Öne Çıkanlar Emekliye 241 lira zam Baba İlgilenir Zafer Sezer Alp alaşehir mitingi MOSTEMden Büyük Firmalardaki Personel Çocuklarına Kodlama Eğitimi

 CHP Grup Başkan Vekili Özel'den Soma Önergesi


13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında 301 madencinin hayatını kaybetmesi sonrası TBMM tarafından oluşturulan Soma maden kazasını araştırma komisyonunun hazırladığı raporun 24. dönemde görüşülememesi üzerine CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel TBMM Başkanlığına raporun görüşmeye açılması önerge sundu.
Özel önergesinde, “TBMM’ye sunduğumuz Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin 23 Ekim 2013 tarihli öner-gemiz, 29 Nisan 2014 tarihli TBMM oturumunda görüşülmüş; ancak reddedilmiştir. Bahsi geçen önergemizin reddinden sadece 14 gün sonra söz konusu facia yaşanmıştır. Soma’da yaşadığımız faciadan önce kurulması kabul edilmeyen Meclis Araştırma Komisyonu, facia ertesinde tekrar gündeme gelmiş ve 21 Mayıs 2014 tarihinde, yani faciadan 8 gün sonra kurulabilmiş ve Komisyon, 4 Haziran 2014’te çalışmalarına başlamıştır. Ancak Komisyon çalışmaları devam ederken 28 Ekim 2014 tarihinde yaşadığımız Ermenek faciası aslında Soma’dan hiç ders almadığımızı da bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır. Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazalarının araştırılarak alınması gereken iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu 4 Aralık 2014 tarihinde raporunu hazırlamış, rapor 680 sıra sayısıyla milletvekillerine dağıtılmıştır. Komisyon çalışmalarına ilişkin taslak raporunu hazırlamış ve nihai raporu yazma aşamasına geçmişken, 12 Kasım 2014 tarihinde Başbakan Davutoğlu bir iş güvenliği paketi açıklamış, ancak söz konusu pakette Komisyonun önerilerine yer verilmemiştir. 24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermiş ve komisyonun hazırladığı bu rapor TBMM’de de gündeme alınmamıştır. 250 sayfalık muhalefet şerhimiz bir yana, 4 siyasi partinin hiç değilse prensipte uzlaştığı 50 sayfalık çözüm önerileri bölümü adeta çöpe atılmış, ülkemiz maden kazaları konusunda bir kez daha kaderine terk edilmiştir. Ancak büyük bir toplumsal yasın üzerine kurulan, gerek maddi gerek manevi kaynak harcadığımız, uzun mesailerle çalıştığımız, ölüm tehlikesini de göze alarak facia alanına dahi indiğimiz ve siyasi sebep ve sonuçlar kısmını yetersiz bulsak da yerinde tespit ve çözümlere de imza attığını düşündüğümüz bu Raporun Meclis’te görüşülmemesi, raflarda kaderine terk edilecek olması anlamına gelmemelidir. 26.02.2015 tarihinde TBMM tarafından ilgili Bakanlık ve kurumlara gönderilmiş olan bu rapor TBMM Genel Kurulu’nda da ele alınmalıdır. Bu nedenle, 24. Dönem Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazalarının araştırılarak alınması gereken iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporunun tespit ve önerilerinin değerlendirilmesi, çözüm önerilerinin tartışılması ve yol göstermesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 101, 102 ve 103’üncü maddeleri gereğince Meclis Genel Görüşmesi açılmasını arz ve teklif ederiz” ifadelerine yer verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel