu,19 Mayıs 1918 tarihinde İravan’ı kiraladıklarını “Hong Kong’un. 1898 yılında İngiltere ve Çin arasında imzalanan anlaşma gereği gibi, ( 99 yıllığın İngiltere’ye kiraya verilmesi gibi)  kiraya götürmeleri ve Azerbaycan’ın toprağı olan, Zengezur’un Stalin tarafından zorla Ermenistan’a verilişinin acı gerçeklerinin unutuluyor olması düşündürücüdür!

   His edilen barışı ayak seleri;   ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray'da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile yaptığı görüşmeden duyduğu memnuniyeti vurguluyor. ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, yaptığı açıklamada, "Ermenistan ve Azerbaycan'ı, saldırılardan kaçınmak ve inancı güçlendirmek için gerginliği azaltmak da dahil olmak üzere barış yolunda ilerlemeye devam etmeye çağırdım" diye açıklama yapıyor.  27-29 Haziran sonrası; Ermenistan - Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, bakanlar ve ekipleri arasında "Barış ve Hükümetler arası İlişkilerin Kurulmasına İlişkin "Anlaşma Projesi'nin ek maddeleri onaylandığı ve Anlaşma Projesi üzerinde karşılıklı anlaşmaya varıldığı. Aynı zamanda, bazı kilit konularda ek çalışmaların sürdürülmesi gerektiği belirtildi."diyor. Her iki bakanın da Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşmelere ev sahipliği yaptığı için ABD tarafına teşekkür ettikleri açıklanmıştır.

        Bu görüşmelerin hemen sonrası; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.   Ermenistan Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Kurban Bayramı vesilesiyle tebrik ettiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Başbakan Paşinyan’ı yaklaşan Vartavar Bayramı (16 Temmuz, İsa Mesih'in Başkalaşım Yortusu) için tebrik ettiğini.
      Verilen bilgiye göre Paşinyan ve Erdoğan, ülkeler arasında devam eden normalleşme sürecini ele aldıklarını, Bu çerçevede, diplomatik pasaport sahipleri ile üçüncü ülke vatandaşlarına kara sınırının açılmasına ilişkin anlaşmanın uygulanma süreci sonucu yapılması mutabakatına varıldığını belirtiliyorlar. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre ise, Paşinyan, görüşmede Türk halkının Kurban Bayramı'nı tebrik etti. Cumhurbaşkanımz, Recep Tayip Erdoğan da Kurban Bayramı'nın başta bölge olmak üzere, tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisini ilettiği, İkili ilişkilerin de ele alındığı görüşmede, Türkiye ile Ermenistan arasında tam normalleşme hedefiyle başlatılan süreçte bugüne kadar güven artırıcı adımlar atıldığını ve gelecek dönemde de bu sürecin devam etmesi gerektiğini ifade ettiği belirtiliyor. 

     Yapılan bu açıklamalar artık Güney Kafkasya da kalıcı huzurun çanlarının çalındığı, Ermenistan ve Azerbaycan arasında kalıcı barışa yaklaşıldığının Barışın hayata geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Temcit pilavı gibi hemen, hemen her ay İsveç’te yakılan KURAN gibi, TC. Bayrağımızın Ermenistan tarafından her yıl törenlerde ayaklar altına serilmesi veya yakılması alışkanlığından vazgeçmeleri olmalıdır.

    Azerbaycan halkının sıkça attığı bir slogan var, “İLHAMLA İLARİ AZERBAYCAN” diye,  Azerbaycan’ın başında İlham Aliyev olduğu sürece ve Türkiye Cumhuriyetinin Dış Politikasının “YURTTA SULH, CİHAN’DA SULH” ilkesi,  her şeye rağmen barış ve huzurun kaçınılmaz olduğunu ve korunmaya çalışılacağına umutla inanmamızın gerektiğini göstermektedir.

        Sağlıklı yaşayın, barış ve huzur içerisinde sağlıcakla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel