PUTİN-PAŞİNYAN ve AZERBAYCAN

    Sevgili Okuyucularım;

      Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle Dünya ekonomisinin uyku dönemine yattığı izlenmektedir. Uluslararası Para Fonu (BVF), raporunda, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle dünya ekonomisinin, geçen yılki yüzde 6,1'lik artışının, 2022 yıl için yüzde 3,6'lık bir artış öngördüğünü belirtiyor. BVF raporu, "savaşın ekonomik etkilerinin çok geniş bir alana yayıldığını" belirtiyor.

   “Savaşın, Dünya  ticaretine yansıyan aksaklıklar ve artan yakıt ve gıda fiyatları gibi olumsuz ekonomik eğilimleri güçlendirdi.” Diyor.

    Fonun yetkilisi Olivier Gourinchas, açıklamasında; "Dünyanın birkaç hafta içinde tekrar büyük bir dönüşüm şoku yaşadığını" belirtiyor.  " “Covid-19’un (Pandemin) neden olduğu, küresel ekonomik çöküşün iyileşmeye devam etmesinin ardından, savaşın son kazanımların büyük bir kısmının silineceği yönünde gerçek bir perspektif yarattığı görüldüğünü” de ekliyor.

    Savaşın; BVF’nin raporunda, bu yıl Rus ekonomisinde% 8,5'lik bir düşüş ve Ukrayna ekonomisinde% 35'lik bir düşüş öngördüğü bir dönemde, anlaşıldığına göre Savaş, ABD, Çin, Avrupa ülkeleri dünyadaki ortak, ekonomik yavaşlamaya sürükleniyor.” Diyor,

   Ayrıca Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından uğradığı ambargodan sonra, yakın zamanda Azerbaycan da bu uygulamaya tabi tutulacak görüntüsündedir.

     Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlar son günlerde gündemi yoğun meşgul etse de Uzmanlar, ekonomik yaptırımların diğer devletleri de etkileyeceğini, ABD ve Avrupa’nın, Rusya'ya karşı yaptırımlarından, Azerbaycan’ın da etkileneceğini belirtiyorlar.

    uluslararası yaptırımların ana etkisi bankacılık sektörü olduğunu, uygulanacak, Bankacılık sektöründeki yaptırımların, uluslararası para transferlerinin önünde engeller oluştura bileceğini;

    Azerbaycan’ın Rusya arasında para transferlerinde uygulamaya esas sorunların, gecikmeler ve hatta yasaklar dan nasip alacağı düşünülsede, ABD ve Avrupanın para transferleri sisteminde sorun olmayacağını.  Uluslararası bir para transfer sisteminde Dolar kullanıyor olmaları başlıca kurtarıcıları olduğu.

    Rusya’nı aldığı öz para sistemini kullanması, uluslararası para transfer sisteminin tamamen dışında kalmaktadır.

   Bu nedenle, Azerbaycan ile Rusya arasında bankalar arası para transferleri imkansız hale dönüşmüş olacaktır.

      Döviz Kur bazında bakıldığında, 1 dolar,110 ruble olması nedeniyle, daha da gittikçe ruble’nin değer erozyonuna uğrayacağı görülmektedir.    

   Rusya'nın Ulusal Petrol Fonu'ndan sonra Azerbaycan'ın ana ithalat ortağı olduğu değerlendirilirse, en fazla etkilenen ülke Azerbaycan olacaktır.

  Diğer taraftan, Rusya'daki yaşayan 3 Milyondan fazla Azerbaycan vatandaşının, Azerbaycan’a Bankalar arası transferlerinde yaşayacakları para engelleri başlıca neden olacaktır. Tabi kurye taşımacılığı bu kapsamı hafifleteceği zayıf ihtimal sayıla bilinir.

         Hedef ve boyut değişse de, Çin ve Orta Asya ülkeleri daha önce Rusya ve Ukrayna, Belarus üzerinden Avrupa ile ticaret yapmış olsalardı, şimdi bu döngünün neredeyse tamamı Türkiye ile Azerbaycan'ın Bakü-Tiflis-Kars ve şu anda yapılmakta olan Zengezur  (dehlizi) koridoru üzerinden gerçekleştirilecekti. Ne yazık ki Azerbaycan yapılmakta olan, bu koridorun şu ana kadar % 45’ini ekonomik olarak karşılayarak tamamlamaya çalışmaktadır. Ermenistan bu güne kadar her hangi bir ekonomik katılım sağlamadığı da bilinmektedir. Yükümlülük Proje ihalesini dahi yapmadığı aşıkardır.

  Enerji kaynağı Taşımacılığının önemli ölçüde artmasını sağlayacak olan. Azerbaycan'ın Güney Gazze Şeridi ve Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı da bu konulardan faydalanacaktır. Ayrıca, Kazakistan petrolü nün  Azerbaycan üzerinden pazarlanmak için kullanılması İran tarafından da tasvip edildiği bilinmektedir.

    Madalyonun diğer yüzü artık önem kazanmaktadır. Putin’in, Paşinyan’la haftada bir telefonla görüştüğü bilinmektedir.

    Rusya’ya resmi ziyaret için gelen Paşinyan, Putinle bir görüşme gerçekleştirmiş oldu.

       Ermenistan Başbakanı Paşinyan yaptığı açıklamada,  Rusya ve Putin'in Karabağ'daki çatışmaların sona ermesinde kilit rol oynadığını ifade ederek, "Rus barış güçlerinin faaliyetleri orada genel olarak güvenliği sağlıyor. Görünen o ki barışı koruma görevlilerinin faaliyetlerini daha etkin hale getirmek için Rusya’nın neler yapılabileceğine bakmamız gerekiyor." Diyor.

Paşinyan, “Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecini Putin’in memnuniyetle karşıladığını ortak konuda birleştiklerini” de sözlerine ekliyor

Putin ve Paşinyan, görüşme sonucu ortak bir bildiri yayımladı.

    Rusya tarafı; Putin ile Paşinyan'ın, Güney Kafkasya'daki durum hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu  belirten bildiride, "İki taraf, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin düzenli görüşmeleri çerçevesinde yapıcı çalışmaların sürdürülmesi ve bölgedeki istikrar, güvenlik ve ekonomik gelişimin sağlanması amacıyla; Üç ülke Rusya – Ermenistan – Azerbaycan  arasında imzalanan 9 Kasım 2020, 11 Ocak 2021 ve 26 Kasım 2021 tarihli anlaşmaların kalıcı şekilde uygulanmasından yana olduğunu dile getirdiler."

 Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya başbakan yardımcılarının başkanlığında Güney Kafkasya'da ekonomik ve ulaşım bağlantılarının açılmasına ilişkin Üçlü Çalışma Grubu'nun faaliyetlerinin aktifleştirilmesinin önemine işaret edilen bildiride, “Rusya'nın Ermenistan'da demir yolu altyapısının yeniden oluşturulmasıyla ilgili projelerde yer almaya hazır olduğu” belirtildi.       

     Bildiride, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınırın belirlenmesiyle ilgili komisyonun oluşturulmasının hızlandırılması konusunda mutabık kalındığı belirtiliyor.

     3+3 formatındaki bölgesel iş birliği platformunun önemine işaret edilen bildiride, "Putin ve Paşinyan, Rusya'nın desteğiyle başlatılan Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönündeki süreci memnuniyetle karşıladıklarını." İfade ediliyor.

     İki lider, Karabağ meselesi ve bölgedeki insani sorunların siyasi diplomatik yollarla çözülmesi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun potansiyelinin kullanılması gerektiğini vurguladığı kaydedildi.

    Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınırın belirlenmesiyle ilgili komisyonun oluşturulmasının hızlandırılması konusunda mutabık kalındığı belirtiliyor.

     Evet herşey çok güzele hızlı bir şekilde yol alır iken, bakalım,                    “  ERMENİSTAN 24 NİSANDA KARABAĞDA, HOCALDA YAPTIKLARI SOYKIRIMI” unutarak, bu güne kadar uyguladıkları “Sözde soykırım” yalanı, hikayelerini nasıl değerlendirecekler?

      Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel